KarQ - Nie 23 Sty, 2011 Słyszałem dwie opinie o Priusie.
1. Taksiarz Prius I - twierdzi, że po wawie spala mu do 3l
2. Administrator Toyoty Chodzeń - Prius II (~150km) przy dynamicznym jeżdżeniu nie ma opcji, żeby pożarł więcej niż 6l.
Zastanawiam się co do prawdziwości pierwszego stwierdzenia.
Pozatym hybryda to świetny zamysł.
Np. robi się hybrydę ze sprężarki AWX/ARL i można więcej dmuchnąć w TDi. Ja do CIvica włożyłem hybrydową skrzynię i zaczął się lepiej napędzać Bart - Nie 23 Sty, 2011
M napisał/a:
Na ile lat wystarcza bateria i ile kosztuje jej wymiana?
plus aspekt ekologiczny - jak bardzo jej produkcja jest szkodliwa dla środowiska i energochłonna?kamil - Nie 23 Sty, 2011
Gaydek napisał/a:
O tym, że nowy RS ma być hybrydą też słyszałem. Jeden silnik napędza przód, drugi tył .
no nie do końca - piszesz teraz o rozwiązaniu z Peugeota 5008.
RS będzie ośką i silnik spalinowy wspomagany elektryką.
eM rozumiem, że jesteś specjalista co do przyszłości motoryzacji i na pewno mógłbyś godzinami przekonywać zarządy firm dlaczego popełniają taki błąd idąc w hybrydowość:
No na chwilę obecną pozostaje Ci spotkać się z zarządami :Toyota,BMW, PSA, Subaru, Mitsubishi, Porsche, Mercedes, Honda, Ford, Opel i jeszcze pewnie kilka innych...Sam jestem ciekaw dlaczego popełniają taki kardynalny błąd.
PCS: Jasne masz racje, ale czy Toyota nie ma odpowiedników ?
Range Rover - Land Cruiser V8
Land Rover - Land Cruiser J120
Range Rover - no tutaj nie ma juz produkowanego, ale spokojnie można podstawić J40 czy J70
Freelender - no tutaj RAV4 przegrywa bo na prawdę Land Rover przyłożył się do swojego SUVa.
Po prostu nie można tej marce odmówić bycia na górze w przypadku terenówek i hybryd.
Kosmita: fajnie sobie po kategoryzowałeś te hybrydy, ale to nie tak.
Ogólnie, potocznie mówi się na wszystkie samochody, że są hybrydami jak mają silnik spalinowy i silnik elektryczny.
Tak naprawdę to hybrydą nazywamy taki układ kiedy nie ma dwóch oddzielnych silników a jeden układ -połączony ze sobą silnik spalinowy z elektrycznym. Tak ma Toyota i BMW
W przypadku np. Hondy czy też PSA to tam silnik elektryczny jest osobną jednostką tak jak spalinowy - wspomagają się.Bart - Nie 23 Sty, 2011
kamil napisał/a:
Po prostu nie można tej marce odmówić bycia na górze w przypadku terenówek i hybryd.
ot, jedna z wielu firm robiących przyzwoite samochody dla pospólstwa, nic więcej.M - Nie 23 Sty, 2011
Bart napisał/a:
M napisał/a:
plus aspekt ekologiczny - jak bardzo jej produkcja jest szkodliwa dla środowiska i energochłonna?
Do produkcji baterii potrzebny jest lit a tylko przypadkowo najwieksze złoża litu są w afganistanie który został najechany przez kraj który posiada największy przemysł motoryzacyjny na świeciekamil - Nie 23 Sty, 2011
M napisał/a:
na reszcie zadałeś zajebiste pytanie
1. nie wymienia się jej..ona jest dożywotnio montowana. 10 000 pełnych ładowań.
2. Prius - jeżeli jakimś cudem (na 100% zgłoszeń gwarancyjnych 99.1 % nie dotyczyło układu hybrydowego) po gwarancji padnie coś z układem hybrydowym to koszt całego układu to........
15 000 pln netto, a w układ wchodzi: silnik spalinowy z elektrycznym, bateria, cały kontroler elektryczny z komputerem, przekładnia planetarna.
Chyba zdarzyły sie dwa takie przypadki i raczej to była kwestia wypadku drogowemu niz awarii.
Jak na razie Prius jest dla mnie za drogi o jakieś 10 tys pln, bo niestety rząd nie zgodził się na ulgi.
