Watykańskie media skrytykowały film "Avatar" Jamesa Camerona. "To technologia bez emocji" - tak podbijającą kina na całym świecie superprodukcję oceniły w sobotę Radio Watykańskie i dziennik "L'Osservatore Romano".
Watykańska gazeta zwróciła uwagę na "ogromne koszty i efekty specjalne najnowszej generacji" przypominając, że film wyprodukowano za rekordową sumę ponad 400 milionów dolarów. Ale za tymi obrazami kryje się niewiele - podkreślono w recenzji, opublikowanej w związku z włoską premierą 15 stycznia.
"Tyle zdumiewającej technologii, która oczarowuje, ale mało prawdziwych emocji, ludzkich emocji w świecie alienów, choć jest on nadzwyczajnie wymyślony i przedstawiony" - czytamy na łamach dziennika.
Według "L'Osservatore Romano" efekt wizualny jest "fascynujący", ale pozbawiony głębi. "Wszystko sprowadza się do bardzo prostej antyimperialistycznej i antymilitarnej paraboli, ledwie naszkicowanej, która nie ma takiej żarliwości, jak filmy bardziej zaangażowane na tym froncie".
Radio Watykańskie negatywnie oceniło zaś "panteizm" filmu Camerona wytykając mu, że "zręcznie wyżyma wszystkie pseudodoktryny, które czynią z ekologii religię tego tysiąclecia" i że "popada w sentymentalizm".
anjas - Nie 10 Sty, 2010
martin.h napisał/a:
Wszystko sprowadza się do bardzo prostej antyimperialistycznej i antymilitarnej paraboli, ledwie naszkicowanej, która nie ma takiej żarliwości, jak filmy bardziej zaangażowane na tym froncie
dokładnie tak myślę!!!PiTT - Nie 10 Sty, 2010 szkoda że nie napisali czy lepiej iść do Imaxa analogowego czy 3d cyfrowegoGreg - Nie 10 Sty, 2010 Byłem wczoraj. Miałem nie iśc bo po 1. jak widziałem w kinie trailer to byłem totalnie załany, zobaczyłem tam jakieś farmazony, bełkot i nic mi zajawka nie powiedziała, ani nie zachęciła. 2. jak wszędzie trąbia że zarobili tyle kasy a mi sie to podobac nie będzie to po co mam iść? Nie ruszają mnie takie klimaty nakręcania sprzedaży. 3. Nie przepadm za SF.
Ale poszedłem. I w sumie jako ogół film był całkiem ładny. Niczym mnie nie porwał. Raczej schematyczny, sztampowy i konwencjonalny. Filmów o podobnej fabule i przesłaniu było już wiele.
Nie wiem o co takie halo w mediach. Kolejny raz z kina zrobiono dobry biznes a ludzie ślepo tam idą.pP - Nie 10 Sty, 2010
Greg napisał/a:
Nie wiem o co takie halo w mediach.
już odpowiadam twoimi słowami:
Greg napisał/a:
halo w mediach
potem
Greg napisał/a:
ludzie ślepo tam idą.
PRZYKŁAD:
Greg napisał/a:
Miałem nie iśc bo po 1. jak widziałem w kinie trailer to byłem totalnie załany, zobaczyłem tam jakieś farmazony, bełkot i nic mi zajawka nie powiedziała, ani nie zachęciła. 2. jak wszędzie trąbia że zarobili tyle kasy a mi sie to podobac nie będzie to po co mam iść? Nie ruszają mnie takie klimaty nakręcania sprzedaży. 3. Nie przepadm za SF.
potem
Greg napisał/a:
Byłem wczoraj
Greg - Nie 10 Sty, 2010 Hehehe... To mi pojechałeś.
Dobra, przyznam się. Zarzekłem się że nie pójdę ale moja dziewczyna mnie przekonała poszedłem dla świętego spokoju. CHRZANEK - Śro 20 Sty, 2010 Chciałem pójśc.
Przedwczoraj stwierdzilismy z Monia: dobra idziemy do Imax'a
Na dziś - nie ma biletów
Na jutro - nie ma biletów
...
Qrewka na to wogóle nie ma biletów
Do zwykłego kina nie pójde, chce do Imaxa ale nie ma biletów.
Więc jak mam do cholery obejrzec film na który nie ma biletów?
Wkurzyłem się i obejrzałem druzynę ApP - Śro 20 Sty, 2010 bilety są ale na za 2 tygodnie PiTT - Śro 20 Sty, 2010 hehe, to prawda, ja tak samo chciałem zarezerwować jakoś po nowym roku i dupa
podobno można się wbić przed samym seansem jak 30min przed spadają rezerwacjespeed555 - Śro 20 Sty, 2010
CHRZANEK napisał/a:
...
Wkurzyłem się i obejrzałem druzynę A
A jak sie podobała Druzyna A?Janusz - Śro 20 Sty, 2010
CHRZANEK napisał/a:
dobra idziemy do Imax'a
ale co?? to tam Trzebiatowska tez pokazuje piersi??CHRZANEK - Śro 20 Sty, 2010
speed555 napisał/a:
A jak sie podobała Druzyna A?
Pewnie w kinie było by lepiej.
Ale to temat o Awatarze
Janusz napisał/a:
ale co?? to tam Trzebiatowska tez pokazuje piersi??