To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Moje na górze i ch*j!

Bad-i - Czw 18 Lis, 2010

KonradMK napisał/a:
Bad-i napisał/a:
Kondziu, ale o jakim okradaniu piszesz...... Czy uwazasz ze jako osoba pracujaca i mieszkajaca w Polsce nie powinienes NIC płacic? (domyslam sie ze nie to miales na mysli, dlatego prosze uzasadnij za co nie chcesz placic?)

oczywiście że chcę płacić by utrzymywać tyle i wystarcza by działały najważniejsze urzędy, żeby wojsko miało czym wyjechać na poligon i żeby ktoś dbał o bezpieczeństwo na drogach, ulicach itp. nie sądzę żeby np podatek dochodowy był uzasadniony w jakikolwiek sposób tak jak przymus płacenia składek na cokolwiek. Nie sądzę bym musiał dopłacać do niedochodowych państwowych interesów bo czyż nie jest tak że jeśli czegoś nie opłaca się produkować to znaczy że rynek wystarczająco reguluje zasadność takiego biznesu? pracowałem trochę w budżetówce i wiem ile kasy się marnuje na siedzenie przy kawie. jeśli policzyć ile urzędnicy bumelują w skali całego kraju to będzie z tego pewnie połowa dziury budżetowej.

O i to juz jest rzeczowa odpowiedz zachęcająca do dalszej dyskusji. Tak jak sie zgadzam ze nie warto finansowac firm przynoszących stratę tak nie zgodze sie z tymi bumelującymi urzędnikami. Tzn moze inaczej, wiadomo ze z tego nigdy nie bedziemy zadowoleni - tak jest od pierwszego dnia od kiedy placimy podatki i tak samo bedzie ostatniego ;)

Aha i tutaj jedna jeszcze dosc istotna uwaga z mojego puntku widzenia. W doopie mam czy Wojsko bedzie mialo czym wjechac na poligon czy tez nie. Prawda jest taka ze nasze sily zbrojne stac na 10 sekund obrony narodowej - dla mnie kompletnie nie potrzebne wydatki.

CHRZANEK - Czw 18 Lis, 2010

KonradMK napisał/a:
i słusznie. czy uważasz ich postulaty za idiotyczne?

Tak nie uważam choć niektóre pomysły Pana JKM są w mojej opinii kontrowersyjne.

Przykładowo za niesłuszne uznał budowanie ścieżek rowerowych, albo budowę nowych linii tramwajowych z czym się nie zgadzam.

Ale nie chodzi o to żeby omawiać Pana Janusza K-M tylko porozmawiajmy o ZUSIE i KRUSIE :D :D :D

Jak zapytałem kilka miesięcy temu o to czy VAT w polsce mógłby być niższy, to 3 dni później Pan Minister Boni poinformował że VAT wzrosnie od nowego roku :)

Bad-i - Czw 18 Lis, 2010

Radek to zapytaj czy Majka ptak moglby byc o 5 cm krótszy :]
M - Czw 18 Lis, 2010

Pan minister Boni ma dobre doświadczenia w informowaniu

Chrzaniu czy jest sens rozmawiać o zusie i krusie? Wszystko już chyba powiedzieliśmy.

CHRZANEK - Czw 18 Lis, 2010

M napisał/a:
Chrzaniu czy jest sens rozmawiać o zusie i krusie?

Nie ma sensu.

Zatem czy Majka ptak moglby byc o 5 cm krótszy ???

M - Czw 18 Lis, 2010

A mógłby?
KonradMK - Czw 18 Lis, 2010

Bad-i napisał/a:

O i to juz jest rzeczowa odpowiedz zachęcająca do dalszej dyskusji. Tak jak sie zgadzam ze nie warto finansowac firm przynoszących stratę tak nie zgodze sie z tymi bumelującymi urzędnikami. Tzn moze inaczej, wiadomo ze z tego nigdy nie bedziemy zadowoleni - tak jest od pierwszego dnia od kiedy placimy podatki i tak samo bedzie ostatniego ;)

Gdyby urzędników rozliczano z pracy tak jak mnie tzn na podstawie przychodu jaki generują dla firmy to zaraz połowa by poleciała a druga połowa zaczęła uczciwie pracować. państwowe posady generujące sztucznie PKB to nieporozumienie. Zasada w B2B jest taka (na pewno to wiesz): klient płaci za robotę i nie interesuje go ilu ludzi to wykona za umówioną kwotę, firmę obsługującą już to interesuje bo musi zapłacić pensje np 10 zamiast 5 pracownikom a zarobi tyle samo. W budżetówce jest inaczej, każdy dostaje pensje i nie ważne ilu pracuje a ilu się opierdala. To jest bardzo zły system.

