To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

MotorSport - kasa od sponsora

PieQt - Czw 01 Mar, 2012
Temat postu: kasa od sponsora
mam pytanie do startujących i dostających kasę (od sponsorów, kogokolwiek) czy płacicie podatek od darowizny? czy jakoś da się tego uniknąć?
Kuner - Czw 01 Mar, 2012
Temat postu: Re: kasa od sponsora
PieQt napisał/a:
mam pytanie do startujących i dostających kasę (od sponsorów, kogokolwiek) czy płacicie podatek od darowizny? czy jakoś da się tego uniknąć?

Ja wystawiam fakturę VAT na usługi reklamowe.

Rasputin - Czw 01 Mar, 2012

Ja nie mam sponsora więc nie płacę :]
Ups...zapomniałem o dziewczynie :>

M - Czw 01 Mar, 2012

Piotrek a co to za sponsor? :D
CHRZANEK - Czw 01 Mar, 2012

Piqet - jak ktos ma DG to może wystawić FV na coś co może.

Jeżeli nie masz DG ale jesteś członkiem automobilklubu (przykład ze sponsoringu w motorsporcie) to płatność od sponsora wpływa na konto automobilklubu - klub ma w statucie działania propagujący rozwój motorsportu - klub to księguje choć kasa fizycznie trafiado zawodnika - notabene członka automobilklubu.

Napisz coś więcej to może będzie mi łatwiej coś poradzić.

Cassis - Czw 01 Mar, 2012

Podobno można się sporo dowiedzieć z tego filmu http://www.filmweb.pl/film/Sponsoring-2011-509760
Kamill - Czw 01 Mar, 2012

CHRZANEK napisał/a:
Piqet - jak ktos ma DG to może wystawić FV na coś co może.

Bad-i - Czw 01 Mar, 2012

zapisz sie do non profit AK i wystarczy :)
PieQt - Czw 01 Mar, 2012

nie ja, mój siostrzenic wyjeździł II wicemistrza w enduro w 2011 i znalazł jakiś sponsorów na ten sezon i rozkminiam co zrobić, żeby było korzystnie
GeKo - Czw 01 Mar, 2012

PieQt, Tak jak Chrzanek napisał Automobilklubb, sponsor i zawodnik. Umowa trójstronna.
Kurde pamiętałem kiedyś caly schemat jak to pohytać żeby każdy był zadowolony.
Generalnie sponsor wplaca kasę na konto automobilklubu z zastrzeżeniem że kasa jest na konkretnego zawodnika. Automobilklub wypłaca kasę zawodnikowi a fakturę wystawia sponsorowi. Reszta na PW

GeKo - Czw 01 Mar, 2012

Rasputin napisał/a:
Ups...zapomniałem o dziewczynie

Siostry nie ma o równie hojnej duszy? :rotfl:

Rasputin - Pią 02 Mar, 2012

No nie ma ale moze i dobrze bo by wtedy taka hojna nie była :faja:
Bad-i - Pią 02 Mar, 2012

GeKo napisał/a:
PieQt, Tak jak Chrzanek napisał Automobilklubb, sponsor i zawodnik. Umowa trójstronna.
Generalnie sponsor wplaca kasę na konto automobilklubu z zastrzeżeniem że kasa jest na konkretnego zawodnika. Automobilklub wypłaca kasę zawodnikowi a fakturę wystawia sponsorowi. Reszta na PW

ale Panowie przeciez ja mialem tak to zrobione. TO jest latwizna - tyle tylko ze trzeba miec dobry AK

kubek13 - Czw 05 Kwi, 2012

Bad-i napisał/a:
GeKo napisał/a:

ale Panowie przeciez ja mialem tak to zrobione. TO jest latwizna - tyle tylko ze trzeba miec dobry AK

No dobrze, ale AK będzie musiał chyba odprowadzić 23% Vat-u, zatem o tyle co najmniej potrąca. Czy się mylę ?

Kuner - Czw 05 Kwi, 2012

kubek13 napisał/a:
Czy się mylę ?

ak zwolnione z vatu;)