Shymek - Wto 04 Gru, 2012 Temat postu: Aluminium czy nierdzewkaMam takie pytanie do fachowców
Układ dolotowy za turbo do Icka i dalej do kolektora ssącego. Lepiej z jakiego materiału wykonać?
Do wyboru mam aluminium (gięte) lub nierdzewka (spawana). W obu przypadkach uzupełnione standardowo kolankami i łącznikami silikonowymi (w serii mam gumowo plastikowe - nei dość że się grzeje to i puchnie...).
Kosztowo wychodzi mnie tyle samo... (do marki producenta nie przywiązuję wagi)
W jakiej rurze lepiej bedzie chłodzone powietrze, albo nie będzie się ze względu na materiał nagrzewać?
Podobno aluminium się utlenia - szkodzi to coś?
Z drugiej strony aluminium podobno jest lżejsze ale przecież 1kg to nie robi różnicy...
Moze ma ktoś jakieś doświadczenia? Bo jeśli to coś w rodzaju wyższość Świat Wielkanocnych nad Świętami Bożego Narodzenia to kompletnie nie robi mi różnicy
Z góry dzięki za pomocM - Wto 04 Gru, 2012 Aluminium nie pomalujesz zwykłą farbąShymek - Wto 04 Gru, 2012 Wolę polerowane na wysoki połysk - żadnej farby Kamill - Wto 04 Gru, 2012 Wg mnie bez znaczenia byle by było szczelne i robione przez osobę która to zrobi dokłanie żebyś nie musiał rozkręcać tego co chwila i poprawiać spadające węże lub szukać nieszczelności. Jak również tak żeby ci nie stukalo o nadwozie jak się silnik zacznie bujać albo drżećM - Wto 04 Gru, 2012 Rzadnej?Kamill - Wto 04 Gru, 2012
M napisał/a:
Rzadnej?
Chyba ktoś tu był u Janusza na urodzinach anjas - Wto 04 Gru, 2012
M napisał/a:
Rzadnej?
Karzdy wie, rze na aluminium nie kładzie się rzadnej farby!M - Wto 04 Gru, 2012 Czyli rze jak?Anonymous - Wto 04 Gru, 2012 Takrze tego niepolecam nie rdzewki bo jest strasznie gróba a amelinium się ótlenia i przepórzcza powietże.anjas - Wto 04 Gru, 2012
Arz mnie oczy bolom jak widze te wrzystkie wasze orty!GeKo - Wto 04 Gru, 2012 Rób z alu i daj do anodowania, bedzie ladnie wyglądać przynajmniej.rasta - Wto 04 Gru, 2012 Oczywiście, że amelinium bo jest znacznie lżejsze, a o to w tym wszystkim chodzi.kosmita - Wto 04 Gru, 2012
Shymek napisał/a:
W jakiej rurze lepiej bedzie chłodzone powietrze, albo nie będzie się ze względu na materiał nagrzewać?
tam gdzie powietrze może oddać ciepło lepsze alu, tam gdzie może się nagrzewać nierdzewka