Widziałem dzisiaj na żywo nową bmkę 6-tkę - damn, jakie to piękne jest
Tą 6 Gran coupe ?M - Pon 25 Mar, 2013 To była 3-drzwiowa Anonymous - Pon 25 Mar, 2013 Ja się tą 4 drzwiowa jaram przeokrutnie http://moto.allegro.pl/bm...%C5%BC%C2%A0%3EGeKo - Pon 25 Mar, 2013
Dane techniczne:
Napęd: elektryczny, dwusilnikowy, na przednie koła
Moc 1 silnika: 15 kW przy 3400 obr./min
Moc maksymalna: 25 kW
Tryby jazdy: Ekonomiczny, Miejski, Sportowy
Sterowanie: elektroniczna zmiana biegów
Maksymalna prędkość: 110 km/h
Maksymalny zasięg: 150 km
Koszt ładowania: ok. 4 zł/100 km
Typ baterii: Li-polimer
Pojemność baterii: 159 Ah
Czas ładowania: 6-8 h
Koła: 195/55 R16
Nadwozie: 4-osobowe pasażerskie lub 2-osobowe towarowe
Wymiary (dł.x szer.x wys.): 3890 x 1770 x 1550 mm
Pojemność bagażnika: 310 l
Ładowność: 550 kg
Masa: 1300 kg (z bateriami)
Lusterka wsteczne: kamery i monitory LCD
Koszt budowy: 8,37 mln zł
Czas budowy: 20 mies.
Fine for me
Ktoś wytłumaczy jak to przy 15-25KW ma przyspieszać w 6sek? do 100 roj - Pon 25 Mar, 2013
GeKo napisał/a:
Ktoś wytłumaczy jak to przy 15-25KW ma przyspieszać w 6sek? do 100
..klasycznieM - Pon 25 Mar, 2013 Bo silnik elektryczny ma gigantyczny moment praktycznie od samego początku obrotów.
Wypełnienie mocą jest takie że benzyna jest 100 lat za murzynami.mi - Wto 26 Mar, 2013 ale 6 sekund i tak nierealne moim zdaniem...
W każdym razie - jaram się takimi pojazdami, super jest! Znaczy trochę z tyłu wygląda specyficznie, ale ogólnie - się jaram! Sęk w tym, że to na razie musi kosztować milijon, rozsądniejszy by był przy obecnych cenach malutki benzyniaczek zasilany lpg.M - Wto 26 Mar, 2013
mi napisał/a:
ale 6 sekund i tak nierealne moim zdaniem...
W każdym razie - jaram się takimi pojazdami, super jest! Znaczy trochę z tyłu wygląda specyficznie, ale ogólnie - się jaram! Sęk w tym, że to na razie musi kosztować milijon, rozsądniejszy by był przy obecnych cenach malutki benzyniaczek zasilany lpg.
Mi - bardzo fajny model aut elektrycznych to coś w stylu opla ampery.
Czyli napęd tylko elektryczny z baterii, a baterie ładowane z generatora zasilanego np gazem.
Spalanie w takich samochodach jest o połowe niższe niż w hybrydach.
Znalazlem ostatnio rewelacyjne silniki opracowane w oxfordzie - YASA Motors...
mały skurwiel waży 20kilo i ma 28 cm srednicy a generuje 100KW mocy i 500NM momentu Kamill - Wto 26 Mar, 2013
M napisał/a:
Znalazlem ostatnio rewelacyjne silniki opracowane w oxfordzie - YASA Motors...
mały skurwiel waży 20kilo i ma 28 cm srednicy a generuje 100KW mocy i 500NM momentu
PO jednym na koło i jakoś by to jeździło mi - Wto 26 Mar, 2013 wiadomo - szeregowa hybryda to piękna sprawa jest, optimum w tej chwili! I najlepiej z malutkim dieselkiem albo malutkim elpegiem w roli generatora! Hel yeah!
Kamill napisał/a:
PO jednym na koło i jakoś by to jeździło
Tak - po jednym na koło, elektronika sterująca dopracowana i wszelkie czterołapy z aktywnymi dyframi mogą się schować daleko i głęboko. To inna sprawa, tak widzę przyszłość samochodów szybkich. Na razie jednak chciałbym małe pierdzikółko, w które mogę wsiąść, włączyć, podjechać do roboty, wrócić do domu, wydać na to kilka zł i być szczęśliwym człowiekiem. Szczęśliwszym nawet w weekend, odpalając śmierdzącego benzyniaka i delektując się fetorem spalin.Młody Papież - Wto 26 Mar, 2013
mi napisał/a:
najlepiej z malutkim dieselkiem albo malutkim elpegiem
no nie wierze! kto to mówi! największy przeciwnik lpg i dizli... oj Michał Michał...mi - Wto 26 Mar, 2013 eeeeee, z nielubienia lpg wyrosłem trochę, choć i tak do doładowanego samochodu bym nie chciał. A diesle... Ehhh - diesle...dzik - Wto 26 Mar, 2013 Nic nie pasuje, energia kinetyczna 1300kg przy 100km/h to ok 501kJ
Silnik 25kW pracując przez 6s oddając 100% energii maksymalnej wyporodukuje 150kJ
Coś się tutaj nie domyka. Musiałby mieć min 83kW.Kamill - Wto 26 Mar, 2013
Młody Papież napisał/a:
mi napisał/a:
najlepiej z malutkim dieselkiem albo malutkim elpegiem
no nie wierze! kto to mówi! największy przeciwnik lpg i dizli... oj Michał Michał...
mi dobrze pisze, ja na stanie w korkach i dojazdy w zimę 5km do pracy też bym chciał taki 1-2 osobowy prykacz elektryczny. Tym bardziej ze jak stoi to zuzycie energii to klima i swiatła.
A lpg jest spoko, ale nie na krótkie dojazdy do pracy. Jak bym mial plan kupic auto i w 3 lata zrobić powiedzmy 150tys latając same trasy to bym sie nie zastanawiał, ładował bym lpg. Wsiadam odpalam na benzynie, później traska 200-300km na lpg i jest ok.was79 - Wto 26 Mar, 2013 Chyba, że na autostrady, na których zapyerdalają głównie dizle.