Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [K]skrzynia clio sport
Anonymous - Pon 21 Wrz, 2009 Temat postu: [K]skrzynia clio sport ma ktos moze cos takiego bo moja podobno juz jest na wymarciu
MoRToN - Pon 21 Wrz, 2009
PO czym sie poznaje krzynie na wymarciu ?
Anonymous - Pon 21 Wrz, 2009
no ja tego akurat nie wiem. ale moze ty mi powiesz
martin.h - Pon 21 Wrz, 2009
W większości przypadków skrzynię da się naprawić, no chyba że pękła nam obudowa lub koszt naprawy jest nieopłacalny. Ale kupując używkę też nie wiemy czy nie kupujemy kota w worku.
Typowe awarie skrzyni to padnięte łożyska (głośna praca, huczenie) i awarie synchronizatorów (problem z wrzuceniem biegu, zgrzytnięcie przy zmianie). Dlatego warto czasem się zastanowić czy rozebranie skrzyni i zrobienie jej przeglądu z wymianą zużytych części nie opłaca się bardziej.
GeKo - Pon 21 Wrz, 2009
Różne objawy mogą być, Pogadaj z Freemanem.
- Synchro mogą być zabite
- Niektórych biegów może nie być po prostu (Nie działają)
- Wypadające biegi( choć to może być też sprawa poduszek)
no to u mnie na bank te łożyska no i synchronizator trzeciego biegu...
martin.h - Pon 21 Wrz, 2009
Niech mechanik rozłoży Ci skrzynię, łożyska dobierzesz z katalogu, nie musisz kupować oryginału, ale kup łożyska dobrych firm, tj. SKF, SNR. Synchronizator to już poważniejsza sprawa bo chyba nie ma zamienników, ale oryginał chyba nie kosztuje więcej jak 200-300 zł.
FreeMan - Pon 21 Wrz, 2009
wujek napisał/a: | no to u mnie na bank te łożyska no i synchronizator trzeciego biegu... |
a moze napiszesz cos wiecej?
ktora faza Clio Sport ?
synchro z 3 na 4 czy z 2 na 3 ?
i jakie masz objawy, bo w sumie zaden z nas nie jest jasnowidzem...
FreeMan napisał/a: | wujek napisał/a: | no to u mnie na bank te łożyska no i synchronizator trzeciego biegu... |
a moze napiszesz cos wiecej?
ktora faza Clio Sport ?
synchro z 3 na 4 czy z 2 na 3 ?
i jakie masz objawy, bo w sumie zaden z nas nie jest jasnowidzem... |
clio ph2
synchro z 2 na 3 i 4 na 3 - zgrzytania nigdy nie bylo jak 2 bylo wysoko dokrecone
objawy to huczenie po odpuszczeniu gazu, po wyrzuceniu na luz albo po wcisnieciu sprzegla huczenie znika
skoro poszlo to w tym kierunku moze uda sie to przerzucic do technicznego tematu
FreeMan - Wto 22 Wrz, 2009
sprawdze ile kosztuja lozyska, ale moge Ci odrazu powiedziec ze synro z 2 na 3 kosztuje chyba 600pln, a od 3 do 5 to najlepiej kupic caly komplet naprawczy z uszczelniaczami za 500 pln.
na Twoim miejscu szukal bym skrzyni na allegro. Ja w swoim clio wymienilem 3. Ostania udal mi sie wyrwac za 1200pln z przebiegiem 11tys km od tego sprzedawcy:
http://www.allegro.pl/ite...son_wahacz.html
wiem ze mial chyba jeszcz jakegos sporta.
Anonymous - Wto 22 Wrz, 2009
dzieki, bede szukal
|
|
|