HydePark - Dotacje unijne na założenie działalności
Vlodarsky - Wto 18 Maj, 2010 Temat postu: Dotacje unijne na założenie działalnościChciałbym skorzystać z dotacji unijnych przy zakładaniu działalności. Nie jestem bezrobotny więc nie mogę korzystać z dofinansowania z urzędu pracy. Jeśli ktoś z was ma jakieś konkretne rady to poproszę.
Ale może ktoś z was ma doświadczenie...Vlodarsky - Wto 18 Maj, 2010 Hahahaa świetne jak się prosi z zastrzeżeniem, że chodzi o konkrety to brak ekspertów MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 Dzis w jakiejs gazecie podatkowej, czy wyborczej mial byc dodatek specjalnie w tym temacie.M - Wto 18 Maj, 2010 Marku moze oplaca się zarejestrowac na czas zlozenia wniosku jako bezrobotny. Zarejestrowanie sie jako bezrobotny i zlozenie wniosku mozesz zrobic w tym samym dniu.
Z pracodawcą przeciez sie dogadasz - mozna jeden miesiac zrobic na umowe zlecenie.
Sprawdź sobie tylko w jakim czasie przyjmują wnioski no i proponuje przy pisaniu wniosku skorzystac z porad profesjonalnej firmy.budzik - Wto 18 Maj, 2010 Moj kolega wziął pieniądze z Uni.
Był bezrobotny,napisał dobry biznes plan, stanął w konkursie organizowanym 1 czy 2 razy do roku i wygrał.
Z tego co pamiętam to mozna dostać od 40 do 60 tys.zł + kasa na ZUS.
Oczywiście nie jest to wypłacane jednorazowo,tylko przez dwa lata - bo tyle musi minimalnie działać twoja "firma.
Dziś się z nim widzę to wypytam go o szczegóły MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 W Pruszkowie na tą ture przewidzieli 30 dofinansowań z UP na cały powiat. Lek na raka chyba trzeba wymyśleć żeby się załapać.Anonymous - Wto 18 Maj, 2010 Kryteria są zabójcze
najlepiej być ze wsi, nie mieć rodzeństwa, nie znać języków, mieć skończone max 7 klas podstawówki i oczywiście mieć super pomysł wtedy są szanse M - Wto 18 Maj, 2010
Marcel 08 napisał/a:
Kryteria są zabójcze
najlepiej być ze wsi, nie mieć rodzeństwa, nie znać języków, mieć skończone max 7 klas podstawówki i oczywiście mieć super pomysł wtedy są szanse
No wlasnie dlaczego jest tak ze na wiochach ludzie dostaja kase bez problemu a w miescie zawsze znajdzie sie jakis problem.MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 Też mnie to wqrwia. Dotacje tylko dla bezrobotnych tak samo bez sensu. Powinni zrewidować dokładnie wszystkich na co wydali tą kase.rasta - Wto 18 Maj, 2010 Najlepiej będzie jak się udasz urzędu pracy, tam dostaniesz wszystkie papiery do wypełnienia oraz konkretne info. Dużej filozofii nie ma. Wymogi są różne w zależności od miejsca zameldowania. My (FlockArt) dostaliśmy dofinansowanie bez najmniejszego problemu.Jakarti - Wto 18 Maj, 2010
rasta napisał/a:
Najlepiej będzie jak się udasz urzędu pracy, tam dostaniesz wszystkie papiery do wypełnienia oraz konkretne info.
niestety agrii.
z doswiadczenia nie wiem ale na miejscu uzyskasz rzetelna odpowiedz , a co wazniejsze podejmiesz rozmowe. tak czy siak bedziesz musial sie tam udac martin.h - Wto 18 Maj, 2010 Pieniądze z UE, a pieniądze z UP to nie to samo.
Aby otrzymać dotację (pożyczkę) z UP należy być zarejestrowanym jako bezrobotny (nieważne czy 1 dzień czy 1 miesiąc). Drugim warunkiem jest nieprowadzenie działalności gospodarczej w ciągu ostatniego roku. Potem należy wypisać wniosek i zrobić dobry biznes plan.
Kwota jaką dostajemy to ok. 19k zł (plus zniżki na ZUS itp.), jest to pożyczka i jeśli firma utrzyma się w ciągu najbliższego roku to nie trzeba jej zwracać.
Dofinansowania unijne to już coś innego, można składać wnioski o pieniądze na rozpoczęcie działalności gospodarczej, ale można też dostać pieniądze na już prowadzoną działalność.
Pieniędzy jest tutaj więcej niż w dotacji z UP, chyba nawet do 40k zł, choć wszystko zależy od spełnionych kryteriów, działalności itp. I nie trzeba być osobą bezrobotną, aczkolwiek tak jest prościej.
