To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - MELDUNEK TYMCZASOWY

CHRZANEK - Czw 18 Lut, 2010
Temat postu: MELDUNEK TYMCZASOWY
Ahoj Bobry.

Mieszkam w Warszawie.
Zameldowany jestem pod adresem A
Wynajmuje mieszkanie pod adresem B (umowa najmu wszystko full legal)

Teoretycznie podlegam jak kazdy obowiazkowi meldunkowemu ale teraz pytanie:

Przepis nakazuje zameldowac się tymczasowo jeżeli przebywamy ponad 3 dni poza adresem pobytu stałego.

Sęk w tym że pod adresem A przebywam praktycznie codziennie z wyjątkiem weekendów (pod adresem A mieszka moja babcia która się opiekuje).

Zatem z prawnego punktu widzenia powinienem sobie zawracać głowę meldunkiem tymczasowym pod adresem B czy nie ???

-------------

Dlaczego o to pytam:

Meldunek tymczasowy wymaga obecności właściciela najmowanego mieszkania, a w moim przypadku jest to Profesor nauk ścisłych który praktycznie jest nieuchwytny albo wiecznie zajęty i nie chce mi się zawracać człowiekowi głowy.

M - Czw 18 Lut, 2010

Chyba nie CHrzaniu, ja tak zyje od 2006roku i nie mam w zwiazku z tym zadnych problemow.
kaziu1985pn - Czw 18 Lut, 2010

CHRZANEK, a nie ponad 3 tyg ??

Ja też tak żyje od 2003 roku ale nie wiedziałem o istnieniu tego przepisu.
A teraz jak wiem to sie boje :D

kaziu1985pn napisał/a:
CHRZANEK, a nie ponad 3 tyg ??

KAZIU - nie, 3 dni

Bonczek - Czw 18 Lut, 2010

Nie znam żadnego studenta który miałby meldunek tymczasowy :>

CHRZANEK, no to bezsens:) mieszkam z dziewczyną od 2,5 roku i nie załatwialiśmy żadnych tymczasowych meldunków itp, bo w sumie i po co :)
PGmaster - Czw 18 Lut, 2010

Bonczek napisał/a:
Nie znam żadnego studenta który miałby meldunek tymczasowy

A nie jest tak ze jak sie kogos zamelduje w mieszkaniu to pozniej moze byc problem zeby sie pozbyc lokatora?

PGmaster, że stałym meldunkiem tak ale z tymczasówka raczej nie.
Bonczek - Czw 18 Lut, 2010

Szczerze to nie mam pojęcia, pewnie da się to jakoś sprzęgnąć (sprzęc?) z umową najmu.
michool_vt - Czw 18 Lut, 2010

Bonczek napisał/a:
Nie znam żadnego studenta który miałby meldunek tymczasowy :>
jak mieszkasz w akademiku to ktos dopilnuje zebys przyniósł papierek z meldunkiem tymczasowym ;)
Franek - Czw 18 Lut, 2010

PGmaster napisał/a:
A nie jest tak ze jak sie kogos zamelduje w mieszkaniu to pozniej moze byc problem zeby sie pozbyc lokatora?

Dokładnie. Dlatego nikt was nie zamelduje w swoim mieszkaniu.

Mick - Czw 18 Lut, 2010

Radku,

Żeby być i żyć w zgodzie z przepisami musiałbyś oczywiście za każdym razem być zameldowany tymczasowo w miejscu stałego Twojego pobytu.

Ale jak również wiemy nie ma takiej osoby, która by w 100% zawsze przestrzegała wszystkich przepisów, to możesz to rzecz jasna olać.

W Twoim przypadku, mając umowę najmu - bo taką otrzymałeś of profesora B. możesz oczywiście się zameldować tymczasowo - ale nie jest to dobre rozwiązanie zważwszy na fakt, że babcia mieszka sama a Ty w tym mieszkaniu jesteś zameldowany, więc przy ewentualnym procesie spadkowym lepiej dla Ciebie udowadniając, że byłeś ciągle w tym miejscu i przedstawiasz meldunek w celu potwierdzenia opieki nad babcią.

ale to już są sprawy spadkowe i inny kodeks...

w każdym razie obywatel polski ma obowiązek meldunku - tak jak napisałeś

Mick - Czw 18 Lut, 2010

Franek napisał/a:
PGmaster napisał/a:

Dokładnie. Dlatego nikt was nie zamelduje w swoim mieszkaniu.

nie w przypadku tymczasowego meldunku. Również osoba zameldowana na czas określony nie ma prawa zameldować w nim nikogo innego, może to zrobić właściciel nieruchomości bądź osoba ze stałym meldunkiem.

bizon - Czw 18 Lut, 2010

mieszkam bez meldunku z 7 lat, temat mozna olac, pod warunkiem, ze jakas zyczliwa dusza cie nie pod***oli, wtedy teoretycznie grozi pozbawienie wolnosci do 1 m-ca, grzywna do 5k lub nagana. w praktyce ogranicza sie to do groszowej grzywny jakby co.