To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Leasing,kredyt - firma.

marcinstachon - Czw 06 Paź, 2011
Temat postu: Leasing,kredyt - firma.
Panowie czy ktoś prowadzi działalność gosp.? Interesuje mnie zakup auta - osobowego 1m Coupe z niemieckiego salonu i teraz pytanie czy brać w kredyt czy leasing lub tez jakie sa teraz nowe dogodne warunki zakupu auta na działalność żeby tez trochę z podatkami powalczyć :jupi: Bralem w leasing parę lat temu auta dostawcze ale nie wiem jak to wygląda z osobówka.

Z góry dzieki za pomoc.

MoRToN - Czw 06 Paź, 2011

Wygląda tak samo jak z dostawczakami.
Bart - Czw 06 Paź, 2011

wygląda tak samo jak z dostawczakami, z tą drobną różnicą, że od osobówki za bardzo VATu nie odliczysz (raptem 6ooozł, co w wypadku fury za sześciocyfrową sumę jest raczej niedużą wartością).

Generalnie pytanie trochę z dupy :]

Franek - Czw 06 Paź, 2011

Bart, a czy w osobowce w leasingu moge np. Odliczyć vat od opon zimowych i od aso czy nie? Bo paliwa wiem że nie odlicze.
Marek23 - Czw 06 Paź, 2011

Ale gratuluje wyboru. 1M z lekkim softem + Poznan i dziekuje 4wd...
Bart - Czw 06 Paź, 2011

Franek napisał/a:
Bart, a czy w osobowce w leasingu moge np. Odliczyć vat od opon zimowych i od ado czy nie? Bo paliwa wiem że nie odlicze.

o ile się nie mylę - dupa. VAT można odliczyć tylko od samego samochodu (w sensie od faktury - nie więcej niż 6000zł), późniejsze wydatki są kosztami, ale bez możliwości odejmowania VATu.

zefir - Pią 07 Paź, 2011

tak to właśnie wyglada po krótce jak Bart napisał :D

jest takich info tyle w necie że szkoda odpisywać :faja:

MoRToN - Pią 07 Paź, 2011

Bart napisał/a:
Franek napisał/a:
Bart, a czy w osobowce w leasingu moge np. Odliczyć vat od opon zimowych i od ado czy nie? Bo paliwa wiem że nie odlicze.

o ile się nie mylę - dupa. VAT można odliczyć tylko od samego samochodu (w sensie od faktury - nie więcej niż 6000zł), późniejsze wydatki są kosztami, ale bez możliwości odejmowania VATu.

Zgadza się od stycznie tego roku nie można odliczać VATu od eksploatacji samochodów osobowych. Jedynie przy zakupie jesteśmy w stanie odliczyć max 60% VATu ale nie wiecej jak 6000zł. W przypadku leasingu to i tak kupa bo auto jest własnościa leasingodawcy przecież i se nie cnie poodliczamy anie nie amortyzujemy.

Źle napisałem... od osobówek i wcześniej nie było można, ale od stycznia "samochody z kratką" też pod to podlegają.
Franek - Pią 07 Paź, 2011

MoRToN napisał/a:
Zgadza się od stycznie tego roku nie można odliczać VATu od eksploatacji samochodów osobowych. Jedynie przy zakupie jesteśmy w stanie odliczyć max 60% VATu ale nie wiecej jak 6000zł. W przypadku leasingu to i tak kupa bo auto jest własnościa leasingodawcy przecież i se nie cnie poodliczamy anie nie amortyzujemy.

No nie, bo wtedy odliczasz vat od kwoty raty ale odliczony nie moze przekroczyc , sumy 6K.

Przy kredycie, ale nie przy leasingu.
Kuner - Pią 07 Paź, 2011

A czasem przy leasingu nie odliczasz pełnego vatu w comiesięcznych fakturach?
Bart - Pią 07 Paź, 2011

jeśli jest to samochód ciężarowy to tak.
Franek - Pią 07 Paź, 2011

Jak to?
Bierzesz leasing wiec odliczasz kwotę 6 000 zł z rat które się płaci.
Zgadza się?
Przecież jak go leasinguje to nie dostaje od razu 6 K.

Bart napisał/a:
jeśli jest to samochód ciężarowy to tak.

Za osobówkę też... to właśnie jest przewaga leasingu nad kredytem. Płacisz ratę za użyczenie samochodu a nie ratę na jego spłatę. Auto nie jest na ciebie zarejestrowane przecież tylko na bank to on odliczy max 6000zł a ty zdejmujesz pełne 23% od każdej faktury za usługę użyczenia auta.