Techniczne - Clio Sport 2002, problemy z silnikiem
Marek23 - Nie 05 Wrz, 2010 Temat postu: Clio Sport 2002, problemy z silnikiemSilnik zaczal sie grzac na 3 lidze w Będzinie. Dojechalem do konca,ale pare razy naprawde bylo goraco. Diagnoza,ze niby uszczelka puscila. Potem okazalo sie,ze glowica peknieta. Glowica poszla do firmy co takie rzeczy ogarnia i ja niby naprawila.
Silnik poskladany i po parudziesieciu kilometrach okazalo sie,ze plyn chlodniczy znika ze zbiorniczka. Widac,ze ucieka gdzies na uszczelce,glowicy...
W takim razie co jest? Uszczelka nowa polozona,glowica pospawana,niby szczelna.
Czy blok pokrzywil sie,podczas przegrzania podczas rajdu? I dlaczego wogole zaczelo sie auto wtedy grzac? Uszczelka?
Czy warto to naprawiac? Glowica byla pokrzywiona, trzeba bylo splanowac 0,2 mm. Jesli blok krzywy,to mozna go frezowac,ale czy to znow nie podniesie stopnia sprezania?
Rozwazam kupno silnika, by miec swiezy blok i glowice... Jak komus chce sie te moje wypociny czytac, to niech napisze co sadzi. Musze szybko podjac jakies decyzje.martin.h - Nie 05 Wrz, 2010 Blok jest alu czy żeliwo? Bo jak żeliwo to mało prawdopodobne aby się pokrzywił. Głowica była dokręcana zgodnie z zaleceniem producenta?Marek23 - Nie 05 Wrz, 2010
martin.h napisał/a:
Blok jest alu czy żeliwo?
Zeliwo. Chyba kupie silnik na Wisle, potem go sprzedam. A ten zrobi mi Pawel Lubas z Rallye Technology. On twierdzi,ze taki silnik jest najlepszy do zrobienia, w sensie po przejsciachkaziu1985pn - Nie 05 Wrz, 2010 Marek23, na moje to jak się grzał i to ostro to już nie ma co się bawić z tym silnikiem tylko kupić inny, bo jeśli się zbierze z głowicy i bloku za dużo mięsa to mogą się zawory z tłokiem mijać na styk.martin.h - Nie 05 Wrz, 2010
kaziu1985pn napisał/a:
Marek23, na moje to jak się grzał i to ostro to już nie ma co się bawić z tym silnikiem tylko kupić inny, bo jeśli się zbierze z głowicy i bloku za dużo mięsa to mogą się zawory z tłokiem mijać na styk.
Od tego są odpowiednie uszczelki odprężające/doprężające Marek23 - Nie 05 Wrz, 2010
kaziu1985pn napisał/a:
Marek23, na moje to jak się grzał i to ostro to już nie ma co się bawić z tym silnikiem tylko kupić inny, bo jeśli się zbierze z głowicy i bloku za dużo mięsa to mogą się zawory z tłokiem mijać na styk.
No wlasnie, tez taka jest teoria. Lubas twierdzi znow,ze taki silnik bedzie mozna najlepiej przygotowac. W sumie robi w cholere silników do evo głownie, a clio tez juz mial jedno rozlone na stole. Ogolnie problemem jest wybrac mechanika,ktoremu mozna zaufac...martin.h - Nie 05 Wrz, 2010 Jeśli może Ci to zrobić ktoś kto przygotowuje silniki do sportu to nie zastanawiałbym się.Jaco - Nie 05 Wrz, 2010 nad tym kto będzie składał silnik zastanowiłbym się po Wiśle... ( też mogę kogoś polecić)
Masz już Marku coś na oku jeśli chodzi o inny silnik na Wisłę ?
na alledrogo dużo tego nie ma
http://moto.allegro.pl/li...0&change_view=1Marek23 - Nie 05 Wrz, 2010 Silnika na razie nie ma... Kurde bedzie problem z ta moja wisla. Zniechecam sie do rajdow i francuskich aut Anonymous - Nie 05 Wrz, 2010 Imho 3 rzeczy sa możliwe
-krzywy blok
-źle pospawana/pęknięta w innym miejscu głowica - w co wątpię jeśli robił to ktoś kto ogarnia musiał sprawdzać szczelność.
-pęknięty blok
Jeśli nie uda się ogarnąć frezowania bloku na szybko to olej niestety wisłę i szykuj się na dolnośląski Marek23 - Nie 05 Wrz, 2010
AndreXSi napisał/a:
Jeśli nie uda się ogarnąć frezowania bloku na szybko to olej niestety wisłę i szykuj się na dolnośląski
Nie wiem czy ogarne budzet. Wlasnie oddalem staremu mechanikowi fure, wyciaga zaraz silnik,itd. Przed Wisla juz nic nie wymysle.Bad-i - Nie 05 Wrz, 2010 a nie mozesz zalozyc jakiejs serii ?? (sprawnej oczywiscie)PiTT - Nie 05 Wrz, 2010
Bad-i napisał/a:
a nie mozesz zalozyc jakiejs serii ?? (sprawnej oczywiscie)
albo pojechać paskiem Marek23 - Nie 05 Wrz, 2010
Wasq ma silnik,moze po niego pojade.dzik - Nie 05 Wrz, 2010 wsadz tam dci