Techniczne - BP Ultimate vs. Orlen Verva vs. Shell V-power 99+
M - Pią 26 Lis, 2010 Chyba jak do Kraka z Englertem pruli - tak mi się wydaje Barejka - Pią 26 Lis, 2010
M napisał/a:
Chyba jak do Kraka z Englertem pruli - tak mi się wydaje
dokladnie tak odcinek 5 "Safari" jarek-malopolska - Pią 26 Lis, 2010
M napisał/a:
Zajebiście było, mogło by to wrócić, wszyscy mieli pracę i benzyna była... o ch.uj była na talony, samochody też, oja.jebie
o kurfa leze Ryba - Śro 12 Sty, 2011
jarek-malopolska napisał/a:
iQ napisał/a:
ja leje Vpr bo mniej mi pali
No właśnie, dziś postanowiłem zalać saxo na Shellu, podjezdzam do dystrybutorów oznaczonych logo V-power, łapie za pistolet V-power Racing wylatuje pan i mówi: Tego w tej chwili nie mamy, skończyło się, będzie jutro w dostawie, więc łapie drugi na którym pisze tylko V-power bezołowiowa i pytam czy to 98, a on mówi mi, że to 95 V-power, nie mają 98, mają V-power 95 i to jest jak 98 na innych stacjach.. Ale zaciekawiło mnie właśnie to, że pytam czyV-power coś oznacza od strony technicznejczy to tylko nazwa reklamowa paliwa a on mi właśnie mówi, że V-power wolniej się spala, a więc auto mniej pali, i to by się zgadzało z tym co pisze iQ
Ma ktoś wiedzę na temat paliw V-power na czym to polega, że faktycznie auto mniej pali (oczywiście śladowe ilości) ?
Ja lecej tylko vrp, spalanie jest dokładnie takie samo jak w przypadku pb98 natomiast to jest to, co mówił Pitt - silnik zdecydowanie aksamitniej pracuje i do tego faktycznie mam komfort psychiczny, że eliminuje spalanie stukowe.
Jest około 70 gr droższa na litrze od zwykłego paliwa, zawsze leje 20 litrów, więc wydaje mi się że 15pln to niezbyt wygurowana cena za takie coś.
Inną kwestią jest to, że znajomy mechanik stwierdził, żeby nie lać pb100 cały czas, bo coś tam się dzieje z silnikiem. Mówi że dobrze jest ją zalewać, ale w stosunku 90% zwykła 98 i 10% vpr.
Udzieliłby ktoś jakiejś eksperckiej odpowiedzi w tej sprawie Anonymous - Śro 12 Sty, 2011 nie wiem jak tam z waszymi pomodzonymi furami ale polecam lekturę:
test raczej mało obiektywny, no chyba że ktoś ma cieniasa to się ucieszy
stara jednostka, zapewne przystosowana głównie do 95, więc nie ma co się dziwić
powinni zrobić test MCS albo Golfa GTI
do tego pozostaje kwestia napisania opcjonalnego programu przez tunera
mi w compotach powiedzieli, ze program ktory wgrali jest na min. 98 i żeby nie lac 95Maciusiowy - Śro 12 Sty, 2011 a ja uważam, że mądry test...cienias może niekoniecznie oddający rzeczywistość, jednak znam sporo osób, która tankują 98 do samochodów, w których jest to rzeczywiście zbędne...kaziu1985pn - Śro 12 Sty, 2011 test bardzo adekwatny ponieważ rzadko który samochód dostosowuje się w góre do oktanów co najwyżej cofa zapłon, jak narazie wiem o jednym mustangu który wyprzedza zapłon.PiTT - Śro 12 Sty, 2011 dobra, ale czego ma dowodzić?
lepszego samopoczucia właściciela przy tankowaniu tańszego paliwa?
prawda jest taka, że w jednym aucie 95 może lepiej się sprawować niż 98, więc tutaj faktycznie nie ma co przepłacać
w innych jest odwrotnie
chyba każdy powinien sam sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto dopłacać
jeśli nie czuć różnicy to jaki sens lać droższą?
tak jak pisałem, w golfie czułem wyraźnie lepszą pracę na racingu
w lexie leję na shellu zwykłą ON, ale kilka razy zalałem ON Vpower i wiecie co?... zero różnicy
więc pozostaję przy zwykłej kosmita - Śro 12 Sty, 2011 Test trochę z dupy, bo co to za porównanie z jednym pomiarem.
Poza tym można równie dobrze wziąć samochód z wysilonym silnikiem i zalać 95 i się okaże, że ma mniej mocy, bo komp będzie cofał zapłon.Janusz - Śro 12 Sty, 2011
Cytat:
Test trochę z dupy, bo co to za porównanie z jednym pomiarem.
Poza tym można równie dobrze wziąć samochód z wysilonym silnikiem i zalać 95 i się okaże, że ma mniej mocy, bo komp będzie cofał zapłon.
przeczytajcie to co jest większą czcionka, jeszcze raz.... pisze wyraźnie... ze jak samochód nie MUSI jeździć na 98, to nie ma sensu tego lać...
i to całkowicie odcina wszystkie spekulacje... jak masz fure gdzie komp jest ustawiony pod 98 to latasz na 98... jak masz inna fure która jest ustawiona pod 95 to latasz na95. Jak wydłubiesz fure i przestawi Ci kompa na 98 to wtedy dopiero latasz na 98.
Przydatny artykuł (czytałem tylko początek) bo pamietam jak miałem jeszcze focusa i byłem na jakiejś stacji gdzie tankował pracownik... to się z nim musiałem kłócić ze w moim samochodzie zalanie 98 kompletnie nic mi nie da... i do foki zawsze lałem 95, natomiast do clio zawsze leje 98 bo tak przewidział producent... chyba ze jestem gdzieś we swiecie nie ma nigdzie dystrybutora z 98 a waha sie zaraz ma skończyć...Jaco - Śro 12 Sty, 2011
Janusz napisał/a:
przeczytajcie to co jest większą czcionka, jeszcze raz.... pisze wyraźnie... ze jak samochód nie MUSI jeździć na 98, to nie ma sensu tego lać...
+ 1 w teście wyraźnie jest napisane, że chodzi głównie o silniki które mogą sobie pyrkać na 95, a ludzie zalewają je 98 bo wydaj się im że coś to da.. ( w sumie daje - większą kulturę pracy)..M - Śro 12 Sty, 2011 Jestem dumny jakich mamy ekspertów tutajJanusz - Śro 12 Sty, 2011
M napisał/a:
Jestem dumny jakich mamy ekspertów tutaj
dziękuję, zawsze do usług rozumiem ze na Twoja wypowiedź nie ma co liczyć k-mart - Śro 12 Sty, 2011 do wszystkiego leje sie 95.
rozumiem sens lania 98 do jakiegos ferrari czy hybrydy.
Ale do naszych parchow?