Zastanawia mnie jak to mozliwe że istnieje organ tak nieekonomiczny jak zus.
Osoba zarabiajaca najniższą krajową, czyli te 1200pln na łape, odprowadza miesięczne składki w wysokosci kilkuset złotych (nawet nie wiem dokładnie ile) przyjmijmy optymistycznie ze 500 zyla.
Wiek produkcyjny przyjmijmy że trwa 40 lat
40lat, po 12 miesięcy po 500pln daje nam 240000pln - słownie: dwieście czterdzieści tysiecy złotych polskich !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Póżniej przechodzimy na emeryture, i jako emeryt zyjemy średnio 15lat. dostając emeryture na poziomie 1000pln co daje:
15lat, po 12 miesięcy po 1000pln co daje 180000pln.
Wynika z tego że każdy z nas przy takiej kalkulacji (która jest bardzo mocno optymistyczna bo składki są wyższe niż 500pln, a emerytura przy tej wysokości składek jest niższa niż 1000pln) przekazuje na rzecz ZUSu 60000pln (sześćdziesiąt tysiecy złotych) + odsetki od tej kwoty.
Na co idą te pieniądze??? proszę wyjaśnijcie mi to rzeczowo.
Po co to pier****nie że kazdy z nas musi naru**ać 5dzieci żeby robiły na moją emeryture ???
Przecież przy odpowiednim gospodarowaniu taka kwota powinna starczyć i na emeryturę i na leczenie.
Naprawdę nie rozumiem tego że można tak kraść obywateli???
Chrzaniu i w sumie nie ma dodać, skonkludowałeś.
ZUS to podatek. Dziękuję.
Mi się nie chce już gadać pisać. Każdy sam się musi ogarnąć.Bad-i - Śro 17 Lis, 2010 gosc jest mistrzem http://www.tvn24.pl/12690...,wiadomosc.htmlbizon - Śro 17 Lis, 2010
CHRZANEK napisał/a:
Osoba zarabiajaca najniższą krajową, czyli te 1200pln na łape, odprowadza miesięczne składki w wysokosci kilkuset złotych (nawet nie wiem dokładnie ile) przyjmijmy optymistycznie ze 500 zyla.
przy 1200 na lape to skladka na ubezpieczenie emerytalne jest raczej mniejsza, okolo 350zl (po polowie pracownik i pracodawca)Anonymous - Śro 17 Lis, 2010 ktos cos kiedys pisal o płaceniu "zusu" w angli
Mozna jakies szczegóły??Bonczek - Śro 17 Lis, 2010
Co za flety - najpierw powinni wyjebać te stare baby, które zawsze utrudniają, a oni zaczną redukcję od najmłodszych M - Śro 17 Lis, 2010 jesli jestes zatrudniony w angli nawet na 1/20 etatu to jestes zwolniony z polskiego zusu - zus moze cie pocalowac w dupebizon - Śro 17 Lis, 2010
Bonczek napisał/a:
Co za flety - najpierw powinni pomylony te stare baby, które zawsze utrudniają, a oni zaczną redukcję od najmłodszych
to akurat generalizowanie, moglbym spokojnie wskazac u siebie mlodych ogarniajacych, jak i stare prukwy do wywalenia, jak i mlodych obibokow oraz starsze panie, ktore kasuja mlodych wiedza i pracowitoscia.Anonymous - Śro 17 Lis, 2010 ale jak to dziala ?fikcyjne zatrudnienie?masz jakies namiary na kogos kto to zalatwia?Bonczek - Śro 17 Lis, 2010 bizon, no w sumie masz rację, ale ja akurat (nie licząc dziekanatu, gdzie z nikim się nikt nie może dogadać) zawsze mam problemy ze starszymi urzedasami, aniżeli z młodymi - stąd moja wypowiedź bizon - Śro 17 Lis, 2010 poki w instytucjach nie wprowadzi sie zarzadzania przez cele oraz oceny pracowniczej to nie ma co myslec, zeby bylo lepiej czy racjonalniej.M - Śro 17 Lis, 2010 Rabar - to żadna fikcja, wszystko legal - ogarniam temat Bad-i - Śro 17 Lis, 2010
M napisał/a:
Rabar - to żadna fikcja, wszystko legal - ogarniam temat
Co wtedy z opieka medyczna i emeryturą?Anonymous - Śro 17 Lis, 2010 M, to jak ogarniesz prosze o info bo mnie zus do szału doprowadza,ostatnio mam na przykład problem z uzyskaniem e101
Bad-i, na emeryture to ja sobie sam zarobie,a ubezpieczenie zdrowotne mam wykupione prywatneBad-i - Śro 17 Lis, 2010
rabarbar napisał/a:
Bad-i, na emeryture to ja sobie sam zarobie,a ubezpieczenie zdrowotne mam wykupione prywatne
Ja tylko pytam jak jest z przywilejami (jezeli jestes zatrudniony w UK to czy przysluguja ci te same fundusze co osobie normalnie oplacajacej ZUS)?KonradMK - Śro 17 Lis, 2010
Srednio rzeczowo i wyjatkowo nieobiektywnie, ale nie ma co sie dziwic, to jest strona pis'u i to rozumiem. Lepsze to niz kolejne pierdzielenie o krzyzu i katastrofie.
Chodzi mi o obietnice Tuska, reszta to taka sama głupia propaganda jak w PO - socjal, socjal, lepiej wydawane pieniądze publiczne itd. Nuda.