Uczciwie mówiąc gdyby nie zbyt płaski bagażnik to jest to naprawdę zajebisty samochód - każdemu proponuje pójść do dilera i osobiście się przejechać. To nic nie kosztuje, a kolejne doświadczenie w waszej motoryzacyjnej zajawce.PiTT - Nie 23 Sty, 2011 no to wszystko jasne
te sqrwysyny afgańskie zrobiły mi taką baterię litowo jonową że mi wylała w karkuratorze
kosmita - Nie 23 Sty, 2011
kamil napisał/a:
Oj chyba nie, zdaje się, że silniki elektr. mają napędzać tył.
kamil napisał/a:
Ogólnie, potocznie mówi się na wszystkie samochody, że są hybrydami jak mają silnik spalinowy i silnik elektryczny.
Chyba kogoś ze mną pomyliłeś ja nic takiego nie pisałem
kamil napisał/a:
Tak naprawdę to hybrydą nazywamy taki układ kiedy nie ma dwóch oddzielnych silników a jeden układ -połączony ze sobą silnik spalinowy z elektrycznym. Tak ma Toyota i BMW
Tak też można wyczytać w folderach Toyoty To po prostu jedna z możliwych drógPiTT - Nie 23 Sty, 2011 Kamil zakosił foldery z salonu i teraz się wymandrza kamil - Nie 23 Sty, 2011
M napisał/a:
Bart napisał/a:
M napisał/a:
plus aspekt ekologiczny - jak bardzo jej produkcja jest szkodliwa dla środowiska i energochłonna?
Do produkcji baterii potrzebny jest lit a tylko przypadkowo najwieksze złoża litu są w afganistanie który został najechany przez kraj który posiada największy przemysł motoryzacyjny na świecie
Jak na razie to w Boliwii wydobywa się najwięcej, ale fakt w Afganistanie podobno odkryto jakieś potężne złoża.
No oczywiście że to są pewne sprzeczności, że żeby produkować coś "eko" musisz rozpruć pół kraju żeby wydobyć jakiś składnik, nasmrodzić żeby potem było "eko" i z tym nie dyskutuje
bo tez mnie to śmieszy.Bart - Nie 23 Sty, 2011
kosmita napisał/a:
kamil napisał/a:
też gdzieś tak w prasie moto wyczytałem: benzyna - przód, elektryka - tyłPiTT - Nie 23 Sty, 2011 podsumowując
jakiego średniego SUVa polecamy PCSowi?
kamil - Nie 23 Sty, 2011
kosmita napisał/a:
kamil napisał/a:
kamil napisał/a:
Chyba kogoś ze mną pomyliłeś ja nic takiego nie pisałem
kamil napisał/a:
Tak też można wyczytać w folderach Toyoty To po prostu jedna z możliwych dróg
Tak, pomyliłem Ciebie z Bonczkiem - Przepraszam.
Wtedy miałbyś napęd na dwie osie a RS bedzie nadal ośką. Fakt gdzieś też pojawiają się informacje o rozwiazaniu takim jak piszesz. Pewnie trzeba będzie chwilkę poczekac i wtedy się zobaczy co wymyślą.
Pewnie tak - nie mam monopolu na informacje - to są ogólnie dostępne danekosmita - Nie 23 Sty, 2011
Cytat:
1. nie wymienia się jej..ona jest dożywotnio montowana. 10 000 pełnych ładowań.
2. Prius - jeżeli jakimś cudem (na 100% zgłoszeń gwarancyjnych 99.1 % nie dotyczyło układu hybrydowego) po gwarancji padnie coś z układem hybrydowym to koszt całego układu to........
15 000 pln netto, a w układ wchodzi: silnik spalinowy z elektrycznym, bateria, cały kontroler elektryczny z komputerem, przekładnia planetarna.
Ciekawe jak to będzie wyglądało po np. 10latach, ale generalnie wygląda na to, że nie ma się co martwić, aż tak.
kamil napisał/a:
Uczciwie mówiąc gdyby nie zbyt płaski bagażnik to jest to naprawdę zajebisty samochód - każdemu proponuje pójść do dilera i osobiście się przejechać.
Na prawdę uważasz, że to zajebisty samochód? Gdyby to był passat, mondeo, insignia, to ok, kwestia ceny, ale przecież Prius wygląda jak gówno. Teksty o oporach powietrza do mnie nie przemawiają, bo normalne samochody też mają niskie Cx.kamil - Nie 23 Sty, 2011 wiesz, myślałem tak jak ty bo w pamięci miałem I priusa, ale ten najnowszy jest naprawdę nie brzydki, ale to kwestia gustu i o tym się nie dyskutuje.
Prius jest wielkości avensisa i tak na prawdę bolączką jest zbyt płaski bagażnik, dziwny dźwięk tej przekładni planetarnej i to wszystko. Prędkość przyspieszanie na poziomie przeciętnego samochodu segmentu D.