To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Wymiana oleju w skrzyni

GOKART - Sob 28 Lis, 2009
Temat postu: Wymiana oleju w skrzyni
Chcę wymienić oleju w moim maluchu. BMW oczywiście stosuje zasadę nie wymieniania tegoż przez cały okres życia skrzyni. Zgodzę się z tym w przypadku stosowania tego samochodu do tego, do czego był przeznaczony - lansu. Niestety życie mojego miniaka dalece odbiega od założeń producenta.
Po kilkunastu okrążeniach tunel środkowy tak się nagrzewa od skrzyni że nie idzie go dotknąć... dodatkowo jak auto konkretnie dostanie w palnik zdarza się objaw że przy przepinaniu z 1 na 2 bieg przy odcięciu potrafią się zgubić biegi... Już parę razy mnie tak wystraszył i myślałem że będę wracał na lawecie.

Konkrety. BMW zalewa półsyntetyk MTF 94 SAE 75W80 GL-4 . Czy pójście w stronę pełnego syntetyka np. Redline SAE75W90 GL-5+ Specyfikacja który ma znacznie lepszą klasę lepkości w wysokich temperaturach nie odbije się na jej żywotności ?
Może ktoś u siebie coś takiego uskuteczniał ?

saxorulez - Sob 28 Lis, 2009

GOKART ja zalałem Millera (przyznam ze nie pamiętam modelu) ale poprosiłem o olej do zeszperowanej skrzyni i przyznam ze nigdy tak dobrze skrzynka mi się nie sprawowała! Lałem TOTALA i Castrola w róznych odmianach i prędzej czy później skrzynia zgrzytała z 1 na 2. Teraz cały sezon z mocą dużo wyższą niż wcześniej i nic się nie dzieje.

Także polecam Millers - goście szybko odpowiedzieli na maila i uważam że dobrze mi doradzili

GeKo - Sob 28 Lis, 2009

Z dobrych oleji jest jeszcze kilka odmian Redline'a shock proof i Motul MaxGear 300 jeśli dobrze pamiętam.
martin.h - Sob 28 Lis, 2009

Zmiana z półsyntetyka na syntetyka raczej nie zaszkodzi, ale z lepkością byłbym ostrożny. Co do grzania się oleju to pomimo iż producent nic nie pisze o jego zmianie to ja bym zmieniał go powiedzmy co 3 wymiany oleju w silniku, tym bardziej jak auto jest upalane.
martin.h - Sob 28 Lis, 2009

GeKo napisał/a:
i Motul MaxGear 300 jeśli dobrze pamiętam.

Dokładnie, mają 75W90 pełen syntetyk, prawie każde Evo na tym jeździ.

106 - Sob 28 Lis, 2009

ja z 75w90 jestem totalnie nie zadowolony. zalalem skrzynie wlasnie takim motulem
(bo motul w ofercie nie mial 75w80) i nie jest fajnie. przy nastepnej rewizji skrzyni
na pewno wracam do zalecanej lepkosci. na tym motulu biegi chodza jakos tak jakby
bez oleju.... za lekko, bez oporu.. tu zgrzytnie.. jakos tak za delikatnie.... na swoim
przykladzie nie polecam ot tak zmieniac lepkosci :)

Tomcat - Sob 28 Lis, 2009

Geko, ładne zdjęcie... Kochałbym Ciebie...
wasq - Sob 28 Lis, 2009

106 napisał/a:
ja z 75w90 jestem totalnie nie zadowolony. zalalem skrzynie wlasnie takim motulem
(bo motul w ofercie nie mial 75w80) i nie jest fajnie. przy nastepnej rewizji skrzyni
na pewno wracam do zalecanej lepkosci. na tym motulu biegi chodza jakos tak jakby
bez oleju.... za lekko, bez oporu.. tu zgrzytnie.. jakos tak za delikatnie.... na swoim
przykladzie nie polecam ot tak zmieniac lepkosci :)

motul motylgear 75w80 dedykowany do zabojadow :D

GeKo - Sob 28 Lis, 2009

Tomcat, oferty matrymonialne na PW :rotfl:
Jacek - Nie 29 Lis, 2009

Tomcat, jak to jest być po drugiej stronie :lol2:
Marek23 - Nie 29 Lis, 2009

Czajus, piekny avatar...
Tomcat - Nie 29 Lis, 2009

jacek czajka napisał/a:
Tomcat, jak to jest być po drugiej stronie :lol2:

Nie udawaj, że nie wiesz... Na KJS Niepodległości było fajnie.

Anonymous - Nie 29 Lis, 2009

Ja zalałem ElF Tranself 75w80 i jest spokój i cisza - biegi wchodzą gładko :D
Młody Papież - Pon 30 Lis, 2009

kiedyś w 205 wypadła mi na chwile półoś i wylał sie cały olej... nie miałem czasu i nic z tym nie robiłem, przejechałem tak ok 5000km i ani razu nic nie zgrzytneło, skrzynia się super sprawowała... dla świętego spokoju zalałem później Hipolem z Orlenu...

ot
ostatnio także zauważyłem ze strasznie grzeje sie srodkowy tunel... chyba u mnie to tez faktycznie od skrzyni... bede musiał poszukać jakiejs krótszej, zeby nie siegała tak daleko do tyłu samochodu, loko ma krótka skrzynie i bardzo zachwala...

martin.h - Pon 30 Lis, 2009

Dżon, :rotfl: