To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

ICE - In Car Entertainment - Plazma czy LCD

kamil - Nie 09 Maj, 2010

Strick, wyłącz polepszacze i postaw ten sam model tv z 100 HZ, 200 i 400 - nie dostrzeżesz różnicy.

eM, a skąd Ty wziąłeś te 24 Hz ? chyba chodziło Ci o klatki na sek., a nie częstotliwość. Proszę sprawdź to.

strick - Nie 09 Maj, 2010

Kamil widać, obrazy przy wiekszej ilosci Hz sa płynniejsze. Mowie tu o 100 i 200, bo z tymi miałem doczynienia. 400 chyba w plazmach jest.
kamil - Nie 09 Maj, 2010

Stric, to są tylko filtry grzebieniowe i inne polepszacze eletroniczne, dlatego wydaje Ci się , że obraz jest taki super (efekt teatru w TV - nie znoszę tego...wrrrr). Twój wzrok po prostu nie rejestruje tych różnic. To tak jakbyś słyszał ultra dzwięki...

poczytaj proszę to forum, chyba najbardziej obiektywne i profesjonalne w tej dziedzinie http://www.hdtv.com.pl/fo...sma-vs-lcd.html oraz temat dot. odświeżania obrazu http://www.hdtv.com.pl/fo...i-ostrosci.html

sorki eM, miałeś racje, percepcja wzroku to 24 klatki na sek czyli można to mierzyć też w Hz.

M - Nie 09 Maj, 2010

:faja:
mowa jest srebrem, a milczenie złotem :)

kubas - Nie 09 Maj, 2010

eM napisał/a:

mowa jest srebrem, a milczenie jest owiec

Ag.ree

M - Nie 09 Maj, 2010

Chodzi mi o to ze zamiast sie przekrzykiwać na forum i kłaść koniecznie swoje na górze trzeba dać ludziom możliwość dojścia do prawdy :)

Kamil a ja Ci mowie o tym, ze jap pracowałem dla sony, to mialem 2 tv Z4500 obok siebie i zawsze ustawione były różnie, na jednym było 100Hz na 2 było 200Hz Motionflow, albo jak tam inaczej ustawiłem. Sygnał był z Blu-ray rozdzielony na kilka tv wiec było widać różnice. Różnica w tv była jedynie w odświeżaniu. Na tym gdzie było 200Hz obraz był płynniejszy i miał tak jak by wieksze nasycenie kolorów.
Jak będzie kolejna akcja Sony w Warszawie, to powem CI kiedy i pojdziesz sobie zobaczec i sam to zauważysz.

BTW o co biega z efektem teatru?

kamil - Nie 09 Maj, 2010

strick napisał/a:
Kamil a ja Ci mowie o tym, ze jap pracowałem dla sony, to mialem 2 tv Z4500 obok siebie i zawsze ustawione były różnie, na jednym było 100Hz na 2 było 200Hz Motionflow, albo jak tam inaczej ustawiłem. Sygnał był z Blu-ray rozdzielony na kilka tv wiec było widać różnice. Różnica w tv była jedynie w odświeżaniu. Na tym gdzie było 200Hz obraz był płynniejszy i miał tak jak by wieksze nasycenie kolorów.
Jak będzie kolejna akcja Sony w Warszawie, to powem CI kiedy i pojdziesz sobie zobaczec i sam to zauważysz.

BTW o co biega z efektem teatru?

ale ja Ci wieżę, bo tak jest. Tylko porównując Tv zawsze powinny być ustawione w naturalu i sygnał doprowadzony z jednego źródła. Tak powinno sie testować TV. Jasne, że, żeby klientowi pokazać różnice miedzy obrazami to można poustawiać wszystkie gadżety i pytaniami wspomaganymi ukierunkować , że wybierze waśnie ten, który ustawisz na maxa. Mi chodzi jedynie o fakt odświeżania obrazu 100 Hz i plus.

efekt teatru to właśnie motion flow...Teraz wyłącz w 100 Hz i 200Hz funkcje motion flow i zobaczysz, że różnicy nie ma. Ustaw obraz na natural, kontrast na 3/4 kolory poniżej połówki

efekt teatru to po prostu sztucznie wyrysowany obraz . Bardzo wysoki kontrast pierwszego planu względem drugiego i trzeciego. Tak jakbyś film kinowy oglądał a obraz wygląda jak z domowej kamery.

