To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Sprzedam/Kupie/ZakupyGrupowe - [Szukam auto] Temat - koncert życzeń

Shymek - Sob 29 Wrz, 2012

lukp napisał/a:
diesle bardziej, jeśli benzyna- to tylko żeby nie konsumowała 20L/100km w mieście :) chodzi mi o niezawodność, części eksploatacyjne, wygodę itd :)

czyli benzyna w gazie? :rotfl:

Walle - Pon 01 Paź, 2012

BMW E60 520i lub 520d lub 525d

ewentualnie A6 2.4 benzyna....

szymlorek - Nie 11 Lis, 2012

Pany jako że beem wraca do serii i w najbliższym czasie będzie sprzedawane chciałbym zapytać bo wiem że mamy tu sporo ex właścicieli EP3 Type-r.

Czy ktoś będzie na tyle uprzejmy żeby napisać kilka słów na temat tego jak wyglądają koszta eksploatacji tego auta, ile to realnie pali, czy toto chociaż trochę szybkie jest ?
W zasadzie o hondach nie wiem nic ale fakt że beem przez rok przejechała 12k km motywuje mnie do zmiany jej na benzynę bo jak widać diesel nie jest mi potrzebny.

Ostatnie pytanie - czy te samochody rzeczywiście są takie tanie? Czy nie ma co liczyć na względnie sensowne ep3 t-r za ca. 25k pln?

iQ - Nie 11 Lis, 2012

szymlorek, ja swoim bylym EP3 zrobilem troche kilometrow, przeklejam z tematu takie krotkie podsumowanie

Cytat:
Takie male podsumowanie co w aucie bylo robione przez 7 lat (ok. 150kkm):
- wymiany oleju (maks. co 10kkm)
- olej w skrzyni co 20kkm
- kilka filtrow powietrza
- filtr paliwa
- 4 tarcze hamulcowe
- 2 zestawy klockow przod i tyl
- 1 kompletne sprzeglo
- 2x komplet swiec
- 1 sonda lambda
- 1 pasek alternator
- kilka kompletow opon

Czy to szybkie? Trudno powiedziec bo dla innych to bedzie szatan, inni beda ziewac za kierownica. Dla mnie bylo calkiem przyjemnie, przez jakis okres mialem kompletny wydech, dolot i strojenie. Przy ok. 240km zapierdalalo to niesamowicie (moje odczucie). Pozniej powrocilem do serii i jezdzilem nim codziennie ponad 150km do pracy. Podczas takiej jazdy (wedlu tutejszych przepisow) spalanie wachalo sie miedzy 7,5-8L/100km. Tak, to jazda totalnie na luzie i bez napinki. Przy cisnieciu spalanie bylo okolo 12L/100km.
Co do cen EP3 w polsce nie potrafie pomoc niestety. Ponoc za dobra sztuke trzeba zaplacic w okolicach 30.000pln, nie wiem na ile to prawda. Moze tutaj ktos inny bedzie mogl powiedziec cos sensownego.
Gdybys chcial wiedziec cos wiecej, smialo pytaj :)

szymlorek - Pon 12 Lis, 2012

Z tego co można generalnie znaleźć na necie, ep3 wydaje się dość bezobsługowym autem- uśrednione spalanie na poziomie 10l/100km też nie jest jakimś koszmarem jak na 200ps motor i moje roczne przebiegi. Trochę przeraża mnie jedynie środek tego auta, jeżeli jakość materiałów jest taka jak design deski to to może być największa minus- muszę namierzyć kogoś w okolicy z takim autem i zrobić lajtowe na prawym.
Dzięki za pomoc iQ, w razie jakiś pytan będę jeszcze pisał PW :)

kubas - Pon 12 Lis, 2012

Ja jeżdżę ze znajomym codziennie do pracy takim ep3. Ostatnio zrobił swapa i teraz jest jakies 270km z k24. Przed swapem samochód wydawał mi się dość prędki, włączanie v-teca robiło robotę, było takie agresywne. Obecnie prawie w ogóle tego nie czuć. Odczucia z fotela pasażera są takie że nie jest to szybki samochód... Wnętrze jest dość fajne wg. mnie, choć do BMW oczywiście nie ma to podejścia. Spalanie na w miarę spoko poziomie. Co do serwisu to znajomy hmm ma furę 2 lata, i od tego czasu wymienił:
- aku
- bezpiecznik jakiś
- olej

