Słuchajcie, mam problem - do komory silnika przy opadach deszczu podczas jazdy dostają mi się spore ilości wody - efektem jest utrata mocy o 50% (na luzie nie można go nawet dokręcić do 5 tys/obr). Najprawdopodobniej zamokły kable zapłonowe, bo samochód pracuje równo, nie gaśnie, tylko potwornie wolno wkręca się na obroty i nie ciągnie... Taki 1.0 VTS się zrobił
Kable i tak są do wymiany, bo widać czasami przy odpalaniu, po ciemku jak iskry skaczą po kablach. Czy w waszych saxolotach macie podobne problemy z wodą...? Jak można temu zapobiec...?
Liczę na wasze pomysły i doświadczenie Barejka - Pon 12 Paź, 2009 najwazniejsze to dokladnie dziada wysuszyc saxorulez - Pon 12 Paź, 2009
Mr Lucky 13 napisał/a:
po ciemku jak iskry skaczą po kablach
ale saxo nie ma standardowych kabli zapłonowych tylko taką dużą cewkę.. widzisz to na przewodzie idącym do tej cewki?Anonymous - Pon 12 Paź, 2009 Rano to się stało, potem chodził godzinę na luzie na parkingu i go zgasiłem. Cały dzień wszystko było oki, a wieczorem znowu to samo, dzisiaj jeszcze go nie sprawdzałem, ale leje u nas od rana - kiepsko z suszeniem Anonymous - Pon 12 Paź, 2009 Tak jak saxorulez wspomniał w 16v nie ma kabli ,więc nie wiem gdzie Ty widzisz iskry Anonymous - Pon 12 Paź, 2009
saxorulez napisał/a:
Mr Lucky 13 napisał/a:
po ciemku jak iskry skaczą po kablach
ale saxo nie ma standardowych kabli zapłonowych tylko taką dużą cewkę.. widzisz to na przewodzie idącym do tej cewki?
Cewka zapłonowa była wymieniana jakieś 8 tys km temu.Michał - Pon 12 Paź, 2009 1. folia na maske i tak dziada zostaw, wyschnie
2. wlasnie, w saxo nie ma kabli normalnych - jakoś tego nigdy nie zauważyłem/nie zwróciło to mojej uwagi lol
3. słyszałem ze praca silnika na luzie przez dłuższy okres czasu to niezdrowe dla silniora. Prawda to ?saxorulez - Pon 12 Paź, 2009
Mr Lucky 13 napisał/a:
Przewody
nie ma takich przewodów w saxo jak na tym foto..Anonymous - Pon 12 Paź, 2009
saxorulez napisał/a:
Mr Lucky 13 napisał/a:
Przewody
nie ma takich przewodów w saxo jak na tym foto..
Saxorulez - a jakie są...? Pokażesz...?Anonymous - Pon 12 Paź, 2009 Chyba sam nie wiesz co tam masz pod maską Tak wygląda cewka Barejka - Pon 12 Paź, 2009
a tak nigdy nie bylo? Anonymous - Pon 12 Paź, 2009 Uczę się no co...
Dokładnie taką cewkę wymieniałem.Anonymous - Pon 12 Paź, 2009
Barejka napisał/a:
a tak nigdy nie bylo?
nie było Michał - Pon 12 Paź, 2009 przewody są tak jakby zalane takim plastikiem przezroczystym
dobrze prawie ??Vlodarsky - Pon 12 Paź, 2009 cewki można sobie założyć od poloneza i też będzie grało
widocznie ktoś to zmienił taka cewka poza głowicą to nie taki głupi pomysł bo się tak nie nagrzewa.