To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Auto Detailing - nomenklatura

M - Czw 21 Maj, 2009

Moze jakiś moderator?
Jakarti - Czw 21 Maj, 2009

reszta wasza.
wiecej nie dam rady :)

GeKo - Czw 21 Maj, 2009

eM napisał/a:
Moze jakiś moderator?

Czy zielony może być modem? Jeśli tak to może Leon, jeśli zechce oczywiście, albo Rudy chyba oboję najwięcej wiedzą w tej materii.

Gaydek - Pią 22 Maj, 2009

Właśnie, właśnie... o to też miałem zapytać.

Co to za taśma? Jakaś specjalna z Megłajars? :)

szymlorek - Pią 22 Maj, 2009

Taśma na fotce pewnie jest jakaś specjalna ale wydaje mi się że zwykła 3M papierowa też styknie do maskowania.

Jak już jesteśmy przy taśmach chciałem zapytać o inną sprawę która mnie nurtuje, na fotkach często widać jak poszczególne duże częsci są odcinane właśnie przez taśme i robione po kawałku, czy takie odcinanie nie utrudnia pracy? PO oderwaniu taśmy i przeklejeniu jej tak aby zamaskować wlasnie skonczony kawałek chyba problematyczna jest sprawa umieszenia taśmy w idealnie tym samym miejscu? a przecież przesunięcie moze spowodowac ze dany kawałek nie zostanie w ogole przepolerowany badz spolerowany dwukrotnie.

Rudello - Sob 23 Maj, 2009

To jest taśma 3m.

moze byc zwykla malarska biala ale z sa one mniej trawale niz ta. Czasem przy stycznosci z gabka biala potrafi pylić, a to nie jest fajne.

Szymlorek za bardzo nie rozumiem o co dokladnie ci chodzi. Tasma maskuje sie plastiki, gumki, wszystko co chcesz zapezpieczyc. Bo niektore politury, woski zostawiaja bialy naloty ktory pozniej trudno sie z tych elementow usuwa. 2 powod zwiazany jest z pylem ktory potrafi wpasc w zakamarki emblematow i ciezko sie go pozniej usuwa, wiec jezeli ich nie sciagamy to tez warto zamaskowac.

szymlorek, a moze tobie chodzi o to jak na zdjeciach widac przed tasma po?
jezeli tak to na jednym elemencie robi sie to po to zeby idealnie bylo widac linie przed i po. Jak opracowywuje sie np. drzwi to nie dzielisz ich tasma. Jest to tylko po to zeby wyraznie pokazac to co sie zrobilo :)
W codziennej pracy tasma sluzy raczej do maskowania ;-)

Tu jest przyklad do ktorego posluzyla tasma, ale do zdjecia zostala zdjeta

Kolejny przyklad uzycia tasmy, bez tasmy

A tu przykład pokazujący jak użyteczna bywa glinka (tego brudu nie dalo by sie usunać tradycyjnymi metodami)

leon - Sob 23 Maj, 2009

6.3 amg :devil: widze ze Rudello ostro jedziesz !! takie autko to super czyscic :)

co do tasmy to ja uzywam bialej z 3M, jest calkiem niezla bo nie pozostawia kleju na samochodzie ale porownania z innymi (poza najzwyklejsza malarska) nie mam

ps. bardzo fajny motyw Rudello z tym logo na kazdej fotce :) reklama jak sie patrzy :)

ostro, grubo, po bandzie a nawet bokaskami :)

Kocham Dymka :*

Dziękuje Leonie ;-)

Gaydek - Sob 23 Maj, 2009

Dzięki Panowie.

Rudello napisał/a:
Tasma maskuje sie plastiki, gumki, wszystko co chcesz zapezpieczyc.

To też chciałem wiedzieć :) , dzięki.

Rudello, kiedy będzie strona firmowa?

Barejka - Sob 23 Maj, 2009

Rudello, gdzie klinke mozna zakupic? Usunie smole czy cos takiego? :/
Cartoon - Sob 23 Maj, 2009

Gaydek napisał/a:

Rudello, kiedy będzie strona firmowa?

Strona jest wspólna z 08pss :)

To wiem, ale zdaje mi się, że to tylko tymczasowo tak jest. Podejrzewam, że jakaś super strona jest już przygotowywana. Dymek robi stronę, Jimek robi zdjęcia a Rudello czuwa nad wszystkim :) .
szymlorek - Sob 23 Maj, 2009

Późno wczoraj było i wyraziłem się dość niejasno ale trafiłeś w punkt ;) chodziło mi o efekt przed taśma po, myślałem ze to standartowy proces ta taśma a nie tylko na potrzeby takiego porównania, teraz wszystko jasne ! ;)

Obejrzałem fotki Rudella na Facebooku. Wszystko mi się podoba, ale czekam na profi stronę.

:)