To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Kulturka - [F] Imaginarium Of Doctor Parnassus

martin.h - Sob 26 Gru, 2009
Temat postu: [F] Imaginarium Of Doctor Parnassus

Data premiery: 2010-01-08 (Polska) , 2009-05-22 (Świat)
Reżyseria: Terry Gilliam
Gatunek: Fantasy, Przygodowy

Tytułowe imaginarium to widowisko, w trakcie którego publiczność wybiera między radością a smutkiem, światłem a mrokiem. Z nim to właśnie jeździ po świecie Dr Parnassus (Christopher Plummer), który zawarł pakt z diabłem (Tom Waits): w zamian za nieśmiertelność musi oddać mu swoje pierworodne dziecko: 16-letnią córkę Valentinę (Lily Cole). Nie zamierza jednak tego zrobić...

Do kina chodzę rzadko, nie jestem jakimś kinomaniakiem, po prostu mam kilku ulubionych reżyserów którym jestem wierny, a resztę wolę zobaczyć na DVD lub w TV bo w dzisiejszych czasach bardzo łatwo można trafić na gówno. Po rewelacyjnym "Las Vegas Parano" do tego grona dołączył również Terry Gilliam. Od ostatniego jego filmu minęły 4 lata i jakież było moje zdziwienie gdy ostatnio zobaczyłem zapowiedź jego nowej produkcji (niestety Polska znowu jest walona w dupę i film debiutuje u nas po ponad pół roku od premiery amerykańskiej). Po obejrzeniu trailera już wiem, że ten film muszę zobaczyć bo zapowiada się świetnie, tym bardziej że gra Johnny Depp, którego bardzo cenię jako aktora i człowieka.

qbus - Pon 08 Lut, 2010

ogladalem w sobote... tak pokreconego filmu dawno nie widzialem :) dziwne i specyficzne kino... nie wiem czy moge polecic... mi sie podobalo ale odbior tego obrazu jest naprawde przedziwny.
michool_vt - Pon 08 Lut, 2010

mi również sie podobało :ok:
M - Pon 08 Lut, 2010

to jest taki film ani o zupie ani o dupie, o co w nim chodzi tak do konca nie wiem.
Choc moze odbiór filmów został u nas sprowadzony do -wprowadzenie-akcja-zakończenie niczym dzwonek u psa dr Pawłowa :)
Z drugiej strony film by był dobry pod zioło :rotfl:

qbus - Pon 08 Lut, 2010

Cytat:
Z drugiej strony film by był dobry pod zioło

nie jestem do konca przekonany, przypuszczam ze wtedy kompletnie nie wiedzielibysmy co w tym filmie sie dzieje... do takiego typu ogladania ja polecam Ricky Bobby Demon prędkości... tylko ostrzegam na trzeźwo sie nie zbliżać :)

M - Pon 08 Lut, 2010

zasysam :)
Misiek_lbn - Pon 08 Lut, 2010

eM napisał/a:
film by był dobry pod zioło

polecam avatara tak... :]

qbus - Pon 08 Lut, 2010

eM napisał/a:
zasysam :)

nie zawiedziesz sie :)

martin.h - Wto 09 Lut, 2010

eM napisał/a:
to jest taki film ani o zupie ani o dupie, o co w nim chodzi tak do konca nie wiem.(...)
Z drugiej strony film by był dobry pod zioło :rotfl:

Na tym polega kunszt Gilliama. A pod zioło dobry jest "Las Vegas Parano", to jest dopiero film o niczym :rotfl:

pcs - Wto 09 Lut, 2010

najlepsze filmy pod ziolo to albo na powaznie Czas Apokalipsy, albo mniej Mechaniczna Pomarancza.

Film nudnawy, pomysl niezly ale wyknoania takie sobie. Gra trojki aktorow w jednym ogolnei ciakawie zmontowana, ale zaden aktor sie nie popisal. Najlepiej zagral z wszystkich karzel!

No i jeden plus, lala jak dla mnie marzenie !!!!

k-mart - Wto 09 Lut, 2010

jesli ktos lubi filmy o niczym, polecam to:

Po obejrzeniu mialem ochote rozyebac cale mieszkanie....

M - Sob 13 Lut, 2010

qbus napisał/a:
Cytat:
Z drugiej strony film by był dobry pod zioło

nie jestem do konca przekonany, przypuszczam ze wtedy kompletnie nie wiedzielibysmy co w tym filmie sie dzieje... do takiego typu ogladania ja polecam Ricky Bobby Demon prędkości... tylko ostrzegam na trzeźwo sie nie zbliżać :)

Qbus ale ten film jest poryty :rotfl:

qbus - Nie 14 Lut, 2010

dobra historia... nie ma co :)

"I'm burning... I'm burning!" :D

M - Nie 14 Lut, 2010

Ale powiem Ci ze film troche w krzywym zwierciadle ale pokazuje mądrość tego narodu :)
qbus - Nie 14 Lut, 2010

Ja dwa razy podchodzilem do tej histori, najpierw na trzezwo proba nieudana, drugi raz ze znajomymi... wtedy idiotyczne zarty z glupoty amerykanow zaczynaja cieszyc. Jest watek motorsportowy, troche smiechu i wszechobecnej glupoty.