To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - clio i dziwne zachowanie układu chłodzenia

kaziu1985pn - Czw 01 Kwi, 2010
Temat postu: clio i dziwne zachowanie układu chłodzenia
ostatnio zauważyłem dziwne zjawisko stojąc w korku 10 - 20 min temperatura silnika powoli rośnie na skali do kropki przed podwójną linią i dopiero opada szybciej do połowy skali. po czym znowu zaczyna powoli rosnąć i po dojściu do tego samego miejsca opada. W poprzednim renaulcie oscylowała w mniejszym zakresie i martwi mnie że tak wysoko dochodzi a jeszcze upałów nie ma na dworze.
To jest normalne w sportach czy jeden z przekaźników od 1 stopnia dmuchawy chłodnicy jest walnięty ?? termostat i czujnik temp zmieniony wczoraj a mimo to nadal tak samo się dzieję, układ odpowietrzony śrubką a potem procedura z obrotami.
gdzie są przekaźniki od dmuchawy ?? chyba że macie inną sugestie.
dodam że żadna kontrolka się nie zapala.

Vlodarsky - Czw 01 Kwi, 2010

co to jest procedura z obrotami? Żeby wiedzieć czy nie działa pierwszy bieg trzeba to sprawdzić. Ja używam funkcji test urządzeń wykonawczych / wentylator chłodnicy / bieg wolny a następnie bieg szybki. Dosyć łatwa sprawa :-) można też obserwować wskazania temp płynu/oleju itd.
kaziu1985pn - Pią 02 Kwi, 2010

Vlodarsky, clio według dokumentacji w celu odpowietrzenia układu trzeba go trzymać przez 20 min na obrotach ok 2500 bo do termostatu to jest śrubka żeby łatwiej układ się napełniał dalsza część robi sie z automatu. tylko że nie mam możliwości zrobienia takiego testu bo jakiegokolwiek fejsu żeby się podpiąć pod ecu brak :( wyskakiwać w drodze jak dojdzie tak wysoko to też trochę głupio :D niestety dodatkowych zegarów brak bo to clio 2 ale są w planie na przyszły rok.
wasq - Pią 02 Kwi, 2010

przekaznik wentylatora jest w obudowie wentylatora kolo gornej rury chlodnicy

wasq, tam gdzie są bezpieczniki, obok aku ??
Michał - Pią 02 Kwi, 2010

zobacz włodziu jak mi twoje posty posty wyskakują ...

kurde, screen z dwóch monków mi sie zrobił, chodzi o ten lewy ...
Jakarti - Pią 02 Kwi, 2010

mnie tak samo :)

Vlodek - zmien czcionke u siebie :D

PS teraz kazdy wie, ze Michal ma dwa monitory!! :D

M - Pią 02 Kwi, 2010

Synek napisał/a:
kurde, screen z dwóch monków mi sie zrobił, chodzi o ten lewy ...

jakby nikt sie nie domyślił ze się chwalisz dualheadem ^_^

a Marek takie robi krzaki bo pisze z komórki i coś z kodowaniem znaków się popitoliło w zagnieżdżonym browserku.

można kadrować w pejncie ?
M - Pią 02 Kwi, 2010

ostatnio Łukasz wspominał coś o burdelu na forum :rotfl:
Kto posprząta?

Losowanie: 1- ja 2-majk 3-jaka 4-włodek

losuje... <javascript random>
2

dobra :(
posprzątam...

a już myślałem że coś konkretnego będzie bo tyle postów przybyło :D
wasq - Sob 03 Kwi, 2010

kaziu1985pn napisał/a:
a już myślałem że coś konkretnego będzie bo tyle postów przybyło :D

nie nie nie

przeciez napisalem w obudowie wnetylatora jest przykrecony jedna sruba rezystor dmuchawy

na tym plastiku ktory jest nachlodnicy :D

kaziu1985pn - Wto 06 Kwi, 2010

właśnie wróciłem od mechanika speca od francuzów żeby się umówić na wizytę,co do temp stwierdził że skoro termostat i czujnik nowy to mieli kilka takich przypadków że wskaźnik temp był walnięty ale we wtorek to dokładnie sprawdzą. święta się skończyły to zaraz zejdę jeszcze zobaczyć ten rezystor.