czy nie napisałem tego wyżej, w poście, który cytowałeś?
napisałeś ,że nie podlegają ZUS'owi - przecież temu nie zaprzeczam
anjas napisał/a:
że skandalem jest, że z naszych składek
chyba ,że inaczej interpretujemy - " składek "anjas - Czw 18 Lis, 2010 moim zdaniem to bez znaczenia czy idą z ZUS czy budżetu państwa, bo to tylko inna kieszeń a i tak te same pieniądze. Choć rzeczywiście mundurowi nie płacą ZUS i to nie ZUS im wypłaca emerytury tylko budżet Anonymous - Czw 18 Lis, 2010 Tak czysto informacyjnie :
Cytat:
Emerytury policyjne pobierają (oprócz policjantów) funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego (ABW),Agencji Wywiadu,Służby Kontrwywiadu Wojskowego,Służby Wywiadu Wojskowego,Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Straży Granicznej,Biura Ochrony Rządu,Państwowej Straży Pożarnej,UOP i Służby Więziennej.Świadczenia policyjnym emerytom wypłaca Zakład Emerytalno-Rentowy MSWiA (ZER).
M - Pią 19 Lis, 2010
anjas napisał/a:
moim zdaniem to bez znaczenia czy idą z ZUS czy budżetu państwa, bo to tylko inna kieszeń a i tak te same pieniądze. Choć rzeczywiście mundurowi nie płacą ZUS i to nie ZUS im wypłaca emerytury tylko budżet
Agr.ee, skladki do zusu to czysty podatek - przecież te pieniądze idą od razu na bieżące wydatki a nie są nigdzie składowane. Inaczej ofe na ktore rząd podnosi łapkę teraz.
Odcinając się od tej dyskusji chcialem tylko powiedzieć że tak jak pracujemy w życiu na swój dom, samochód, oszczędności - tak powinniśmy pracować na swoją emeryturę.bizon - Pią 19 Lis, 2010
M napisał/a:
tak jak pracujemy w życiu na swój dom, samochód, oszczędności - tak powinniśmy pracować na swoją emeryturę.
mimo, ze skrajnie sie nie zgadzam z systemem ozusowania i opodatkowania to jednak hardcorowe omijanie tego prawa typu rejestracja na 1/20 etetu zeby nie placic ZUSu to jednak normalne oszustwo jest.
To jest legalne, skoro jest legalne to w czym problem?
Że jestem nielojalny wobec tych co kradną z koryta?
to nie jest legalne, tylko trudno Cie bedzie zlapac, poswiadczasz nieprawde (klamiesz) mowiac ,ze pracujesz w UK. Kali ukrasc krowe to dobrze, Kalemu ukrasc zle, niestety z ta mentalnoscia narodowa w Polsce nigdy nie bedzie za dobrze.
M napisał/a:
pcs napisał/a:
Z tym prywatnym ubezpieczniem zdrowotnym to jest przeciez fikcja, grype sobie mozna tak leczyc, gora hemoroidy jak sie niedaj Boze zdarzy jakas operacja serca czy przeszczepik to 250.000 PLN bedzie potrzeba i wtedy sie zaczna problemy i narzekanie, ze sie Panstwo to zlodzieje.
A kto przepraszam płaci za te operacje z NFZ? Tzn uważasz że darmowe to jest darmowe czy jednak ktoś te składki zapłacił? Dwa - takie pytanie - czy da się lepiej i taniej niż w szpitalach kontraktowanych z NFZ? Jak pozauje nam wolnorynkowa vs socjalistyczna gospodarka - da się tylko lepiej.
Nie bardzo wiem czego dotyczy Twoja wypowiedz, bo nie odnosi sie do mojej. Pisales wczesniej , ze ubezpieczysz sie prywatnie, tylko, ze w Polsce nie ma takich ubezpieczen i jest to ciagle niezgodne z prawem.
Oczywiscie, ze powoli trzeba jakies elementy wolnorynkowe do panstwowej sluzby zdrowia wpradzac. Calkiem sie preznie to rozwija (NZOZy), bylo to mozliwe dzieki reformie SZ za AWSu, drugi etap to umozliwienie prywatyzacji szpitali i dobrowolnych, alternatywnych ubezpieczen zdrowotnych. PIS i SLD sie temu kategorycznie sprzeciwia, PO zrobilo niedorobiony projekt, na ktorym pewnie chce glowie ukrecic pare lodow wiec temat umrze naturalnie.
M napisał/a:
pcs napisał/a:
Inna sprawa, ze za te 30-40 lat pojawi sie tez grupa niezadowolnych emerytow z "samozatrudnienia", ktorzy dostana marne ZUSowskie emerytury, bo przez 40 lat pracy kombinowali z ZUSem, a pewnie nie wszyscy oszczedzali na wlasna reke tak jak powinni, tylko konsumowali te oszczedzone pieniazki ...
Więc zacznę od tego że teraz większość emerytów ma głodowe emerytury i mało jest ludzi naprawde zadowolonych chyba że sypali na kolegów to co innego - lub przepierdzieli całe życie w stołek koloru khaki. I to są ludzie niezadoleni bo ktoś przepierdo.lił ich kasę jak widać w takim razie bez ich zgody. Skoro bierzesz przypadek że ktoś przejadł swoje oszczędności to jest jego sprawa i wybór - zrobił to świadomie a nie pod przymusem - jest różnica. Może i pojawi sie taka grupa ale będzie miała pretensje sama do siebie a nie do państwa - to jest dużo bardziej odpowiedzialne. Za to grupa biednych emertów w tej chwili? Pare milonów może być? to jest lepsze?
Juz widze jak oni sie przyznaja do swoich bledow ....
Ci obecnie biedni emeryci tez mogli oszczedzac przeciez, przede wszystkim oni nie mieli nigdy szczegolnych oczekiwan, skromnie zyli za prl i skromnie teraz. A ja mowie o grupie ludzi obecnie mlodych, kombinujacych, pracujacych na pol czarno ale dostatnie. Moze wiekszosc z nich odlozy, zainwestuje w nieruchomosci, dziecie, ale niestety duza grupa kase przepije i potem bedzie zadac od Panstwa.M - Pią 19 Lis, 2010
pcs napisał/a:
to nie jest legalne, tylko trudno Cie bedzie zlapac, poswiadczasz nieprawde (klamiesz) mowiac ,ze pracujesz w UK. Kali ukrasc krowe to dobrze, Kalemu ukrasc zle, niestety z ta mentalnoscia narodowa w Polsce nigdy nie bedzie za dobrze.
Jest legalne, w 100%. Żadnej nieprawdy nie poświadczam ponieważ żeby być zatrudnionym w UK nie muszę tam przebywać (np zdalne prace informatyczne) i tyle. Robi tak bardzo wiele osób.
Co do narodowej mentalnosci to jest taki dowcip o kuble ze smołą w piekle którego nie trzeba pilnowac. W nim są polacy i nie wyłażą z niego bo jak tylko jakiś z nich spróbuje to inni ciągną go na dno. On się lepiej do tej sytuacji odnosi.
Co do reszty argumentów - to twoje zdanie, nie chce z nim walczyć.
Uważam że służba zdrowia i emerytury powinny być w 100% w strefie prywatnej.
Wiem że przy obecnej sytuacji to jest niemożliwe ale nie znaczy to że muszę w tym uczestniczyć.dzik - Pią 19 Lis, 2010
M napisał/a:
Jest legalne, w 100%. Żadnej nieprawdy nie poświadczam ponieważ żeby być zatrudnionym w UK nie muszę tam przebywać (np zdalne prace informatyczne) i tyle. Robi tak bardzo wiele osób.