Mi ten efekt mega przeszkadza w oglądaniu, ale to jest uzależnione od indywidualnych percepcji wzrokowych oglądającego. Pitt ma wiecznie włączony w swoim Sony motion flow i mu to nie przeszkadza, jak ja u niego oglądam tv to się męcze - przynajmniej filmy kinowe.
Ja wolę obraz naturalny bez polepszaczy, ale może dlatego, że mam po prostu Plazmę. W sypialni mam LCD i tam obraz jest dla mnie sztuczny. Ale to moja opinia.

kamil - Nie 09 Maj, 2010

eM napisał/a:
Chodzi mi o to ze zamiast sie przekrzykiwać na forum i kłaść koniecznie swoje na górze trzeba dać ludziom możliwość dojścia do prawdy :)

eM, ale ja wiedziałem, ze ludzki wzrok rejestruje do 24 klatek na sek. To jest prawda, nie wiedziałem jedynie, że to to samo co odświezanie obrazu mierzone w Hz.

Ale do kościoła i prawicy mnie nie przekonasz ;) hahhahah

Ja na stoisku miałem własnie te TV co ma PiTT. Zawsze ustawiałem różnice tylko w Hz.
To już wiem o co chodzi, choc ja wolałem obraz z motionflow. Może gdyby sygnał był inny niż Blu-ray to było by gorzej.. może po dłuższym czasie wolał bym cos innego... Kto wie :)
Ja tam mam w domu jeszcze stary tv, wiec nie mam tego problemu :)

kamil - Nie 09 Maj, 2010

no i przy normalnym sygnale masz najlepszy obraz ;)
Stf - Nie 09 Maj, 2010

kamil napisał/a:
do momentu jak 80% kanałów nie będzie w Full HD

tą są już kanały w full hd ?? i czy będą ??

eM napisał/a:
24Hz Kamilu.

kamil napisał/a:
eM, ale ja wiedziałem, ze ludzki wzrok rejestruje do 24 klatek na sek. To jest prawda, nie wiedziałem jedynie, że to to samo co odświezanie obrazu mierzone w Hz

z tymi 24klatki na sek to nie przesadzajcie. mnie zawsze wkurzały filmy z kompa bo moje oko rejestruje te klatki. i jak wiesz o tym że jak się wpatrzysz to te klatki wyskakują to później co chwilę się na tym łapię.

M - Nie 09 Maj, 2010

Rozmawiajmy o faktach, ludzkie oko nie widzi wiecej niz ~24Hz klatek na sekundę,
inna kwestią jest żę obraz tv nie jest rysowany obrazami a liniami, stąd obraz 100,200Hz jest stabilniejszy dla oka i przyjemniejszy bo jest bardziej ciągły i bliższy naturze.
To nie jest ilość klatek na sekundę tylko ilość błyśnięć ekranu na sekundę. Pamiętacie jak w szkole na późnych zajęciach światło 50hz ze świetlówek męczyło oczy.
Czym wiecej herców tym bardziej naturalny dla oka obraz.
Dowód: w kinie jest 24hz ale nie widac migania, dlaczego? Bo lampa projektora świeci ciągłym światłem.

Bad-i - Nie 09 Maj, 2010

kamil napisał/a:

efekt teatru to po prostu sztucznie wyrysowany obraz . Bardzo wysoki kontrast pierwszego planu względem drugiego i trzeciego. Tak jakbyś film kinowy oglądał a obraz wygląda jak z domowej kamery.

Mi ten efekt mega przeszkadza w oglądaniu, ale to jest uzależnione od indywidualnych percepcji wzrokowych oglądającego. Pitt ma wiecznie włączony w swoim Sony motion flow i mu to nie przeszkadza, jak ja u niego oglądam tv to się męcze - przynajmniej filmy kinowe.
Ja wolę obraz naturalny bez polepszaczy, ale może dlatego, że mam po prostu Plazmę. W sypialni mam LCD i tam obraz jest dla mnie sztuczny. Ale to moja opinia.

Super to opisałes, ja tez nie moge na to patrzec.

Gdzie w Sony jest funkcja wylaczania/włączania tego motion flow??

kamil - Nie 09 Maj, 2010

Stf napisał/a:
tą są już kanały w full hd ?? i czy będą ??

W Polsce nie ma i długo nie będzie. Na zachodzie może kilka kanałów funcjonuje w Full HD ale to raczej programy ciekawostki typu LuxTv.

Do 2012 powinno się coś ruszyć u nas, bo po 2012 musimy zacząć wprowadzać sygnał w DVB - T tuner MPEG4 (dyrektywa UE). Zresztą kanały HD mają sens wtedy kiedy programy są w nich nagrywane. Coraz więcej jest już kręconych w HD, ale i tak większa część jest tylko konwerterowana do 720p - 1080i czyli niepełnego HD.

Cytat:
Gdzie w Sony jest funkcja wylaczania/włączania tego motion flow??

pytaj Pitta, on u siebie to ma, wie gdzie ta funkcja jest bo co do niego przychodzę to mu dupę truje żeby wyłączył :)