To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Moje na górze i ch*j!

Michał - Pon 22 Lis, 2010

KonradMK napisał/a:
Czesio napisał/a:
w czy jest pewne ze od 2011r , wyższe będa opłaty przy rejestracji aut (tablice ,dowody itp) ?

tak

Sic !! musze w grudniu skuter i miate w takim razie przerejstrować na Jeremiego !!

GeKo - Wto 23 Lis, 2010

Cytat:
z interii

NFZ zapłaci za prywatne leczenie

Polską służbę zdrowia czeka rewolucja - zapowiada "Dziennik Gazeta Prawna". Pacjent będzie się mógł leczyć w prywatnym szpitalu lub za granicą, a NFZ za to zapłaci.

Pacjent będzie mógł wybrać na terenie całej Polski dowolną placówkę

Taki będzie efekt zakończenia przez Komisję Środowiska i Zdrowia Publicznego w Parlamencie Europejskim prac nad dyrektywą w sprawie swobodnego wyboru przez pacjentów miejsca i kraju, w którym chcą się leczyć.

Dyrektywa trafi teraz do Rady Unii Europejskiej. Ta musi wspólnie z PE uzgodnić jej treść. Głosowanie - na początku przyszłego roku. Konsekwencje uchwalenia nowego prawa UE będą dla Polaków oznaczały koniec dyktatu NFZ.

Odtąd Polak nie będzie już musiał mieć zgody prezesa funduszu na leczenie w innym państwie UE (nie dotyczy to świadczeń szpitalnych). Po drugie NFZ będzie refundował to leczenie (ale tylko do wysokości kwoty jaką wzięłyby za leczenie rodzime placówki - różnicę pacjent pokryje z własnej kieszeni).

Wreszcie - pacjent będzie mógł wybrać na terenie całej Polski dowolną placówkę, w której chce się leczyć. Oznacza to, że będzie mógł wybrać szpital czy przychodnię, które nie mają podpisanego kontraktu z NFZ, a fundusz i tak będzie musiał za to zapłacić. W praktyce oznacza to, że znikną limity świadczeń.

Resort zdrowia szacuje, że wejście w życie unijnych przepisów spowoduje wzrost wydatków NFZ o 3,2 mld zł. Może to skutkować podwyższeniem składki zdrowotnej i ograniczeniem listy gwarantowanych świadczeń zdrowotnych.

No to zadłużą nas jeszcze bardziej.

KonradMK - Wto 23 Lis, 2010

ale tylko do wysokości kwoty jaką wzięłyby za leczenie rodzime placówki - różnicę pacjent pokryje z własnej kieszeni).

i wszystko w tym temacie. być może NFZ zarobi na zagranicznych turystach

GeKo - Wto 23 Lis, 2010

Wreszcie - pacjent będzie mógł wybrać na terenie całej Polski dowolną placówkę, w której chce się leczyć. Oznacza to, że będzie mógł wybrać szpital czy przychodnię, które nie mają podpisanego kontraktu z NFZ, a fundusz i tak będzie musiał za to zapłacić. W praktyce oznacza to, że znikną limity świadczeń.

Mnie ciekawi ten punkt, bo tu już nie jest napisane że za ponadprogram ja dopłacam.

M - Śro 24 Lis, 2010

http://www.polskieradio.p...ezydenta-do-RBN

:wall:

Jakarti - Śro 24 Lis, 2010

slyszalem, ze Pilsudskiego i Poniatowskiego tez zaprosili ale moga nie dojechac.. :D
KonradMK - Śro 24 Lis, 2010

Zbrodniarz wojenny doradcą Komorowskiego. Ciekawe jak to skomentują platfusy.
saxorulez - Śro 24 Lis, 2010

M napisał/a:
p://www.polskieradio.p...ezydenta-do-RBN

Jak dla mnie to tylko i wyłącznie znak że Komorowski nie zamyka się na jedną bądź drugą stronę sceny politycznej. Chcesz nie chcesz Jaruzelski jest częścią Polskiej historii, był tez prezydentem tego kraju.

Mozna się godzić z jego poglądami lub tez nie - ale wydaje mi się że w kontaktach z ruskimi ma więcej doświadczenia niż cała reszta, a tego ma dotyczyć to spotkanie

saxorulez napisał/a:
M napisał/a:

Jak dla mnie to tylko i wyłącznie znak że Komorowski nie zamyka się na jedną bądź drugą stronę sceny politycznej. Chcesz nie chcesz Jaruzelski jest częścią Polskiej historii, był tez prezydentem tego kraju.

Mozna się godzić z jego poglądami lub tez nie - ale wydaje mi się że w kontaktach z ruskimi ma więcej doświadczenia niż cała reszta, a tego ma dotyczyć to spotkanie

Ja się nie zgadzam, to jest zbrodniarz i morderca. A Komorowski faktycznie się nie zamyka na lewicę. Szkoda że tylko na lewicę (której notabene jest częścią).

PS To że Jaruzelski był prezydentem nie ma ŻADNEGO znaczenia. Hitler też był "prezydentem".

KonradMK napisał/a:
Szkoda że tylko na lewicę (której notabene jest częścią).

Nie zgadzam sie zaprosił wszystkich prezydentów i premierów - przecież mieliśmy i lewicowych i prawicowych, wiec o czym Ty mówisz?

M - Śro 24 Lis, 2010

saxorulez napisał/a:
M napisał/a:

Łukasz ale o czym ty piszesz o jakich kontaktach?
Przecież to jest człowiek który wykonywał rozkazy z moskwy, prześladował opozycję w komunistycznej polsce. O czym my w ogole rozmawiamy to jest jeden wielki skandal i tyle.

M - Śro 24 Lis, 2010

saxorulez napisał/a:
KonradMK napisał/a:

Nie zgadzam sie zaprosił wszystkich prezydentów i premierów - przecież mieliśmy i lewicowych i prawicowych, wiec o czym Ty mówisz?

Jaka lewica? PRL to lewica? Satelita ZSRR i układ warszawski to lewica?
Łuki naprawde to jest kuriuozum że w ogole stajesz w obronie tego zdarzenia

kubas - Śro 24 Lis, 2010

M napisał/a:
saxorulez napisał/a:
KonradMK napisał/a:

Jaka lewica? PRL to lewica? Satelita ZSRR i układ warszawski to lewica?
Łuki naprawde to jest kuriuozum że w ogole stajesz w obronie tego zdarzenia

a Alek Kwaśniewski to nie lewica ?
Kaczyński był z prawicy ale jego nie mógł zaprosić.
A Wałęsa jest ze stoczni :)

Premierów łatwiej będzie wymienić lewicowych i prawicowych :)

Ja staje w obronie obiektywizmu. Dla mnie obiektywne jest zaprosić wszystkich. Prezydent nie jest od sądzenia - skoro Jaruzelski nie został skazany tzn że jest niewinny tak działa Państwo prawa.

Też tego nie rozumiem. Łukasz, obejrzyj wszystkie 8 części, bo chyba niewiele wiesz o Jaruzelskim.