Jacek - Pon 07 Lut, 2011 Temat postu: deski podłogowepytanie do panów z podbeskidzia i innych górskich miejscówek!
szukam sosnowej deski podłogowej dobrze sezonowanej, jakieś 70 m2
jak macie kogoś dobrego to poroszę Michał - Pon 07 Lut, 2011 jacek, taka uwaga
nie bierz przypadkiem egzotycznej deski podłogowej ( niektórzy mówią też barlinecka )
Moze i ładna, moze i lepsza od panel ( to napewno ) ale mega pracuje. tzn: w lato sie kurczy a w zime rozchodzi powodując duze szpary między pojedynczymi płatami.
Ja mam podloge u siebe do zerwania przez to...106 - Pon 07 Lut, 2011 kleiles do podloza czy ukladales na klik?PiTT - Pon 07 Lut, 2011
Michał napisał/a:
w zime rozchodzi powodując duze szpary między pojedynczymi płatami.
Ja mam podloge u siebe do zerwania przez to...
ale ile skarbów tam znajdziesz Michał - Pon 07 Lut, 2011 106 - tą samą deske ma moja siostra , kładł inny spec i u niej jest to samo ( z tym ze u niej jest to nie do przyjęcia, w całym mieszkaniu , u mnie na szczęście tylko w sypialni.
U niej nie klejona, u mnie klejonaBad-i - Pon 07 Lut, 2011 tylko i wylacznie parkiet.... Jacek a nie chcesz przywiesc sobie tego z Warszawy - mial bym dla Ciebie dobry kontakt.GeKo - Pon 07 Lut, 2011 Jacek, PW
Michał bo deska Barlinecka to syf. A to że drewno pracuje to proste. Kiedyś gdy kładło się parkiet to obowiązkiem było aby leżał w miejscu gdzie ma zostać położony co najmniej pół roku aby właśnie przystosował się do zmian temperatury i wilgotności. Jak jakiś debil kładł po zakupie od razu to mu potem podłoga wstawała ade - Pon 07 Lut, 2011
GeKo napisał/a:
Jacek, PW
Michał bo deska Barlinecka to syf. A to że drewno pracuje to proste. Kiedyś gdy kładło się parkiet to obowiązkiem było aby leżał w miejscu gdzie ma zostać położony co najmniej pół roku aby właśnie przystosował się do zmian temperatury i wilgotności. Jak jakiś debil kładł po zakupie od razu to mu potem podłoga wstawała
no i niestety teraz jest problem:D bo teraz parkiet jest juz wysezonowany odpowiednio i pakowany w foliowe opakowania, ktorych niepowinno sie otwierac przed ulozeniem...
a klienci mowia, ze sie znaja lepiej i ze trzeba otworzyc:D raz mi "spec" otworzyl i oczywiscie byly potem problemy z ukladaniem...
sosne odradzam z calego serca.. jesli ma byc na podloge,Anonymous - Pon 07 Lut, 2011
ade napisał/a:
sosne odradzam z calego serca.. jesli ma byc na podloge,
My mam y w domu rożna rodzaje sosna/dąb/jesion i sosna jest masakryczna miekka i w porównaniu do pozostałych mega wrażliwa na jakies cieżary i tego typu sprawyade - Pon 07 Lut, 2011
Michał napisał/a:
jacek, taka uwaga
nie bierz przypadkiem egzotycznej deski podłogowej ( niektórzy mówią też barlinecka )
Moze i ładna, moze i lepsza od panel ( to napewno ) ale mega pracuje. tzn: w lato sie kurczy a w zime rozchodzi powodując duze szpary między pojedynczymi płatami.
Ja mam podloge u siebe do zerwania przez to...
deska barlinecka to akurat tylko konkretny producent:d ma deski z drewna krajowego i egzotycznego, lite i warstwowe:]
z jakiego drzewa masz material?? moze jakis bardzo wrazliwy na zmiany temp i wilgotnosci...
dobrym rozwiazaniem jest zakup higrometru (15-100zl) i utrzymywanie w domu wilgotnosci okolo 50% (miedzy 40-60 jest dopuszczalne), pomijajac kwestie drzewa, to dla czlowieka zbyt suche lub zbyt wilgotne powietrze tez zbyt dobre nie jest...ade - Pon 07 Lut, 2011
Czesio napisał/a:
ade napisał/a:
sosne odradzam z calego serca.. jesli ma byc na podloge,
My mam y w domu rożna rodzaje sosna/dąb/jesion i sosna jest masakryczna miekka i w porównaniu do pozostałych mega wrażliwa na jakies cieżary i tego typu sprawy
bardzo miekka do tego o wiele bardziej wrazliwa na zmiany wilgotnosci niz np dab...
nawet nie wiem ile teraz kosztuje taka deska sosnowa ale mysle, ze nie duzo drozej da sie kupic deske debowa;]
ogolnie sosna wg. mnie nie nadaje sie jako material na podlogemi - Wto 08 Lut, 2011 szit - co za temat ekspercki Michał - Wto 08 Lut, 2011 heheheh
zaraz wyjdzie ze kazdy tutaj po budowlance
ade - nie mam zielonego pojęcia poza tym, mam wrażenie ze kolor traci
A CHUJ Z TYM grunt ze jest
ps. byłem przekonany ze deska "barlinecka" to jest typ a nie producent anjas - Wto 08 Lut, 2011
Michał napisał/a:
ps. byłem przekonany ze deska "barlinecka" to jest typ a nie producent
to jest trochę tak jak z adidasami
Niby producent, ale i typ.
W PL Barlinek wypłynął na sprzedaży takich badziewnych desek i nazwa się przyjęła.
Choć w sumie ja mam takie deski w jednym pokoju i moim zdaniem jest OK.Jacek - Wto 08 Lut, 2011 chłopczęta, bardzo wszystkim dziękuję za miłe słowa....ale jak w temacie. mam byc sosna a efekt mniej więcej taki jak na zdjęciach.
szczeliny w deskach mają nadać architektonicznego smaczku