To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Fotel kubelkowy

iQ - Śro 07 Wrz, 2011

kubas, zapodaj jakis link do twingo o ktorym mowisz :)
was79 - Śro 07 Wrz, 2011

gościu upala takiego regularnie na autodromie:

Jajek w stosunku do TS'a nie urywa, głównie ze względu na wagę

Konrad - Śro 07 Wrz, 2011

iQ było parę postów wyżej http://www.twingo133.net/...tion-t3692.html
Tomcat - Śro 07 Wrz, 2011

jogi, to je tez dam Ci pozytywna opinie :) jezdzilem na codzien w kuble przez kilka miesiecy i poza pierwszymi dwoma tygodniami kiedy bolaly mnie plecy, tak sie do niego przyzwyczailem ze wolalbym jechac w trase w kubelku niz w zwyklym fotelu (o ile to nie sportzitze z nowych bmw :P ). O wiele mniej sie meczylem, nic mnie nie bolalo, a to zapewne dlatego, ze caly czas jestes zmuszony do utrzymywania prawidlowej pozycji. Najwiekszymi minusami jest to ze
- w lecie troche jajka sie poca
- w zimie trzeba sciagac kurtke zeby sie zmiescic
- przez caly rok jak puscisz baka, zamiast ulatywac to sie tak kisi i pozniej jesli sie ruszysz z miejsca wali takim zbukiem, ze nie idzie wytrzymac :rotfl:

To chyba tyle ;D idz w kubel !

Bart - Śro 07 Wrz, 2011

Tomcat napisał/a:
(...)

+1

Janusz - Śro 07 Wrz, 2011

Tomcat napisał/a:
- przez caly rok jak puscisz baka, zamiast ulatywac to sie tak kisi i pozniej jesli sie ruszysz z miejsca wali takim zbukiem, ze nie idzie wytrzymac :rotfl:

Dziadowskie kubły miałeś, w moim nic takiego nie było, natomiast miałem tak w starym krześle w pracy :rotfl: :rotfl:

M - Śro 07 Wrz, 2011

Kurna rzeczywiście coś jest na rzeczy, normalny fotel filtruje, a w kuble jak coś się urwie to trzeba wietrzyć
Tomcat - Śro 07 Wrz, 2011

Janusz napisał/a:
Tomcat napisał/a:

Dziadowskie kubły miałeś, w moim nic takiego nie było, natomiast miałem tak w starym krześle w pracy :rotfl: :rotfl:

Pewnie sadzali Cie na wiadrze :>

Janusz - Śro 07 Wrz, 2011

Tomcat napisał/a:
Janusz napisał/a:
Tomcat napisał/a:

Pewnie sadzali Cie na wiadrze :>

a Ty miałes wiadro w saxie :P

speed555 - Śro 07 Wrz, 2011

was79 napisał/a:
jogi napisał/a:
kubas napisał/a:
Ja jeżdże na codzień w sztywnym kuble i nie zamienił bym się na nic innego. Zrobiłem nawet koło 700km w jeden dzień w nim i było ok

Wreszcie jakiś głos nadziei

+1
Też jeżdżę prawie codziennie. Ostatnio nawet służbowo i firma mi za bene zwraca :]

hehe a ja od 17 roku zycia jak zrobilem prawko i mialem pierwszy samochód do teraz czyli przez 11 lat zawsze miałem kubła w samochodzie na codzien!! najpierw to był kaszel, pozniej kilka sejów sportingów i teraz saxo i w kazym mialem kubeł i szelki i na kregoslup nie narzekam ;p do firmy dojezdzam codziennie 20 km w jedna strone i czasami jakas niedluga trasa. generalnie jak wyzej napisano juz tragedii nie ma. tylko trzeba sie nauczyc pasy zapinac zawsze, bo dosc czesto mandaty placilem bo mi sie nie chciało zapinac.

jogi - Śro 07 Wrz, 2011

Janusz napisał/a:
ja tez ponad rok latałem ze sztywnym kubłem na codzien i zrobiłem z 30tys... czasem zdarzyło mi się skoczyć do Wiednia i zpowrotem (800 km) i plecy mnie nie bolały co pryz zwykłym fotelu zdarzało mi się po jakichś 200 km. Troche tylko tyłek bo jednak jest twardo, ale ogólnie obolały byłem mniej niż po taki samym wypadzie w nowym mondeo 2010r :) Generalnie moim zdaniem sama jazda w kuble mniej meczy niż jazda na zwykłym fotelu, natomiast samo wsiadanie do kubła jest niewygodne a i zapinanie się w szelki jest upierdliwe. generalnie jak często nie wysiadasz, to bierz pełny kubeł...

W wakacje jechałem Twingo do Zakopanego i po tym doświadczeniu postanowiłem już ostatecznie ,że wywalam seryjne fotele. Plecy mnie bolały niemiłosiernie. Te fotele to porażka na całej linii.
A tyłek cóż. Na rowerze od długiego już czasu śmigam na 87 gramowej karbonowej skorupce zwanej siodełkiem i wszystko gra, więc i przypadku wycieniowanych kubełków powinno być dobrze ;D

Wciąż jednak się waham które.
Te jednak mnie kuszą:
http://img263.imageshack....m3tightie24.jpg
Musicie przyznać ,że wyglądają miodnie:)

I mam wrażenie ,że mogą być najbardziej komfortowe wśród niekomfortowych ;)

Jaki materiał foteli byście doradzili?
Te z linku powyżej to eko-skóra (boki) dynamica (coś jak alcantara) siedzisko.
Full naturalna skóra , czy full eko-skóra raczej chyba nie warto?
Jest też wersja FIA: full welur.
Osobiście myślę, że chyba ta pierwsza opcja byłaby złotym środkiem. Tylko czy eko nie przetrze się bokach?

pum - Śro 07 Wrz, 2011

nie wiem czy ktokolwiek zastanawiał się przy zakupie kubłów które będą ładniejsze i czy brać skórę.

tutaj to raczej w który dupa wejdzie, ile waży i czy ma homo ;)

kubas - Śro 07 Wrz, 2011

Ja bym brał welur :D Skóra w kuble to profanacja!
kamil - Śro 07 Wrz, 2011

jogi napisał/a:
od długiego już czasu śmigam na 87 gramowej karbonowej skorupce zwanej siodełkiem
to musi być w takim razie Fizik
jogi - Czw 08 Wrz, 2011

kubas napisał/a:
Ja bym brał welur :D Skóra w kuble to profanacja!

pumfkp napisał/a:
nie wiem czy ktokolwiek zastanawiał się przy zakupie kubłów które będą ładniejsze i czy brać skórę.

tutaj to raczej w który dupa wejdzie, ile waży i czy ma homo ;)

Rozumiem ducha forum i w pełni go szanuję. Liczy się skuteczność. A lans ? No może przy okazji;)
Nie wiem dlaczego , ale jakoś welur w aucie kojarzy mi się bardziej z luksusem, niż ze sportem.
Trochę trudno mi się przestawić ,że w przypadku kubełków jest dokładnie odwrotnie.

kamil napisał/a:
jogi napisał/a:
od długiego już czasu śmigam na 87 gramowej karbonowej skorupce zwanej siodełkiem
to musi być w takim razie Fizik

Nie znam tak lekkiego Fizik'a
Miałem na myśli Tune Speedneedle:
http://fotos.mtb-news.de/...ge/100B5492.JPG