leon - Wto 08 Gru, 2009 Temat postu: Auto gaugezainspirowany aukcjami alledrogo mam rozkmine co potrzeba zeby zamontowac w samochodzie wskaźniki takie jak:
1. temp oleju
2. ciśnienie oleju
3. ładowanie aku
(poza oczywiscie oflokowanym slupkiem u rasty )Janusz - Wto 08 Gru, 2009 Temat postu: Re: Auto gauge
leon napisał/a:
zainspirowany aukcjami alledrogo mam rozkmine co potrzeba zeby zamontowac w samochodzie wskaźniki takie jak:
1. temp oleju
2. ciśnienie oleju
3. ładowanie aku
(poza oczywiscie oflokowanym slupkiem u rasty )
przydatne są chyba tylko dwa pierwsze, a zwłaszcza ten pierwszy bo jak potrzebujesz znać stan alternatora, to może jeszcze sobie załóż wskaźnik ciśnienia w klimie, i poziomu płynu spryskiwaczy leon - Wto 08 Gru, 2009 owszem u are right... interesuja mnie głownie te 2 pierwsze, aku wiem ze wyspepuje np seryjnie w Audi a na allegro tez tego pelno dlatego go powyzej wymienilemJanusz - Wto 08 Gru, 2009
Cytat:
owszem u are right... interesuja mnie głownie te 2 pierwsze, aku wiem ze wyspepuje np seryjnie w Audi a na allegro tez tego pelno dlatego go powyzej wymienilem
moim zdaniem bez sensu ten trzeci, przerost formy nad treścią dodatkowo niepotrzebnie większy koszt... a dwa wskaźniki dobrze wyglądają ale z tego co wyczytałem tutaj na forum to to auto gauge czy jakoś tka to podobno strasznie niedokładne są, z tym ze do takiego amatorskiego uzywania, i podawania mniej więcej wartości to myślę ze się spiszą GeKo - Wto 08 Gru, 2009 Ja bym założył ciśnienie oleju i temp wody. Zakładam że olej w takim aucie nie powinien się przegrzewać, ale widziałem taki wskaźnik co miał ciśnienie oleju na wskazówce a temp oleju ciekłokrystaliczną. Wszystko w jednym wskaźniku.Greg - Wto 08 Gru, 2009 Auto Gauge to kupa, słyszałem masę takich opinii. Fajne są STRI, produkuje je fabryka która robi dla Defi - wyglądają niemalże tak samo. Są cool Janusz - Wto 08 Gru, 2009
GeKo napisał/a:
temp wody
nie bij, ale czym on się będzie różnił, od tego temperatury seryjnego na desce?? albo jakiej innej wody??M - Wto 08 Gru, 2009 dokładnością?Janusz - Wto 08 Gru, 2009 a załóżmy 10 stopni mi zrobi różnice?? przecież jak zobaczę się mi podnosi seryjny przy upalaniu ponad polowe, to robię kilka kołek na schłodzenie i już.....M - Wto 08 Gru, 2009 a np alarm we wskazniku?
nie sądzę ze zdążysz zauważyć nagły wzrost temperatury.
btw nie udało mi się mojego smietnika zagrzac na upalaniu, to dobrze czy zlemartin.h - Wto 08 Gru, 2009
Greg napisał/a:
Auto Gauge to kupa, słyszałem masę takich opinii. Fajne są STRI, produkuje je fabryka która robi dla Defi - wyglądają niemalże tak samo. Są cool
Potwierdzam.
A dokładność zależy od tego czy pomiar przeprowadzany jest analogowo czy cyfrowo. Jak kupować to tylko te drugie.martin.h - Wto 08 Gru, 2009
eM napisał/a:
nie sądzę ze zdążysz zauważyć nagły wzrost temperatury.
Dokładnie, jak nagle stracisz płyn to temp. podskoczy w ekspresowym tempie do czerwonego pola. Powiedzmy, że temp. "wody" do 95 st. C jest jeszcze Ok (np. podczas upalania czy podczas stania w korku), jeśli jest więcej to mamy powód do niepokoju.
Co do wyboru temp. oleju czy "wody" wolałbym temp. oleju bo jest ważniejsza, szczególnie podczas upalania. Jeśli jest bardzo ciepło to woda przy sprawnym układzie chłodzenia nie podskoczy wyżej jak 95-100 st. C, a olej może podskoczyć bardzo szybko do temp. rzędu 120-130 st. C, a to już bardzo dużo i lepiej wtedy schłodzić furę.
eM napisał/a:
btw nie udało mi się mojego smietnika zagrzac na upalaniu, to dobrze czy zle
Bardzo dobrze bo układ chłodniczy spełnia swoje zadanie.leon - Wto 08 Gru, 2009 no dobra Panowie ale mowimy ciagle o samych wskaznikach a co poza nimi jakies czujniki sondy druty etc ?martin.h - Wto 08 Gru, 2009
leon napisał/a:
no dobra Panowie ale mowimy ciagle o samych wskaznikach a co poza nimi jakies czujniki sondy druty etc ?
Dobry wskaźnik kupujesz z czujnikiem.
Zacznijmy może od pytania, ile zamierzasz na to przeznaczyć?kosmita - Wto 08 Gru, 2009 Do temp. oleju potrzebna jest podstawka pod filtr oleju,w którą wkręcasz czujnik.
Czujniki zazwyczaj dostajesz razem z wskaźnikiem.