To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Sciganie trochę inaczej :-)

Anonymous - Czw 11 Wrz, 2014

https://www.facebook.com/...260915/?fref=ts
https://www.facebook.com/HESTreZThrowdowns
Seria duzych zawodów organizowanych przez nasz klub,startujemy w parze.cieniasy z nas (a raczej ze mnie cienias,Teresa jest całkiem niezla),ale kiedys trzeba pierwszy raz wystartować,najwyzej zajmiemy zaszczytne ostatnie miejsce.
ja staram sie trenowac w systemie 3dni tren,1 wolnego lub 2 na 1 jesli czuje ze jest za grubo.
Odpuśc trening codziennie bo to nic nie daje,wręcz przeciwnie,moze poukładaj to tak zeby w tyg były ze 3 dni biegowe +2 crossfit ?nie znam sie ale tak własnie sobie zaplanowałem jak zaczne sie przygotowywać biegowo.

bizon - Czw 11 Wrz, 2014

Żona startuje tutaj: https://www.facebook.com/LodzGarageGames?fref=ts
I jeszcze knuje jakieś zawody w Rydze, chyba w listopadzie.
3 dni biegania + 2 crossfitu - to brzmi rozsadnie i w sumie po tym, jak mi różne rzeczy wypadają, to do tego to się sprowadza ;)

Walle - Czw 11 Wrz, 2014

Vlodarsky napisał/a:
U mnie nie będzie z tym problemu :faja: ja mam tylko problemy z bieganiem :]

Walle jak ogólnie widzisz trening biegacza, który chce ciągle podnosić swoje osiągi nie niszcząc za bardzo zdrowia ? Ile treningów ? jakie ?
Może to już czas, żeby zacząć myśleć profesjonalnie :>

Na poziomie zaawansowanym amatorskim zrobiłbym 5 treningów w tygodniu, z jedną przerwą w ciągu workweek'u i z jednym dniem wolnym weekendowym (niedziela na przykład).

To byłaby niezbędna regeneracja.

W wolne dni można być aktywnym, ale na przykład w jakimś sporcie zupełnie innym niż bieganie - iść popływać chilloutowo, na rower, na rolki, squash - ale wszystko w formie zabawy. Ewentualnie w te dni iść do sauny, na masaż (niekoniecznie erotyczny).

Jesień i zima to czas na budowanie wytrzymałości - dużo kilometrów, ale niezbyt szybko. Dużo tzw. zabaw biegowych.

Przykład zabawy biegowej to:

Bieg 15km
W ciągu tych 15km 5x1000m z tętnem 150 uderzeń/min.
po tych 15km obowiązkowe rozciąganie.

Jeśli ktoś ma pętlę z podbiegiem, to podbieg może być elementem zabawy - robimy go trochę dynamiczniej np. co drugą pętlę.

Ważne jest, żeby jesienią i zimą nie szaleć - biegać spokojnie, dbając o odpowiednią kilometrówkę w tygodniu.

Oprócz tego oczywiście siła biegowa, sprawność.

Dokładnie to trzeba byłoby usiąść, pogadać i stworzyć coś pod konkretną osobę :)

Na te garage games wybiera sie kilka osób od nas,podobno grube zawody.
Twoja żona startuje w elite czy w open?

bizon - Czw 11 Wrz, 2014

Żona póki co w open, bo w elite u nas są straszni psychopaci ;)
Ale pewnie jeszcze chwila i pójdzie w elite.

No to poważny poziom juz,gratulacje dla żony.U nas w elite czołówka polski a nawet europy
bizon - Czw 11 Wrz, 2014

Nie jestem przekonany czy się cieszę bo barki ma grubsze niż ja ;D
Vlodarsky - Czw 11 Wrz, 2014

Walle napisał/a:

w sensie, że mam zwolnić ? :rotfl:

biegnąc dychę treningowo z tempem 4:15 mam puls 176/178
biegnąc dychę treningowo z tempem 4:30 mam puls 170
kiedy robię interwały to w luźnym biegu 165/170, a na końcu przyśpieszeń mam 196/200

150 uderzeń to spacer u takiego amatora jak ja :)
w tej chwili mam 50 uderzeń na minutę siedząc przed kompem (ale piłem kawę godzinę temu)

Walle - Pią 12 Wrz, 2014

Vlodarsky napisał/a:
Walle napisał/a:

w sensie, że mam zwolnić ? :rotfl:

biegnąc dychę treningowo z tempem 4:15 mam puls 176/178
biegnąc dychę treningowo z tempem 4:30 mam puls 170
kiedy robię interwały to w luźnym biegu 165/170, a na końcu przyśpieszeń mam 196/200

150 uderzeń to spacer u takiego amatora jak ja :)
w tej chwili mam 50 uderzeń na minutę siedząc przed kompem (ale piłem kawę godzinę temu)

4:15 to zbyt szybkie bieganie treningowe jak na amatora. Długie rozbiegania polecam robić wolniej - 4:40 - 4:45. Długie rozbiegania próbuj utrzymywać w niższym tętnie. Oczywiście można pobiegać sobie szybciej - po te 4:10 -4:15, ale nie robić tego zbyt często. Szczególnie jesienią i zimą.

