jozekrj - Pią 16 Paź, 2009 Temat postu: OBROTOMIERZCze
mój pierwszy temat
mam problem z moim fabrycznym obrotomierzem (normalka w 206) i wpadłem na genialny pomysł żeby chociaż kupić jakiegoś auto geja bo to zawsze lepsze niż porostu brak obrotomierza
i teraz najważniejsze pytanie
jak to podłączyć w ew10j4 gdzie nie mam aparatu zapłonowego a wiec tez niema kabelka miedzy cewka a aparatem do którego to podłączało się obrotek ?M - Pią 16 Paź, 2009 A skąd fabryczny obrotomierz wie jakie są obroty?jozekrj - Pią 16 Paź, 2009 gdybym wiedział to bym się nie pytałM - Pią 16 Paź, 2009
nie chce mi się naprawiać seryjnego bo już robiłem to 2 razy i za każdym jest gorzej
chce się tylko dowiedzieć skąd wziąć sygnał dla obrotomierza dodatkowegoAnonymous - Nie 18 Paź, 2009 Ale cewkę zapłonową masz? Kabel sterujący cewki zapłonowej ten, z modułu lub sterownika, ewentualnie alternator od diesla i styk W, czasem dają je tez w benzynach i są niepodpięte.Barejka - Nie 18 Paź, 2009 Ja bym na Twoim miejscu szukal przyuczyny dlaczego siadl juz poraz kolejny seryjny obrotomierz, cos jest pewnie posrane w elektronice jozekrj - Nie 18 Paź, 2009 Barejka,
nie trzeba szukać, przyczyna jest dobrze znana posiadacza 206
w silniczku krokowym jest zastosowana przekładnia zębata
jedno koło zębate jest osadzone na plastikowej ośce która jest częścią obudowy
ta oska po prostu pęka
na razie mi jakoś działa bo zastosowałem zamiast tej oski kawałek spinacza który wtopiłem w obudowę
zdaje sobie sprawę ze to długo nie wytrzyma , choć z drugiej strony to życie nauczyło ze druciarskie patenty wytrzymują najdłużej dzik - Śro 28 Paź, 2009 Temat postu: Re: OBROTOMIERZ
jozekrj napisał/a:
jak to podłączyć w ew10j4 gdzie nie mam aparatu zapłonowego a wiec tez niema kabelka miedzy cewka a aparatem do którego to podłączało się obrotek ?
Kazdy normalny ECU ma wyjscie, wystarczy zlapac pinout ecu i po sprawie.Michał - Śro 28 Paź, 2009 JEST DZIK !! saxorulez - Śro 28 Paź, 2009 a z nim odpowiedzi których nikt nie zrozumie jeśli nie skończył Polibudy i kursów w NASA Marek23 - Śro 28 Paź, 2009
Dzik, tęsknimy, nikt nie broni turbo koni, nikt nie pisze kodem binarnym...dzik - Śro 28 Paź, 2009 Dziekuje za mile powitanie, kocham Was
Bede czesciej strick - Śro 28 Paź, 2009
dzik napisał/a:
Bede czesciej
Trzymamy za słowo PieQt - Czw 29 Paź, 2009 ha a ja wyjątkowo zrozumiałem post Dzika - ale tylko dlatego, że podłączałem kiedyś dodatkowy obrotomierz - inaczej to za chiny bym nie skumał