kamil - Nie 09 Maj, 2010 Strick, wyłącz polepszacze i postaw ten sam model tv z 100 HZ, 200 i 400 - nie dostrzeżesz różnicy.
eM, a skąd Ty wziąłeś te 24 Hz ? chyba chodziło Ci o klatki na sek., a nie częstotliwość. Proszę sprawdź to.strick - Nie 09 Maj, 2010 Kamil widać, obrazy przy wiekszej ilosci Hz sa płynniejsze. Mowie tu o 100 i 200, bo z tymi miałem doczynienia. 400 chyba w plazmach jest.kamil - Nie 09 Maj, 2010 Stric, to są tylko filtry grzebieniowe i inne polepszacze eletroniczne, dlatego wydaje Ci się , że obraz jest taki super (efekt teatru w TV - nie znoszę tego...wrrrr). Twój wzrok po prostu nie rejestruje tych różnic. To tak jakbyś słyszał ultra dzwięki...
sorki eM, miałeś racje, percepcja wzroku to 24 klatki na sek czyli można to mierzyć też w Hz.M - Nie 09 Maj, 2010
mowa jest srebrem, a milczenie złotem kubas - Nie 09 Maj, 2010
eM napisał/a:
mowa jest srebrem, a milczenie jest owiec
Ag.reeM - Nie 09 Maj, 2010 Chodzi mi o to ze zamiast sie przekrzykiwać na forum i kłaść koniecznie swoje na górze trzeba dać ludziom możliwość dojścia do prawdy strick - Nie 09 Maj, 2010 Kamil a ja Ci mowie o tym, ze jap pracowałem dla sony, to mialem 2 tv Z4500 obok siebie i zawsze ustawione były różnie, na jednym było 100Hz na 2 było 200Hz Motionflow, albo jak tam inaczej ustawiłem. Sygnał był z Blu-ray rozdzielony na kilka tv wiec było widać różnice. Różnica w tv była jedynie w odświeżaniu. Na tym gdzie było 200Hz obraz był płynniejszy i miał tak jak by wieksze nasycenie kolorów.
Jak będzie kolejna akcja Sony w Warszawie, to powem CI kiedy i pojdziesz sobie zobaczec i sam to zauważysz.
BTW o co biega z efektem teatru?kamil - Nie 09 Maj, 2010
strick napisał/a:
Kamil a ja Ci mowie o tym, ze jap pracowałem dla sony, to mialem 2 tv Z4500 obok siebie i zawsze ustawione były różnie, na jednym było 100Hz na 2 było 200Hz Motionflow, albo jak tam inaczej ustawiłem. Sygnał był z Blu-ray rozdzielony na kilka tv wiec było widać różnice. Różnica w tv była jedynie w odświeżaniu. Na tym gdzie było 200Hz obraz był płynniejszy i miał tak jak by wieksze nasycenie kolorów.
Jak będzie kolejna akcja Sony w Warszawie, to powem CI kiedy i pojdziesz sobie zobaczec i sam to zauważysz.
BTW o co biega z efektem teatru?
ale ja Ci wieżę, bo tak jest. Tylko porównując Tv zawsze powinny być ustawione w naturalu i sygnał doprowadzony z jednego źródła. Tak powinno sie testować TV. Jasne, że, żeby klientowi pokazać różnice miedzy obrazami to można poustawiać wszystkie gadżety i pytaniami wspomaganymi ukierunkować , że wybierze waśnie ten, który ustawisz na maxa. Mi chodzi jedynie o fakt odświeżania obrazu 100 Hz i plus.
efekt teatru to właśnie motion flow...Teraz wyłącz w 100 Hz i 200Hz funkcje motion flow i zobaczysz, że różnicy nie ma. Ustaw obraz na natural, kontrast na 3/4 kolory poniżej połówki
efekt teatru to po prostu sztucznie wyrysowany obraz . Bardzo wysoki kontrast pierwszego planu względem drugiego i trzeciego. Tak jakbyś film kinowy oglądał a obraz wygląda jak z domowej kamery.
Mi ten efekt mega przeszkadza w oglądaniu, ale to jest uzależnione od indywidualnych percepcji wzrokowych oglądającego. Pitt ma wiecznie włączony w swoim Sony motion flow i mu to nie przeszkadza, jak ja u niego oglądam tv to się męcze - przynajmniej filmy kinowe.
Ja wolę obraz naturalny bez polepszaczy, ale może dlatego, że mam po prostu Plazmę. W sypialni mam LCD i tam obraz jest dla mnie sztuczny. Ale to moja opinia.kamil - Nie 09 Maj, 2010
eM napisał/a:
Chodzi mi o to ze zamiast sie przekrzykiwać na forum i kłaść koniecznie swoje na górze trzeba dać ludziom możliwość dojścia do prawdy
eM, ale ja wiedziałem, ze ludzki wzrok rejestruje do 24 klatek na sek. To jest prawda, nie wiedziałem jedynie, że to to samo co odświezanie obrazu mierzone w Hz.
Ale do kościoła i prawicy mnie nie przekonasz hahhahahstrick - Nie 09 Maj, 2010 Ja na stoisku miałem własnie te TV co ma PiTT. Zawsze ustawiałem różnice tylko w Hz.
To już wiem o co chodzi, choc ja wolałem obraz z motionflow. Może gdyby sygnał był inny niż Blu-ray to było by gorzej.. może po dłuższym czasie wolał bym cos innego... Kto wie
Ja tam mam w domu jeszcze stary tv, wiec nie mam tego problemu kamil - Nie 09 Maj, 2010 no i przy normalnym sygnale masz najlepszy obraz Stf - Nie 09 Maj, 2010
kamil napisał/a:
do momentu jak 80% kanałów nie będzie w Full HD
tą są już kanały w full hd ?? i czy będą ??
eM napisał/a:
24Hz Kamilu.
kamil napisał/a:
eM, ale ja wiedziałem, ze ludzki wzrok rejestruje do 24 klatek na sek. To jest prawda, nie wiedziałem jedynie, że to to samo co odświezanie obrazu mierzone w Hz
z tymi 24klatki na sek to nie przesadzajcie. mnie zawsze wkurzały filmy z kompa bo moje oko rejestruje te klatki. i jak wiesz o tym że jak się wpatrzysz to te klatki wyskakują to później co chwilę się na tym łapię.M - Nie 09 Maj, 2010 Rozmawiajmy o faktach, ludzkie oko nie widzi wiecej niz ~24Hz klatek na sekundę,
inna kwestią jest żę obraz tv nie jest rysowany obrazami a liniami, stąd obraz 100,200Hz jest stabilniejszy dla oka i przyjemniejszy bo jest bardziej ciągły i bliższy naturze.
To nie jest ilość klatek na sekundę tylko ilość błyśnięć ekranu na sekundę. Pamiętacie jak w szkole na późnych zajęciach światło 50hz ze świetlówek męczyło oczy.
Czym wiecej herców tym bardziej naturalny dla oka obraz.
Dowód: w kinie jest 24hz ale nie widac migania, dlaczego? Bo lampa projektora świeci ciągłym światłem.Bad-i - Nie 09 Maj, 2010
kamil napisał/a:
efekt teatru to po prostu sztucznie wyrysowany obraz . Bardzo wysoki kontrast pierwszego planu względem drugiego i trzeciego. Tak jakbyś film kinowy oglądał a obraz wygląda jak z domowej kamery.
Mi ten efekt mega przeszkadza w oglądaniu, ale to jest uzależnione od indywidualnych percepcji wzrokowych oglądającego. Pitt ma wiecznie włączony w swoim Sony motion flow i mu to nie przeszkadza, jak ja u niego oglądam tv to się męcze - przynajmniej filmy kinowe.
Ja wolę obraz naturalny bez polepszaczy, ale może dlatego, że mam po prostu Plazmę. W sypialni mam LCD i tam obraz jest dla mnie sztuczny. Ale to moja opinia.
Super to opisałes, ja tez nie moge na to patrzec.
Gdzie w Sony jest funkcja wylaczania/włączania tego motion flow??kamil - Nie 09 Maj, 2010
Stf napisał/a:
tą są już kanały w full hd ?? i czy będą ??
W Polsce nie ma i długo nie będzie. Na zachodzie może kilka kanałów funcjonuje w Full HD ale to raczej programy ciekawostki typu LuxTv.
Do 2012 powinno się coś ruszyć u nas, bo po 2012 musimy zacząć wprowadzać sygnał w DVB - T tuner MPEG4 (dyrektywa UE). Zresztą kanały HD mają sens wtedy kiedy programy są w nich nagrywane. Coraz więcej jest już kręconych w HD, ale i tak większa część jest tylko konwerterowana do 720p - 1080i czyli niepełnego HD.
Cytat:
Gdzie w Sony jest funkcja wylaczania/włączania tego motion flow??
pytaj Pitta, on u siebie to ma, wie gdzie ta funkcja jest bo co do niego przychodzę to mu dupę truje żeby wyłączył