To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - dystanse

ictus - Czw 25 Lis, 2010
Temat postu: dystanse
ktos zakladal dystanse do seryjnych 14 albo 15 VTSowych??? ile max wejdzie 15-20mm???
saxorulez - Czw 25 Lis, 2010

w jakim celu?
CHRZANEK - Czw 25 Lis, 2010

Przy zalecanym ET w granicach 18mm i oponie 195 to za wiele juz między felgę a piastę włożyć sie nie da.

Obstawiam ze maxymalnie 15mm.

Z tym że nie wiem czy przy 15mm dystans może mieć kołnierz centrujacy?

Meehow - Czw 25 Lis, 2010
Temat postu: Re: dystanse
ictus napisał/a:
ktos zakladal dystanse do seryjnych 14 albo 15 VTSowych??? ile max wejdzie 15-20mm???

U mnie się mieści 20 mm.

CHRZANEK napisał/a:
Z tym że nie wiem czy przy 15mm dystans może mieć kołnierz centrujacy?

Pierścień centrujący robią od 13 mm :)

misiek86electro - Czw 25 Lis, 2010

mam do zimy założony dystans przód 15mm tył 20mm i nie ściagałem ich założyłem lato jest ok :)
jarek-malopolska - Czw 25 Lis, 2010

to ja sie podepne, mam teraz w zimoweczce ET25 i sa troche w srodku te felunki, co jest zrozumiałe? Czy jest opacja kupienia jakis tanich dystansów (pewnie z 10mm) i tanich srub czy tylko jakies markowe? chodzi jedynie o aspekt wizualny, zeby troszke ta felge wyciagnac na zewnatrz.. ale nie chce płacic za 4 dystanse i 16 srub x razy wiecej niz kosztowały felgi, mozna cos dobrac takiego, nie wiem, dystanse od malucha i sruby od kij wie czego, czy tlyko zestaw za pare stowek.. Ktos kiedys cos pisał (Janusz)o jakiś dystansach od poloneza :lol2: tylko nie wiem czy to była przenosnia czy własnie sposob na tani dystans? ;D ?
Meehow - Czw 25 Lis, 2010

Komplet dystansów 20 mm do citroena/peugeota można kupić za 200 zł. Śruby to też nie jest jakiś wielki koszt. Cena samego materiału jest podobna więc nie opłaca się samemu toczyć. Inne opcje tzn. stalowe albo bez pierścienia centrującego IMHO nie wchodzą w grę.
Janusz - Czw 25 Lis, 2010

jarek-malopolska napisał/a:
Ktos kiedys cos pisał (Janusz)o jakiś dystansach od poloneza :lol2: tylko nie wiem czy to była przenosnia czy własnie sposob na tani dystans? ;D ?

ja o takim patencie pierwszy raz słyszę :P generalnie najtaniej będzie chyba po prostu wytoczyć u tokarza :)

jarek-malopolska - Czw 25 Lis, 2010

ale chyba cos januszku pisałeś raz o dystansie z poloneza, albo o czym w podobnym stylu.. moze to była jakas przenosnia czy cos, mniejsza o wiekszosc.. w sumie chyba na hode ktos przedaje 15mm i 20mm ale to raczej za duzo dla mnie ;)
ictus - Czw 25 Lis, 2010

w rallyshopie jest komplet sparco ze srubami za 200 (na os)
na allegro mozna znalezc oczywiscie taniej

Meehow, misiek86electro, jakie macie felgi???

Przem_106 - Czw 25 Lis, 2010

Dystanse od Poloneza maja 5mm grubosci, są stalowe i nie maja kołnierza. Był to tani patent do CC i Sejów. Musze sprawdzic jaki maja otwór centralny.Jeśli mniejszy niż w PSA, to można przetoczyć i dodatkowo zmienic rozsaw śrub, bo fiat ma 4x98, a PSA 4x108
misiek86electro - a jak ci się auto prowadzi jak masz szerszy tył niz przód? Bo wg. mnie powinno sie prowadzic bardzo źle. Próbowałem tak jeździc i auto bylo cholernie podsterowne!

CHRZANEK - Czw 25 Lis, 2010

Jak juz będziesz montował dystans 15-20mm to zainwestuj w szpilki z nakretkami.

Długie śruby sa wkur***jące i do tego musisz zmieniać śruby jeżeli chcesz zrezygnowac z dystansu.

ictus, seria saxo po 2001 speedline
Przem_106, fajnie teraz trzyma. skręca jak najbardziej :)

ictus - Czw 25 Lis, 2010

Przem_106, jest calkiem sporo samochodow ktore w serii sa szersze z tylu niz z przodu i mowie to o FWD: VW polo czy chociazby moj ex Colt gti i o ile o polo wiem nie za wiele jezeli chodzi o dynamiczna jazde po zakretach to colt dawal rade jak malo ktore fwd. a tak nawiasem mowiac to saxo w serii jest 8cm szersze z przodu wiec przy takim konfigu jak mial misiek i tak bylo szerzej z przodu ;)
CHRZANEK, jasna sprawa... nie raz mialem dystanse i to w roznych opcjach ;)
misiek86electro, ale 15 czy 14??

15 cali

http://rajdy.hoga.pl/giel...trona=1&D=5&Sl=

a to towar mojego kumpla jakby coś :)