Bad-i - Nie 09 Maj, 2010 grunt ze nie jestem jedyny ktory tego efektu nie moze zniesc Stf - Nie 09 Maj, 2010
eM napisał/a:
Rozmawiajmy o faktach, ludzkie oko nie widzi wiecej niz ~24Hz klatek na sekundę
jak to nie widzi ? przeciez odświerzanie na starych crt rzędu 50Hz migotało na białej planszy strasznie ?kamil - Nie 09 Maj, 2010 Stf, to prawda, że nie widzisz przejść klatek pow. 24 na sek, ale płynność obrazu następuje pow 50Hz. Wtedy też producenci zaczeli stosować technologię 100hz, żeby upłynnić obraz, żeby oczy się nie męczyły. Już pow 80 - 85 Hz przestajesz widzieć różnicę. Po prostu obraz nie staje się męczący dla oka.
To wszystko i tak jest dosyć skomplikowane bo co innego jest obraz wyświetlany przez CRT a co innego jak przez LCD/Plazmę. W każdej z nich inaczej jest obrabiany obraz. W CRT kineskopowa lampa, w LCD przekładane matryce z ciekłymi kryształkami podświetlają w odpowiednim kolorze poszczególne folie, LED to LCD ale oparte na diodach a Plazma to miliony malutkich kineskopów wypełnione plazmą. Jeżeli gdzieś się pomyliłem to poproszę poszukać odpowiedzi gdzieś na technologicznych forach.strick - Nie 09 Maj, 2010
Stf napisał/a:
eM napisał/a:
24Hz Kamilu.
kamil napisał/a:
eM, ale ja wiedziałem, ze ludzki wzrok rejestruje do 24 klatek na sek. To jest prawda, nie wiedziałem jedynie, że to to samo co odświezanie obrazu mierzone w Hz
z tymi 24klatki na sek to nie przesadzajcie. mnie zawsze wkurzały filmy z kompa bo moje oko rejestruje te klatki. i jak wiesz o tym że jak się wpatrzysz to te klatki wyskakują to później co chwilę się na tym łapię.
A moze oko wychwytuje 25 klatek? Bo wszystko co mamy w TV, czy na płytach to jest własnie z predkościa 25, 24 klatki sa w kinach. Wiem, ze na pewno Sony ma odtwarzacze spowalniające obraz o jedna klatke na sekunde, moze inne firmy tez maja.anjas - Nie 09 Maj, 2010 25 klatek nie wychwytuje (świadomie).
Stąd wszystkie eksperymenty właśnie z 25 klatką, w którą np. wstawiano reklamę jakiegoś produktu. Ludzie niby tego nie zauważali, ale reklama okazywała się skuteczna, bo działała na podświadomość. Oczywiście oficjalnie "25 klatka" jest zabroniona.
(aha, temat jest naprawdę ciekawy i było sporo badań i eksperymentów w tym zakresie. Niektóre potwierdzały skuteczność ale zdarzały się też takie, które pokazywały, że to bzdura i 25 klatka wcale nie oddziałuje na oglądających)kamil - Nie 09 Maj, 2010 reklama podprogowa różne opinie. Ja widziałem kiedyś film z podprogową reklamą, ale niestety nie wychwyciłemAnonymous - Nie 09 Maj, 2010 Mi sie zdarzyło wychwycić ta ukrytą treść a moj Tata tego nie zobaczyłanjas - Nie 09 Maj, 2010
kamil napisał/a:
Ja widziałem kiedyś film z podprogową reklamą, ale niestety nie wychwyciłem
ja właśnie nie widziałem, ale na psychologii wspominali o tym eksperymencie jako o skutecznym, oczywiście nie w 100% ale jednak.M - Nie 09 Maj, 2010 Jak spojrzycie kątem oka na obraz np 50hz (żarówka) albo 25hz to zobaczycie migotanie, ja tak mam mysle ze nerwy z boku oka są mniej zużyte niż te do patrzenia na wprost.
Zauwazylem to patrzac na komunikację świetlną w nocy na skrzyzowaniu. CIekawe zjawisko.
Efekt bardziej komfortowego ogladania TV czym wieksza f(Hz) obrazu kojarzy mi się z czestotliwoscia nyquista odnośnie próbkowanego sygnału ale moze ta analogia nic wam nie wyjasnic w temacie.anjas - Nie 09 Maj, 2010
eM napisał/a:
ale moze ta analogia nic wam nie wyjasnic w temacie.
mi nic nie mówi, ale słowo analogia bardzo mi się podoba Michał - Nie 09 Maj, 2010
Cytat:
Wiem, ze na pewno Sony ma odtwarzacze spowalniające obraz o jedna klatke na sekunde, moze inne firmy tez maja.
Chciałbym napisać kompletna bzdura, ALE sam napisałeś że JESTEŚ pewny.
Masz gdzieś jak sie ta funkcja nazywa ?
co +/- 24 sekundy filmy , sekunda zostałaby ucinana jesli jest tak jak mówiszstrick - Nie 09 Maj, 2010 Ta funkcja nazywa sie: 24p True Cinema
A jestem pewny, bo krótki czas pracowałem dla sony.Janusz - Pon 10 Maj, 2010
strick napisał/a:
A jestem pewny, bo krótki czas pracowałem dla sony.
eeee, to jak krótki to nie jestes ekspertem.... hói z taką opinią strick - Pon 10 Maj, 2010 Ale za to wiem, co mieli juz wtedy w ofercie Michał - Pon 10 Maj, 2010 strick - czyli najlepsze lcd/plazmy są sony ?