Mimo ze nie zgadzam sie z Twoim mega optymistycznym wynikiem to jeszcze bardziej Cie dobije.
Nawet jezeli masz 45000 / 12 miesiecy = 3.750, bajka - starczy na chleb, rachunki i moze canal + HD (oczywiscie wiem ze nie ruszasz kapitału - ale tym samym nadal duzo dziecku nie zapewniasz, bo przy takiej kapitalizacji to mieszkanie w tamtych czasach bedzie kosztowalo ~1.5 miliona za 35 m2)
badi ja Cie ine rozumiem..... to co z ZUS da CI więcej niz jakbyś sam to odkładał ??Jakarti - Śro 17 Lis, 2010
anjas napisał/a:
Bad-i napisał/a:
Problem polega na tym ze to co zaoszczedzi (wyliczylem powyzej juz - i to tak bardzo optymistycznie) na duzo nie starczy. Jak przy takiej kwocie zyc z odsetek
Zapominacie o procencie składanym.
Jeśli oszczędzasz po 800zł miesięcznie przez 35 lat to na koniec (przy założeniu 5% rocznie i kapitalizacji miesięcznej) masz 908 000zł.
badi ja Cie ine rozumiem..... to co z ZUS da CI więcej niz jakbyś sam to odkładał ??
+1
Bad-i nie rozumiem twojego rozumowania ???
Uważasz że odkładając w/w kwoty do zusu są to lepiej zainwestowane pieniądze ???
Tak - ZUS jest mistrzem w inwestycjach. Licze ze na emeryturze bede zyl jak krol
uciekasz od tematu.
Nie, nie uciekam. Oczywiscie ze wolałbym po tych 35-40 latach miec te 900.000 ale pamietajmy ze nie tylko na tym rzecz polega aby w finansach ladowac $$ do skarpety.
Tego poprostu nie jestesmy w tej chwili w stanie zmienic (i wydaje mi sie ze nie zmienimy)
A teraz dodam co mnie o wiele bardziej denerwuje - zakladamy ze pozostaje nam do emerytury 35 lat pracy. Obaj wplacamy kase na ZUS (tyle tylko ze ja 5 razy wiecej niz Ty), a emeryture i tak dostaniemy taką sama, i to jest dla mnie skandaliczne.anjas - Czw 18 Lis, 2010
Bad-i napisał/a:
Obaj wplacamy kase na ZUS (tyle tylko ze ja 5 razy wiecej niz Ty), a emeryture i tak dostaniemy taką sama, i to jest dla mnie skandaliczne.
Bad-i, masz przecież górny próg wpłat rocznych na ZUS. Jak go przekroczysz to nie płacisz więcej. Jak zarabiasz mega, to ten próg można osiągnąć w pierwszych miesiącach roku i dalej już na ZUS składek nie odprowadzasz.M - Czw 18 Lis, 2010 Badi:
Obaj wyrzucamy pieniądze w błoto, ty wyrzucasz 5 razy więcej. Po 35 latach jesteś 5 razy bardziej wqrwiony niż ja - proste Jakarti - Czw 18 Lis, 2010
anjas napisał/a:
Bad-i, masz przecież górny próg wpłat rocznych na ZUS. Jak go przekroczysz to nie płacisz więcej. Jak zarabiasz mega, to ten próg można osiągnąć w pierwszych miesiącach roku i dalej już na ZUS składek nie odprowadzasz.
teraz dopiero badi sie wkufil Yarko - Czw 18 Lis, 2010 .anjas - Czw 18 Lis, 2010 Zaraz zaraz, w tej chwili jest tak, że jak się odprowadzało wysokie składki (250% średniej, czyli max), to emerytura wychodzi z tego co się orientuję koło 3 tysi. To oczywiście nie żadna rewelacja, ale nie piszmy o tym, że ktoś wpłaca maksymalne składki a dostaje 1200zł.
Natomiast zgadzam się z tym, że skandalem jest, że z naszych składek emeryturę dostają mundurowi (nie tylko wojsko, ale też policja, straż pożarna itd.). Dostają emeryturę po 15 latach pracy i warto pamiętać, że sami składek nie płacą, bo są z nich zwolnieni.