Serwisowany rozsądnie wydaje się być bezproblemowy.

iQ - Pon 12 Lis, 2012

Szczerze mowiac to wnetrze jest troche slabe. Seryjne fotele nie sa zle, ja mialem u siebie recaro i na codzien i dluzsze trasy (2-3kkm w 2 dni) dawaly rade. Deska rozdzielcza jest wedlug mnie troche slaba, z twardego plastiku.
Tak jak kubas napisal, jak na czas wymieniasz to co trzeba to nie ma z tym autem problemu. Chociaz tez zalezy jaki egzemplarz ci sie trafi.

MoRToN - Pon 12 Lis, 2012

Nie troche tylko bardzo słabe... Jedyny plus to fotele w 30th. I lewar jak w busie :wall:
Barejka - Pon 12 Lis, 2012

lewar jak w busie niektorym moze sie spodobac, tak sie rozgladam za dupowozem i tylko ep3 lub megane sport, oba auta w miare mlode i zybkie no i nie spalaja ogromnych ilosci oleju.
iQ, po tym podliczeniu finansowym jakie zrobiles mozna wywnioskowac ze to auto praktycznie jezdzi i sie nie psuje :] czego chciec wiecej

Anonymous - Pon 12 Lis, 2012

nigdy nie jezdziłem ep3 ale wielu twierdzi ze ten lewar to rewelka
kubas, 270 KM i nie jedzie ??

iQ - Pon 12 Lis, 2012

Na lewarek narzekaja najczesciej osoby ktore EP3 nie jezdzily. Na poczatku pozycja wydaje sie dziwna ale jest wg mnie wygodna, przy samej kierownicy.
Barej, ja civica kupilem z przelotem 50kkm z salonu w niemczech. 2 przeglady zrobilem w ASO (gwarancja), pozniej samemu wymienialem oleje, itp. Wiec przez wiekszosc czasu wiem jak auto bylo uzytkowane i serwisowane. Sprzeglo i hamulce byly robione w znanej firmie w WWA z ktorej nie do konca bylem zadowolony :/

Bart - Pon 12 Lis, 2012

3/4 dostawczaków ma dźwignię zmiany biegów na desce rozdzielczej i moim zdaniem jest to bardzo dobre rozwiązanie.

No i najważniejsze - to jest polski pomysł, polska myśl techniczna, naród wybrany wymyślił takie umiejscowienie! Wszak już w polonezie tak to wyglądało:

Inni producenci SKRADLI nasze dobro narodowe!

MoRToN - Śro 14 Lis, 2012

No ja w dupowozie wole lewar tradycyjnie i łape na podłokietniku. A i wygląda lepiej imo. Ale ja ogólnie nie lubie japończyków to może dlatego.

Nie patrzyłeś za golfem Gti ? z DSG na dupowóz idealny.

szymlorek - Śro 14 Lis, 2012

Na chwile obecną buduje audi coupe 4,2 więc kombinuje nad tym żeby dupowóz dawał frajdę ale generował mozliwie jaknajmniej kosztów stąd myślę nad czymś wolnossącym. W weekend ustawie się na obadanie jakiejś ep3 z mojego rejonu. Jeżeli nie poczuje funu z obcowaniem z tym autem to odłoże wymiane samochodu na rok, dwa i wsiąde w polo 6r gti bo mam świadomość tego że Vagi podchodzą mi najbardziej tylko z ich cenami i moim budżetem jakoś nam nie po drodze ;)

MK V GTI na teraz byloby ideałem ale troche poza budżetem, na ładne trzeba wyłożyć ponad 40k na gotowo, ja na teraz chciałbym sie zmieścić w 30 na gotowo, lub odłożyć wymiane auta..

Przem_106 - Śro 14 Lis, 2012

Panowie, dosc pilna sprawa. W sobotę chcę się wybrac po auto. Po około miesięcznych poszukiwaniach mam 2 egzemplarze z ktorych mogę zobaczyc tylko jeden.

http://otomoto.pl/peugeot-207-C26751555.html
http://otomoto.pl/peugeot...-C26573654.html

Czy mamy kogos z tych okolic zeby wykluczyc/potwierdzic jedno z nich?
Dobra flacha i nie tylko za oględziny czeka.