Bad-i napisał/a:

Aha i tutaj jedna jeszcze dosc istotna uwaga z mojego puntku widzenia. W doopie mam czy Wojsko bedzie mialo czym wjechac na poligon czy tez nie. Prawda jest taka ze nasze sily zbrojne stac na 10 sekund obrony narodowej - dla mnie kompletnie nie potrzebne wydatki.

Owszem o sile wojska decyduje w główniej mierze liczba żołnierzy i ilość sprzętu za grube $$$ ale uważasz że wojsko powinny mieć tylko Chiny, Rosja i USA bo są największymi i najbogatszymi krajami?

Bad-i - Czw 18 Lis, 2010

KonradMK napisał/a:

Bad-i napisał/a:

Owszem o sile wojska decyduje w główniej mierze liczba żołnierzy i ilość sprzętu za grube $$$ ale uważasz że wojsko powinny mieć tylko Chiny, Rosja i USA bo są największymi i najbogatszymi krajami?

Oczywiscie ze nie, ale uwazam ze Polsce sily zbrojne nie sa potrzebne. A jezeli juz mamy miec pseudo wojsko to nie wydawajmy na nie tyle kasy.

Bad-i napisał/a:
KonradMK napisał/a:

Bad-i napisał/a:

Oczywiscie ze nie, ale uwazam ze Polsce sily zbrojne nie sa potrzebne. A jezeli juz mamy miec pseudo wojsko to nie wydawajmy na nie tyle kasy.

A wiesz ile kasy wydajemy?
http://www.money.pl/gospo...9,0,361807.html

jak widać niewiele, a gdyby zainwestować i wysłać czasem armię na wojnę w ktorej można zarobić to okazałoby się że to dobry interes. Faktycznie utrzymywać wojsko, które nie walczy nie ma sensu.

Bad-i - Czw 18 Lis, 2010

KonradMK napisał/a:

jak widać niewiele, a gdyby zainwestować i wysłać czasem armię na wojnę w ktorej można zarobić to okazałoby się że to dobry interes. Faktycznie utrzymywać wojsko, które nie walczy nie ma sensu.

Czy te 183 tysie/zolnierz/rok to nie duzo......hmm mozna by polemizowac (nie interesuje mnie ile wydaje NATO czy US)

Nie pamietam wojny na ktorej Polacy by zarobili ;)

Bad-i napisał/a:
KonradMK napisał/a:

Czy te 183 tysie/zolnierz/rok to nie duzo......hmm mozna by polemizowac (nie interesuje mnie ile wydaje NATO czy US)

Nie pamietam wojny na ktorej Polacy by zarobili ;)

Masz rację, czas to zmienić, dozbroić się i douczyć. Każdy biznes wymaga inwestycji.

Anonymous - Czw 18 Lis, 2010

anjas napisał/a:

Natomiast zgadzam się z tym, że skandalem jest, że z naszych składek emeryturę dostają mundurowi (nie tylko wojsko, ale też policja, straż pożarna itd.). Dostają emeryturę po 15 latach pracy i warto pamiętać, że sami składek nie płacą, bo są z nich zwolnieni.
Nie dostają emerytury po 15 latach , a mają prawo do niej,a to jest różnica. W praktyce mało kto się na to nie decyduje,bo w tym przypadku emerytura wynosi 40% ostatniej pensji. I druga sprawa - mundurowi nie płacą ZUS i ich emerytura nie ma z tą instytucją nic wspólnego - dostają z naszych podatków ,a nie składek :]
dzik - Czw 18 Lis, 2010

p106rallye napisał/a:
bo w tym przypadku emerytura wynosi 40% ostatniej pensji

Mega pole do przekretow, miesiac przed emeryturka sa awanse, dodatki, premie i pierdoly by te 40% wyszlo godnie.
A czesto idzie na taka emeryture spaslak zza biurka ktory ani razy na deszczu stac nie musial.

GeKo - Czw 18 Lis, 2010

Coś w temacie :D

anjas - Czw 18 Lis, 2010

p106rallye napisał/a:
Nie dostają emerytury po 15 latach , a mają prawo do niej

Ty też nie dostaniesz emerytury tylko nabędziesz do niej prawo. Niczym to się nie różni.
p106rallye napisał/a:
I druga sprawa - mundurowi nie płacą ZUS i ich emerytura nie ma z tą instytucją nic wspólnego - dostają z naszych podatków ,a nie składek

czy nie napisałem tego wyżej, w poście, który cytowałeś?