Marcel 08 napisał/a:
Kryteria są zabójcze
najlepiej być ze wsi, nie mieć rodzeństwa, nie znać języków, mieć skończone max 7 klas podstawówki i oczywiście mieć super pomysł wtedy są szanse
Wszystko zależy od regionu, jeśli mieszkasz w Warszawie to wcale się nie dziwię, że jest problem z załapaniem się na pieniądze.
I wcale nie trzeba mieć 7 klas skończonych, tylko trzeba mieć dobry pomysł.MoRToN - Wto 18 Maj, 2010 Vlodarsky - Wto 18 Maj, 2010 rasta, byłeś bezrobotny ? bo z UP żeby dostać kasę takim trzeba być czy się mylę ?
Wydaje mi się, że martin.h, napisał najwięcej prawdziwych informacji mimo iż kogoś to może śmieszyć
daje mu pomógł chociaż tyle wiedziałem bo sobie przeczytałem. Bardziej chodzi mi o kogoś komu udało się wziąć pieniądze z UE.
martin.h, masz pomógł
już wiem co czują ludzie którzy czekają na pomoc na forum a otrzymują 30 postów o niczym z czego jeden albo dwa są opartę o jakąś wiedzę pewnie sam tak robię. Ale :
MoRToN, cenna uwaga - zajrzę tam gdzie mi wskazałeś dziękuję
eM, mówię o dotacjach z UE a nie UP
budzik, firma musi działać 12 miesięcy a nie 2 lata. To są informacje które już przeczytałem
MoRToN, z tym Pruszkowem - faktycznie - są listy dotacji archiwalne na mazowia.eu - faktycznie lek na raka może się załapać...
eM, Marcel 08, wywiązujecie dyskusje która w ogóle nie wnosi nic do tematu jak otrzymać dotację...
Jakarti, nawet nie doczytałeś o co pytałem... najważniejsze to powiedzieć agrii
Może jeszcze raz :
Vlodarsky napisał/a:
Chciałbym skorzystać z dotacji unijnych przy zakładaniu działalności. Nie jestem bezrobotny]/b] więc nie mogę korzystać z dofinansowania z urzędu pracy. Jeśli ktoś z was ma jakieś konkretne rady to poproszę.
Nie piszcie jak nic nie wiecie proszę...itr 911 - Wto 18 Maj, 2010 Ja swego czasu dorabiałem sobie pisząc wnioski o dofinansowanie na działalność gospodarczą
Dotyczyły one w głównej mierze dotacji z UP i z tym naprawdę nie ma większych problemów nawet w Warszawie i okolicach!!! Najważniejsza jest kalkulacja kosztów i ujęcie tego w tzw. biznes planie (zrobiłem z 30 wniochów, każdy przeszedł )
Kto może skorzystać i na co???
-os. mająca status os. bezrobotnej min 1miesiać ( po tym terminie możesz składać wni0cha)
-jest to dofinansowanie na tzw. pierwszą DG czyli jak już wcześniej korzystałeś z jakiejś pomocy odpadasz w przedbiegach
-kaska tylko na środki trwałe ok 19tyś (musisz wydać do 30 dni od podjęcia DG)
-możesz drugie tyle na tzw "utworzenie miejsca pracy"-czyli zatrudniasz bezrobotnego z UP i kolejne 19tysi w kieszeni a zawsze będzie komu podłogi myć
-działalność musisz prowadzić nieprzerwanie min rok (jak przerwiesz po roku z urzędem jesteś ok, ale musisz dopłacić do ZUSu (za ten okres czyli w pełnej wysokości)
Kaskę wyrywasz spokojnie gwarant
Większa kaska to już nie UP tylko środki z EFSu np tzw "kapitał ludzki"
tu jest w granicach 40tyś (liczone w ojrosach według kursu na dzien podpisania um. więc nie jest to kwota stała)
DOŻO BARDZIEJ SKOMPLIKOWANA PROCEDURA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-nie ma wymogu os. bezrobotnej
-kaska nie tylko na środki trwałe
-musisz prowadzić min 2lata
i jeszcze wiele wiele innych warunków
Ogólnie dotacje z EFSu kuleją w całej polsce choć najlepiej jest właśnie w Warszawie!!!
Nie prowadzą tego UP tylko jednostki, które mają umowę z EFSem np wiele fundacji (na każdym terenie inne podmioty się tym zajmują)
Podsumowując choć i tak wiele nie napisałem bo to temat rzeka i wymaga zrobienia kilku bronksów to z UP wyrwiesz kaske w dwa miesiące a z EFSu w pół roku przy dobrych wiatrach