Moim zdaniem biegasz na zbyt dużym zmęczeniu, nie regenerujesz się wystarczająco i tym samym trening nie przynosi takich efektów jakie przynosić powinien.

Vlodarsky - Pią 12 Wrz, 2014

Walle, taki szybki bieg raz w tygodniu, a czasem raz na dwa. Resztę staram się rozbiegowo tak jak piszesz. W zimę pójdę za Twoją poradą - skupię się na dystansie w spokojnym tempie i ogólnorozwojowo też poćwiczę o ile wytrwam, bo średnio lubię biegać, ale już nie widzę odwrotu po tych kilku latach :-)

Tylko czy mi mój partner do harpagana pozwoli na spokojne treningi :-)

Przem ?

Walle - Pią 12 Wrz, 2014

Dla długodystansowca najważniejsza jest podstawa - czyli wybiegane kilometry. To są takie fundamenty, na których buduje się resztę - szybkość, sprawność, wytrzymałość tempową. Kto nie przepracuje dobrze zimy nie ma szans na dobre wyniki w sezonie :)

Polecam duuużo spokojnych wybiegań i pamięć o regeneracji :) I bez ciśnienia. Baw się, a wyniki przyjdą same.

Przem_106 - Pią 12 Wrz, 2014

Vlodarsky napisał/a:
Walle, taki szybki bieg raz w tygodniu, a czasem raz na dwa. Resztę staram się rozbiegowo tak jak piszesz. W zimę pójdę za Twoją poradą - skupię się na dystansie w spokojnym tempie i ogólnorozwojowo też poćwiczę o ile wytrwam, bo średnio lubię biegać, ale już nie widzę odwrotu po tych kilku latach :-)

Tylko czy mi mój partner do harpagana pozwoli na spokojne treningi :-)

Przem ?

Jestem, ale lekko sie zakreciłem. Biegniemy razem harpagana (18.X.2014), czy Rzeznika (20,VI.2015)? A moze wiosennego Harpagaa na 100km?

Co by to nie było, to plan pracy w zimę będę miał podobny do twojego :) Ogolnie biore sobie wskazowki Wallego bardzo powaznie i się do nish dostosuje. Jesli definitywnie zdecydujemy się a wspolny start, to przygotowania bedziemy musieli miec podobne i zrobic podobną formę bo gdy jeden bedzie wyraznie lepszy, to zameczy drugiego i na odwrot :rotfl: .....

....ale nic nie stoi na przeszkodzie zebysmy obaj byli mocni :)

Vlodarsky - Pią 12 Wrz, 2014

Przemek jeśli w tym roku harpagan to 50 km, a nie 100 bo w listopadzie mam maraton w beskidach i boję się kontuzji.

Jestem za tym, żeby się komunikować i przypominać sobie o konkretnych treningach.

GeKo - Nie 14 Wrz, 2014

bizon, rabarbar, możecie mi wyjaśnić fenomen crossfitu i na czym to polega?
W sensie w czym to jest lepsze od zwykłego przerzucania żelastwa na siłowni? Na FB widać mega podjar tym rodzajem aktywności, ale ciężko mi sobie wyobrazić aby rwanie sztangi było z korzyścią dla zdrowia (stawy, kręgosłup) O ile osoby z krótkimi dzwigniami jakoś jeszcze dadzą rade, to dla wysokich osób nie jest to wskazane.

bizon - Nie 14 Wrz, 2014

GeKo, tu całkiem niezły opis w pigułce http://fitness.sport.pl/f..._sprawnosc.html
Zwykłe przerzucanie żelastwa na siłowni to tylko praca nad siłą. To tylko jeden element sprawności człowieka. Crossfit to ćwiczenia nad 10 takimi cechami, przez co człowiek się robi bardzo wszechstronny i sprawny. Potrafi zarówno biegać, jak i podnosić ciężary, zrobić 50 podciągnięć, przepłynąć 80 basenów a na koniec pojechać 40km na rowerze. Crossfit to również trening HIIT czyli wysokiej intensywności. To bardzo efektywna metoda, która szczególnie przez pierwsze miesiące ćwiczeń przynosi oszałamiające efekty. Całość jest skalowalna, więc bez problemu mogą razem ćwiczyć zawodowcy jak i początkujący. Dodatkowo, ogromny nacisk kładzie się na poprawność techniczną (np. u mnie w boxie, zanim wpuszczą cię na zajęcia to musisz przejść intro, na którym uczysz się jak robić wszystko od pompek począwszy, co trwa kilka tygodni) więc jak się nie jest debilem albo chojrakiem to raczej jest to całościowo bezpieczne. A co do rwania itp, to ciężary się rwie techniką i mięśniami a nie stawami i kręgosłupem ;) . No i zanim rwiesz cokolwiek to trochę trzeba poćwiczyć a ćwiczeń w crossfit jest od zayebania. No i wszystko jest skonstruowane tak, że jest to mierzalne i porównywalne, takie były założenia twórcy. To naprawdę naukowy sport :)