HydePark - wifi lokalnie - jak przyśpieszyć transfer ?
Stf - Pią 05 Mar, 2010 Temat postu: wifi lokalnie - jak przyśpieszyć transfer ? prosty kejs. mam w domu ruterek w którym są 2 kompy - stacjonarny i przenośny.
1. ściałem sobie oglądnąć film w tv podpinając laptoka zasysając filmia wifi z dysku stacjonarnego. przycina...
2. kopiowałem grę 1,3gb ze stacjonarnego do przenośnego - trwało to chyba z 1h...
na ruterze zabezpiecznie zrobiłem wep2 (z hasłem).
siakieś pomysły jak to przyśpieszyć- bo chyba nie powinno aż tak wolno latać ?
M - Pią 05 Mar, 2010
Sprawdź czy przypadkiem komp stacjonarny ktory jak domyslam sie jest polaczony kabelkiem do routera - czy nie lata 10tką zamiast 100-tką. Moze tak być przez uszkodzony kabel utp.
Stf - Pią 05 Mar, 2010
stacjonarny też wifi. i oba chyba w G.
M - Pią 05 Mar, 2010
w takim razie jeden lata po B
masz tylko G czy mixed mode?
ustaw tylko G.
Pozatym wifi to huy.
KonradMK - Pią 05 Mar, 2010
dokładnie. nie ma to jak dobry, gruby kabel przez pół mieszkania.
bizon - Pią 05 Mar, 2010
poza ustawieniem i sprawdzeniem, ze wszystko chodzi na g moze byc jeszcze firmware sieciowek, routera, sterowniki, oraz rozne inne rzeczy.
Stf napisał/a: | Pozatym wifi to huy. |
otoz to.
M - Pią 05 Mar, 2010
KonradMK napisał/a: | dokładnie. nie ma to jak dobry, gruby kabel przez pół mieszkania. |
Synku, co ty kur.wa wiesz....
kaziu1985pn - Pią 05 Mar, 2010
coś rzeczywiście nie hula bo nawet takie B powinno przerobić takie 1,3Gb w 20min ( jeśli dobrze liczę ). może router nie wyrabia.
Stf - Pią 05 Mar, 2010
sygnał na obu kompach max - 94% coś w kompie stacjonarnym który jest za ścianą. na obu kompach ten sam antywir avast. szyfrowanie tak jak wspomniałem z hasłem. z tego co kojarzę to na ruterze jest chyba b/g - w sensie ten mix ustawiony właśnie. kurna - w zasięgu jest jeszcze z 6-8 innych sieci wifi - czy to może mieć wpływ np. jeśli pracuą na tym samym kanale ? lub czy szyfrowanie to wep2 może tak mocno spowolnić kompa stacjonarnego który jest już leciwy (athlon xp na k400) ?
Jakarti - Pią 05 Mar, 2010
eM napisał/a: | KonradMK napisał/a:
|
daj mu spokoj , on pracuje z hindusami, hiszpanami i arabami
M - Pią 05 Mar, 2010
Jakarti napisał/a: | eM napisał/a: | KonradMK napisał/a:
|
daj mu spokoj , on pracuje z hindusami, hiszpanami i arabami |
dzisiaj na obiad ma być baranina!!!! BA-RA-NI-NA!!!!!!!!!
pP - Pią 05 Mar, 2010
Stf napisał/a: | szyfrowanie tak jak wspomniałem z hasłem |
podaj hasło, zobacze co da się zrobić
TOXIC - Pią 05 Mar, 2010
Przy szyfrowaniu WEP2 może być dużo błędów sprzetowych dlatego tak wolno idzie.
Znaczy ogolnie standard G słabo sie nadaje do danych strumieniowych.
Przełącz szyfrowanie na WEP i zobacz czy pomoże
Sprawdz poziom sygnału poniżej 40% bedzie juz obcinac przepustowość
Jesli proste zabiegi nie pomoga jedyne co zostaje to kablel albo jakis 2/3 antenkowiec w standardzie n
Stf - Pią 05 Mar, 2010
ruter był w g jednak. zmieniłem kanał z 6 na 13ty bo tak jak wspomniałem sporo sieci w zasięgu i.... i transfer wzrósł jakoś 5 krotnie... plik 130mb w 2min. jest git.
|
|
|