To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Turne po salonach w warszawie

kosmita - Pon 21 Cze, 2010

kamil, sprawdzałeś? Ja nie, ale na forum evo akurat jest wątek a propo tego : http://evo.org.pl/viewtop...26ac0a29c#74644
Bonczek - Pon 21 Cze, 2010

Marcel i obczajałeś te subaraki?
kamil - Pon 21 Cze, 2010

szybciej trwa sprawdzenie u źródła ;)

Ustawa o podatku od towarów i usług (VAT) w stosunku do sprowadzanych samochodów z UE formułuje dwa reżimy podatkowe. Zastosowanie jednego z nich jest zależne od spełnienia przez sprowadzany samochód definicji nowego środka transportu, która zawarta została w art. 2 pkt 10 ustawy o VAT. Według tego przepisu samochód może być traktowany jako nowy, jeżeli nie przejechał więcej niż 6 tys. km lub od momentu dopuszczenia go do użytku upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy. W przypadku samochodu uznanego za nowy środek transportu, podatek VAT zawsze będzie pobierany w kraju, w którym pojazd będzie używany, niezależnie od statusu sprzedającego i nabywcy. Zatem polski podmiot (osoba fizyczna bądź prawna) niezależnie od tego, czy jest on podatnikiem VAT, czy też nie, który nabędzie nowy samochód w innym państwie Unii Europejskiej, zobowiązany jest do odprowadzenia podatku VAT w Polsce w pełnej wysokości.

kamil napisał/a:
Według tego przepisu samochód może być traktowany jako nowy, jeżeli nie przejechał więcej niż 6 tys. km lub od momentu dopuszczenia go do użytku upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy.

Czyli dokładnie tak jak napisałem, używany będzie wtedy, gdy będzie miał ponad 6kkm + pół roku.

anjas - Pon 21 Cze, 2010

kosmita, jeśli jest "lub" to traktujemy rozłącznie, albo jeden albo drugi warunek musi być spełniony.
kamil - Pon 21 Cze, 2010

samochód może być traktowany jako nowy, jeżeli nie przejechał więcej niż 6 tys. km lub od momentu dopuszczenia go do użytku upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy.

"lub" jedno albo drugie

Oj Panowie, przeczytajcie to co jest w linku ;)
"Lub" owszem, ale to dotyczy nowego auta, a więc trzeba płacić VAT. Jeżeli ma być "używany" musi spełnić oba warunki.
To wynika z praw de Morgana jeżeli się nie mylę.

Loko - Wto 22 Cze, 2010

anjas napisał/a:
kosmita, jeśli jest "lub" to traktujemy rozłącznie, albo jeden albo drugi warunek musi być spełniony.

Trzeba się tu zgodzić z kosmitą, to są warunki przy których traktuje sie samochód jako nowy. Jeżeli jeden z warunków jest spełniony, to auto traktowane jest jako nowe, czyli żeby auto było traktowane jako używka musi nie spełniać obu warunków.

anjas - Wto 22 Cze, 2010

OK, faktycznie. Zafiksowałem się jakoś na tym "lub" i nie czytałem dalej :)

Ale jeśli się kupuje samochód jako nowy za granicą to można nie płacić VAT, a jeśli się zapłaci to po wywiezieniu za granicę można prosić chyba o jego zwrot? (tak jak z innymi towarami?)
Czy w przypadku samochodow jest inaczej?

kamil - Wto 22 Cze, 2010

hm...dziwna sprawa. No ale jak ludziska musieli spełniać 2 warunki to pewnie tak jest, ale interpretacja tego przepisu o VAT jest ...
jozekrj - Wto 22 Cze, 2010

"Zastosowanie jednego z nich jest zależne od spełnienia przez sprowadzany samochód definicji nowego środka transportu, która zawarta została w art. 2 pkt 10 ustawy o VAT. Według tego przepisu samochód może być traktowany jako nowy, jeżeli nie przejechał więcej niż 6 tys. km lub od momentu dopuszczenia go do użytku upłynęło nie więcej niż 6 miesięcy. "

ja tez to rozumiem jako zastosowanie 1 lub 2

i jest to logiczne bo po przejechaniu 6tys km w 2 miesiące albo i 1 auto nie będzie już nowe

i tak samo sprawa ma się jeżeli będzie stało 0.5r i miało przebieg 20km to tez juz nie będzie nowe bo i tak się podczas stania zużywa

Anonymous - Śro 23 Cze, 2010

wlasnie upalałem freelander i jest MISTRZ
Bart - Śro 23 Cze, 2010

Marcel 08 napisał/a:
wlasnie upalałem freelander i jest MISTRZ

Anonymous - Śro 23 Cze, 2010

można zamknąć :rotfl: