To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Hamulce

M - Nie 18 Kwi, 2010

Jasne, ze swojej strony napisze ze nie znam tego tematu i bardzo chcialbym sie dowiedziec jakie dokladnie są wymogi do nacinania tarcz.
Napisalem grubego maila do dzialu technicznego/bezpieczenstwa w brembo. Zobaczymy czy cos odpiszą - szanse są 50% bo to makarony i moga mieć to dupie generalnie.

kamil - Nie 18 Kwi, 2010

hm...nieźle eM. Mam nadzieje, że odpiszą i pewne kwestie zostaną rozwiązane
Anonymous - Nie 18 Kwi, 2010

kamil napisał/a:
produkują po to by zarabiać kasę, nie rozumiem stwierdzenia "przycinają kasę", że co, że zrobili tarcze dostali na to certyfikaty wydali miliony euro na technologie a potem zostawili produkcje przypadkowi, zaczęli dodawać tańsze surowce do stopów ??

Mam na mysli ze z tego samego materiały (surowca w tym przypadku chodzi mi po prostu o normalna litą tarcze) , otrzymują 2 produkty tarcze gładka i tarcze perforowaną (nacinana/nawierca). Wiec asortyment robi sie 2 razy większy przy nieznacznym podniesieniu kosztów produkcji .

M - Nie 18 Kwi, 2010

Gołąb napisał/a:
kamil napisał/a:
produkują po to by zarabiać kasę, nie rozumiem stwierdzenia "przycinają kasę", że co, że zrobili tarcze dostali na to certyfikaty wydali miliony euro na technologie a potem zostawili produkcje przypadkowi, zaczęli dodawać tańsze surowce do stopów ??

Mam na mysli ze z tego samego materiały (surowca w tym przypadku chodzi mi po prostu o normalna litą tarcze) , otrzymują 2 produkty tarcze gładka i tarcze perforowaną (nacinana/nawierca). Wiec asortyment robi sie 2 razy większy przy nieznacznym podniesieniu kosztów produkcji .

Skąd to wiesz?

M - Nie 18 Kwi, 2010

kamil napisał/a:
hm...nieźle eM. Mam nadzieje, że odpiszą i pewne kwestie zostaną rozwiązane

Zobaczymy, moga przeciez nawet napisac ze nacinają laserem lub czyms innym po prostu zwyklą tarczę - ale to bym chcial sie dowiedziec od producenta.

kamil - Nie 18 Kwi, 2010

Ja np. tego nie wiem czy przy Maxach to taki sam stop czy nie, ale wydaje mi się, że Brembo tworząc nacinaną, wiedzą, że tym samym obciążają materiał, więc zmieniają mieszankę stopu tak aby spełniała wymogi tarczy przygotowanej do wyższych obciążeń niż standardowa tarcza .

eM napisał/a:
Gołąb napisał/a:
kamil napisał/a:

Skąd to wiesz?

Nie wiem , ale chyba nikt nie zabronił mi opierać sie na domysłach ?

M - Nie 18 Kwi, 2010

Gołąb napisał/a:
eM napisał/a:
Gołąb napisał/a:
kamil napisał/a:

Skąd to wiesz?

Nie wiem , ale chyba nikt nie zabronił mi opierać sie na domysłach ?

Grif, technika gdyby opierała się na domysłach to bysmy nadal jeździli na koniach i wysylali maile gołębiami.

kamil - Nie 18 Kwi, 2010

nie, Ja Ci na pewno nie zabraniam, ale jak powtarzam juz kilka razy. Nie wierzę, żeby renomowani producenci tworzyli coś bez szczegółowych badań. Myśle, że 40 letnia tradycja i renoma marki nie pozwala im na tworzenie czegoś co mogłoby rzutować na ich znak firmowy...
M - Nie 18 Kwi, 2010

No tak ale są na tym świecie rzeczy proste lub które stały się proste nawet w wyniku 40letnich badań.
kamil - Nie 18 Kwi, 2010

zgadza się, ale poparte nauką, a nie widzimisiem Marco albo innego Helmuta w fabryce, który akurat ma ochotę wydziargać kilka rowków w metalu, który odpowiada za Twoje życie.

eM napisał/a:
No tak ale są na tym świecie rzeczy proste lub które stały się proste nawet w wyniku 40letnich badań.

Zgadzam , sie :D

Ale nawet mail nie rozwieje wszystkich wątpliwości , nie sadzę by tak chętnie zdradzili tajnik produkcji dotyczące takich tarcz .

Ja po prostu uważam , ze obie tarcze i gładka i perforowana , są wykonane tą samą techniką , na tej samej lini produkcyjnej , tylko ze jedna partia zostaje nawiercona . Owszem na pewno jest to poparte doświadczeniami , i być może(a raczej na pewno) tarcza nacinana markowa ma lepsze właściwości niż tarcza nacinana w garażu , ale nacinając delikatnie i z umiarem jestem przekonany ze wcale nie pogorszymy jej właściwość .

I tak jak wy czekam na maila , którego eM wysłał do fabryk

PiTT - Nie 18 Kwi, 2010

szczerze to nigdy w życiu bym nie dał komuś żeby mi "nawiercił" otworki w tarczy bo będzie fajnie wyglądała jak ktoś na światłach stanie obok
wystarczy nieco ruszyć wyobraźnią co się dzieje jak taka tarcza pęka i blokuje którekolwiek koło przy np. 160km/h
ale spoko, nie dajmy się robić w konia przez duże koncerny które tylko liczą na naszą naiwność :)
róbcie jak chcecie, jestem ciekaw tylko jakie kary czekają kierowcę, jeśli wyjdzie że w razie wypadku w aucie były tak "tuningowane" tarcze albo ucinane lub ściskane sprężyny
chyba mam zbyt liberalne prawo jeśli chodzi o przeróbki w samochodach
nie mówię o kwestii ochrony środowiska itd. ale elementach zapewniających bezpieczeństwo wszystkich dookoła
jestem absolutnie na NIE jeśli chodzi o samodzielne wiercenie tarcz, może dlatego że potrafię użyć wyobraźni a może dlatego że jestem inny :D

106 - Nie 18 Kwi, 2010

hmm dziwie sie ze na allegro nie ma jeszcze gotowych zestawow do nacinania tarcz :D
PiTT - Nie 18 Kwi, 2010

106 napisał/a:
hmm dziwie sie ze na allegro nie ma jeszcze gotowych zestawow do nacinania tarcz :D

hehe, wiesz co
kiedyś będąc w pewnym warszawskim serwisie gość zagadał
jakbyś chciał to mam ziomka który zajebiście nawierca tarcze, wiesz jak zajebiście to wygląda jak masz 3/4 tarczy w dziurkach :rotfl:
jak ktoś tak modyfikuje swoje Atu na podgrójeckich rewirach to jego sprawa, najwyżej wyebie w pole i zabije krowę
ale jak ktoś już tak się bawi w mieście to boję się tylko pomyśleć ile tego jeździ po drogach