Co do narodowej mentalnosci to jest taki dowcip o kuble ze smołą w piekle którego nie trzeba pilnowac. W nim są polacy i nie wyłażą z niego bo jak tylko jakiś z nich spróbuje to inni ciągną go na dno. On się lepiej do tej sytuacji odnosi.
Co do reszty argumentów - to twoje zdanie, nie chce z nim walczyć.
Uważam że służba zdrowia i emerytury powinny być w 100% w strefie prywatnej.
Wiem że przy obecnej sytuacji to jest niemożliwe ale nie znaczy to że muszę w tym uczestniczyć.
Czy legalne czy nie mnie to wisi, ja podatki place.
Ale unikasz placenia, wplywy do budzetu maleja, pojawia sie dziura a krzykacze narzekaja ze jest zle.
Sprobuj skorzystac w UK ze sluzby zdrowia i powiedz jak jest slodko, placac tam masz do tego prawo.M - Pią 19 Lis, 2010
dzik napisał/a:
Czy legalne czy nie mnie to wisi, ja podatki place.
Ja też płacę i to całkiem sporo.
CIT,VAT,Akcyza.. codzienie, co kwartał i co roku. I może być tak że płacę wiecej niż ty.
I dlatego że płacisz podatki to jesteś super gościem? To i ja też.
dzik napisał/a:
Ale unikasz placenia, wplywy do budzetu maleja, pojawia sie dziura a krzykacze narzekaja ze jest zle.
A gdybym założył spółkę w UK a miał głownego kontrahenta w PL to też byłbym wg Ciebie "oszustem" ? I do tego mieszkał w Warszawie bo mi tak wygodnie.
Czy taka osoba wg Ciebie wykańcza ten system? Powinieneś złożyć doniesienie do prokuratury bo takich osób są tysiące w warszawie.
W tej chwili jedną z możliwości jaką daje UE jest wolność zamieszkania i prowadzenia działalności we wszystkich (zdaje się) państwach unii. Powinieneś o tym wiedzieć.
Dziura budżetowa powiększa się bo mamy nieudolny łapczywy rząd amatorów z polem widzenia na odległość następnego miesiąca i taka jest niestety prawda.
Pomimo tego że będziesz płacił grube pieniądze do zusu to mu nie pomożesz - on już w tej chwili się wali ale nie dlatego że ktoś nie płaci tylko z powodu jego nierentowności - zwyczajnie.
Sprawdź co twój rząd zrobił żeby uciąć wydatki Państwa a potem dopiero pisz o krzykaczach. Nic dziwnego że państwo ma coraz mniej pieniędzy - gospodarka się dławi a budżetówka cały czas chce więcej i więcej.
Państwo jest na utrzymaniu gospodarki a nie na odwrót.dzik - Pią 19 Lis, 2010 eM, ani razu, mimo ze prosilem wielokrotnie nie podales alternatywy dla PO.M - Pią 19 Lis, 2010 Nie ma alternatywy, jesteśmy wszak na jedynej słusznej ścieżce dobrobytu.
Brzmi jak absurd?
Dziku, ty się mnie pytasz powaznie o alternatywy? Oczywiście mówiąc w podtekście że ich nie ma. Te pytanie podważa sens istnienia demokracji a sugeruje że przy słabej opozycji jedynie słuszne są rządy autorytatywne czyli z dupy.
Twój kontrargument który napiszesz: "oni nie mają szans wygrać"
Zgadłem?
Za parę godzin cisza wyborcza, temat jest publiczny więc żeby nie łamać prawa można coś dopisać do pólnocy. Potem temat będzie musiał być ukryty aż do końca ciszy.Michał - Pią 19 Lis, 2010 Ja mam tyle do powiedzenia
moj ziom też startuje M - Pon 22 Lis, 2010 Oddaję temat
Piotrze - wip w mazowieckim zdobył prawie 6% wg ostatnich danych