Anonymous - Czw 10 Mar, 2011 K-tec pakuje Garett GT28 tylko nie wiem czy r czy rs. Pierwsza w tej chwili 3k a druga 4k w Tomsonie.Anonymous - Czw 10 Mar, 2011 Chyba jeszcze by się szpera przydała do takiego uturbionego klio??CHRZANEK - Czw 10 Mar, 2011
rabarbar napisał/a:
Chyba jeszcze by się szpera przydała do takiego uturbionego klio
Do nieuturbionego też by się przydała martin.h - Czw 10 Mar, 2011 Dobra szpara zawsze się przyda, ale to raczej do cabrio, w takim Clio chyba mało widoczna GeKo - Czw 10 Mar, 2011
Bonczek napisał/a:
No a gdzie są te kły?
Na wałku atakującym. możesz mieć kłówkę i na skośnych zębach a możesz mieć i synchronizowaną skrzynię na prostych zębach. np skrzynie volksvagen racing do pucharu polo.
Proste zęby są wytrzymalsze i umożliwiają szybsze spinanie biegów, ale znacznie bardziej hałasują.CHRZANEK - Czw 10 Mar, 2011
GeKo napisał/a:
Proste zęby są wytrzymalsze
No nie do końca - przy tych samych wymiarach koła zębatego zęby skośne będą miały większą powierzchnię - a więc będą mocniejsze.
Zazwyczaj wkłady z prostymi zębami mają szersze koła, a do tego są robione ze znacznie mocniejszych (i droższych) stopów.
Wadą skrzyń z zębami skośnymi są "niszczące" siły rozpychające wałki przez co cierpi obudowa.
Ale problem jest częściowo eliminowany poprzez budowę coraz bardziej zwartych skrzyń biegów z krótszymi wałkami.
To takie moje 0,05pln Bad-i - Czw 10 Mar, 2011 Jak chcecie to mozemy pogadac o skrzyniach do puga 106 - chyba staje sie w tej dziedzinie ekspertem Marek23 - Czw 10 Mar, 2011 Czyli taka kłówka z Sadeva nie będzie sie psuła? Tylko od czasu do czasu przegląd,ale o wiele wytrzymalsza niż seria, pomimo,że redukuję bez sprzęgła na kłówce?Bad-i - Czw 10 Mar, 2011
Marek23 napisał/a:
Czyli taka kłówka z Sadeva nie będzie sie psuła? Tylko od czasu do czasu przegląd,ale o wiele wytrzymalsza niż seria, pomimo,że redukuję bez sprzęgła na kłówce?
powiem ci tak, jak masz kupowac kłowke do clio to nie bierz Sadeva
Jezeli sekwa to tylko ST75 - a jezeli mimo wszystko kłowy wkład to wchodz w Samsonasa
p.s. poprosze koowa o pomooka GeKo - Czw 10 Mar, 2011
CHRZANEK napisał/a:
Zazwyczaj wkłady z prostymi zębami mają szersze koła, a do tego są robione ze znacznie mocniejszych (i droższych) stopów.
Wadą skrzyń z zębami skośnymi są "niszczące" siły rozpychające wałki przez co cierpi obudowa.
Ooo to to
Maras jak będziesz używał sprzęgła to i tak biegi przebijesz znacznie szybciej a podarujesz skrzyni życia więcej. O Sadevie do clio też słysząłem że się sypie.Bad-i - Czw 10 Mar, 2011
GeKo napisał/a:
O Sadevie do clio też słysząłem że się sypie.
thank youAnonymous - Czw 10 Mar, 2011 Ma ktos schemat takiej kłówki??
Profesor-co ile zmienia się te kły??Twojego artykułu na hh.org nie moge sprawdzic bo nie działaMarek23 - Czw 10 Mar, 2011
GeKo napisał/a:
Maras jak będziesz używał sprzęgła to i tak biegi przebijesz znacznie szybciej a podarujesz skrzyni życia więcej.
Ale mi nie zależy na szybszym przepinaniu biegow. Jedyne co mnie rajcuje w takiej skrzyni, to mozliwosc redukcji bez sprzegla. Wtedy lewa noga caly czas hamulcu, prawa na gazie. Mega roznica w stosunku do normalnego zbijania ze sprzeglem,itd...
W gore moge przepinac ze sprzeglem.
Poza tym i tak nie kupie klowki. Nie stac mnie.Anonymous - Czw 10 Mar, 2011
Marek23 napisał/a:
Ale mi nie zależy na szybszym przepinaniu biegow. Jedyne co mnie rajcuje w takiej skrzyni, to mozliwosc redukcji bez sprzegla. Wtedy lewa noga caly czas hamulcu, prawa na gazie. Mega roznica w stosunku do normalnego zbijania ze sprzeglem,itd...
W gore moge przepinac ze sprzeglem.
Moje 3 grosze.Z mojego mikro doświadczenia z motocyklami ,ze skrzynią kłową powinno się robić dokładnie na odwrót ,chcąc ją oszczędzić. W górę przebijam bez sprzęgła ,a redukując go używam.CHRZANEK - Czw 10 Mar, 2011
rabarbar napisał/a:
Profesor-co ile zmienia się te kły??
Tak zwane dock ringi (sprzęgła kłowe) w warunkach bojowych to w zależności od typu skrzyni / obciążenia / stylu jazdy itp mają żywotność 500-1000km oesowych.
Jeżeli regularnie je wymieniamy co 1-2 rajdy to w zasadzie reszta czyli wałki z kołami zębatymi i obudowa są długowieczne.
Jeżeli jednak temat olejemy to po zużyciu "kłów" następuje momentalna degradacja kół zębatych (efekt jest taki jak byś zmieniał biegi w normalnej skrzynii ale bez używania sprzęgła), a jeżeli koła zębate będa mocno styrane to zbierają się wióry i jak ich jest już bardzo dużo i zbiją się w większą grudkę to wałek potrafi wyjść przez obudowę
Cały czas rozwijana jest metalurgia i coraz lepsza jest jakość pasowania (mniejsze tolerancje) ale niestety kłówka wymaga częstej konserwacji.