To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Problem z przegrzewajacym sie laptopem

iQ - Czw 28 Sty, 2010
Temat postu: Problem z przegrzewajacym sie laptopem
Od paru dni mam dziwne objawy z laptopem mojej dziewczyny. Po mniej wiecej 30 minutach uzytkowania samoczynnie sie wylacza, podejrzewam ze to od przegrzania. To jest Fujitsu Siemens i ma wentylatory chlodzace od spodu :/
Mozna temu jakos zapobiec? Moze jakas podstawka z wbudowanymi wentylatorami? Z checia wyslucham wszystkich pomyslow (oprocz uzytkowania go na zewnatrz w tym mrozie ;D )

bizon - Czw 28 Sty, 2010

zapodaj jakis soft do monitorowania temperatury, moze cos sie dowiesz. to niekoniecznie musi byc przegrzewanie, byc moze wyszly problemy z plyta glowna lub zasilaniem.
tak na szybko to pamietam, ze byla taka aplikacja MBM do monitoringu wszechrzeczy.
http://www.dobreprogramy....dows,11517.html

Anonymous - Czw 28 Sty, 2010

Możesz wykorzystać te mrozy i sprawdzić czy faktycznie laptop wyłącza się z powodu przegrzania. Miałem kiedyś podobny objaw, wystarczyło, że otworzyłem zimą okno i komputer przestał się wyłączać.

Powodów może być kilka, np. niesprawny radiator. Często zdarza się, że w środku zebrało się tyle kurzu, że jest problem z wentylacją. Spróbuj użyć sprężonego powietrza, powinno pomóc.

Zainstaluj soft do pomiaru temperatury procesora i dysku, np. Mobile Meter albo Speed Fan.

bizon - Czw 28 Sty, 2010

speed fan tez byl dobry.
przeczyszczenie wnetrza jest dobra opcja.

iQ - Czw 28 Sty, 2010

sciagnalem speedfan, zobaczymy czy to od temperatury. Postaram sie go tez przeczyscic sprezonym powietrzem :)
bizon - Czw 28 Sty, 2010

moze byc tak, ze to mikropekniecia na sciezkach, albo kondensatory tudziez inne ustrojstwa szwankuja. albo masz ustawione w power management, ze po 30 minutach down :rotfl:
ale warto zaczac od monitoringu :)

k-mart - Czw 28 Sty, 2010

termostat?
Stacho - Czw 28 Sty, 2010

może byc ze zasilacz w lapku siada ja miałem takie obiawy ;)
PiTT - Czw 28 Sty, 2010

iQ... napisał/a:
sciagnalem speedfan, zobaczymy czy to od temperatury. Postaram sie go tez przeczyscic sprezonym powietrzem :)

uważaj z powietrzem bo ja kiedyś czyszczac komputer straciłem nieco włosów :rotfl:
ZŁO!!!!!

Niemy - Pią 29 Sty, 2010

igoriq napisał/a:
Często zdarza się, że w środku zebrało się tyle kurzu, że jest problem z wentylacją. Spróbuj użyć sprężonego powietrza, powinno pomóc.

ja miałem taki problem z przegrzewającym się lapkiem, wentylator non stop chodził na max obrotach i czasami komp się wyłączał. Wykręciłem wentylator, przeczyściłem, a jak dmuchnąłem w radiator to wyleciał mi jeden wielki kołtun kurzu, nitek i innego syfu, zbity jak filc, czyli idealny izolator. Teraz robię to raz na jakiś czas i jest ok.

M - Pią 29 Sty, 2010

Wszystko zostalo powiedziane :)
strick - Pią 29 Sty, 2010

Czyli nie zostało nic, tylko rozdawac pomuki :D
bizon - Pią 29 Sty, 2010

o to to :D
Bonczek - Pią 29 Sty, 2010

Coolingplate jeżeli występuje do tego modelu, albo dwie książki, ja tak swojego podczas sesji ustawiam ;D
iQ - Pią 29 Sty, 2010

Speedfan zainstalowany, przegrzewa sie speedfan pokazuje plomienie :lol2:
Pogrzebalem troche w necie i znalazlem instrukcje jak wyczyscic wentylator w laptopie Fujitsu-Siemens amilo http://www.insidemylaptop...o-m7440-laptop/
Pomuki rozdane :D