Kamilbike - Wto 20 Lip, 2010 Temat postu: kupno uzywanego sprzeglaPanowie chcialbym sie dowiedziec co sadzicie o zakupie uzywanego sprzegla ze sprawdzonego i wiarygodnego zrodla? Sprawa wyglada nastepujaco. Szukam do Puntolota sprzegla Helix 6 spiekowego, nowe kosztuje naprawdopodobniej ok 3 tys zl + kwota sprowadzenia go z zagramanicy, w Poznaniu jest jeden gosc ktory ma do sprzedania uzywke w b dobrym stanie po przelocie 10tys km, za kwote przeszlo 2x nizsza niz kwota nowego sprzegla. Z jednej strony kupno uzywanego sprzegla nawet z wiarygodnego zrodla jest ryzykowne, ale z drugiej jesli naprawde jest wszystko ok to bede mial zestaw do konca zycia za duzo nizsza cene.
Jak Wy to widzicie?KonradMK - Wto 20 Lip, 2010 sprzęgło łatwo rozebrać i obejrzeć, na pewno nie kupiłbym tego w ciemno, ale po sprawdzeniu stanu tarczy i docisku można śmiało zdecydować.pit - Wto 20 Lip, 2010 ja nie widzę tego to jak kupowanie klocków hamulcowych na szrocie w dobrym stanieKamilbike - Wto 20 Lip, 2010 pit - ten czlowiek nie jest ani handlarzem, ani nie sprzedaje czesci do Fiata Coupe. Ma sprzeglo po rozbiorce wozu i tyle. Duzo osob z FCKP go zna
Kondziu, a kto moglby ogarnac sprawdzenie takiego sprzegla? Radzikowskiemu cos srednio ufam bizon - Wto 20 Lip, 2010 ja kiedys kupilem uzywane sprzeglo, spiek, tez niby w dobrym stanie i ze sprawdzonego zrodla. padlo po 5kkm. fakt, ze cena byla mega dobra, wiec zalu nie mam, ale i tak bym byl bardzo ostrozny.
jesli masz jak sprawdzic, czyli jakiegos zaufanego mechanika, ktory moze to obejrzec i ocenic to ok.martin.h - Wto 20 Lip, 2010
pit napisał/a:
ja nie widzę tego to jak kupowanie klocków hamulcowych na szrocie w dobrym stanie
Nie każdy kupuje nowe sprzęgło za 10k zł, choć to do Punto pewnie aż tyle nie kosztuje. Do Subaru/Evo ludzie często kupują sportowe sprzęgło uzywane bo np. komuś źle się jeździło z "mocnym" dociskiem.
Każdy dobry mechanik może Ci ocenić wzrokowo stan tarczy i docisku, ale pewności Ci nie da, że się coś rozsypie.TOXIC - Wto 20 Lip, 2010 bizon, ty to miałes 2x mniej fun'u z tym sprzęgłem bo zapakowałes do fury na dotarciu zanim przyszlo do pierwszego palowania musiałes je zmieniac pit - Wto 20 Lip, 2010 Inaczej jak jakieś mega dobre pieniądze to może bym zaryzykował.
Często sprzęgła nie da się ocenić gołym okiem, a wizja wyciągania skrzyni drugi raz by mnie dobiła.
Sprzęgło układa się do docisku i zamachu i w innym aucie może trochę zająć zanim się ułoży itp.Młody Papież - Wto 20 Lip, 2010 ten jak przyje.bie z tematem to raz a konkretnie M - Wto 20 Lip, 2010 sprzęgło = kondomAnonymous - Wto 20 Lip, 2010 to temat z cyklu: "Co zrobić, podrapać się w tyłek, czy w nos?" a na końcu i tak założyciel podrapie się po jajachrasta - Wto 20 Lip, 2010 Sprzęgło w używce, szczególnie spiek to dla mnie jakaś pomyłka.Vlodarsky - Wto 20 Lip, 2010 bez sensuKamilbike - Wto 20 Lip, 2010 Ok Panowie, postanowione. Bedzie nowy Helix, wyslalem zapytania do kilku firm czy moga ewentualnie sprowadzic albo pomoc w sprowadzeniu.Jakarti - Śro 21 Lip, 2010