To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - grzanie furmanki

Kamilbike - Pon 11 Sty, 2010

Ja robie tak:

1. Jesli fura zasypana sniegiem to odsniezam lapa drzwi kierowcy wsiadam odpalam, wlaczam podgrzewanie szyb, biore szczote i odsniezam.

2, Jesli fura nie zasypana/zamarznieta to odpaslam i jade.

Barejka - Pon 11 Sty, 2010

a jeszcze takie jedno pytanie po co zakrywac chlodnice kartonem ja sie pytam, wiele ludzi tak robi, a przeciez logicznie to prawie nie ma sensu :wall:

MOj dziadek zrobil np dla akumulatora domek z kartonu :] Twierdzi ze wtedy akumulator sie tak nie wychladza, tylko chyba zapomnial ze jak samochod stoi np 4-5 dni to i tak to nic nie da. Ale pomysl jest fikusny musze fote kiedys strzelic:D

a tez widzialem takie przypadki ogladanie akumulatora styropianem :rotfl:
Anonymous - Pon 11 Sty, 2010

Kamilbike napisał/a:
MOj dziadek zrobil np dla akumulatora domek z kartonu :] Twierdzi ze wtedy akumulator sie tak nie wychladza, tylko chyba zapomnial ze jak samochod stoi np 4-5 dni to i tak to nic nie da. Ale pomysl jest fikusny musze fote kiedys strzelic:D

Moj kuzyn ,ktory jako pierwsze auto dorzyna kadeta za 700 zł , zrobił ze styropianu i też nie ma problemów z aku . Wiec chyba raczej skuteczne

grifin010, a jaki mozesz miec problem z aku albo odpali albo nie, dobra bateria potrzyma kilka lat i musi umrzec styropianem jej zycia nie przedluzy o_O
PiTT - Pon 11 Sty, 2010

Barejka napisał/a:
a jeszcze takie jedno pytanie po co zakrywac chlodnice kartonem ja sie pytam, wiele ludzi tak robi, a przeciez logicznie to prawie nie ma sensu :wall:

ma sens, jak miałem kiedyś CC900 to były do kupienia takie nakładki na przedni zderzak zakrywający nawiew na chłodnicę
można było jeszcze regulować czy ma być całkowicie zamknięty nawiew czy lekko otwarty
auto zdecydowanie szybciej się nagrzewało w czasie jazdy bo na postoju to wiadomo że nie ma różnicy
minusem takiej gumowej osłonki było to że potrafił się zagrzać za mocno szczególnie przy mocniejszym pałowaniu w trasie :D (jeśli można powiedzieć że można CC900 pałować)

Anonymous - Pon 11 Sty, 2010

Barejka napisał/a:
grifin010, a jaki mozesz miec problem z aku albo odpali albo nie, dobra bateria potrzyma kilka lat i musi umrzec styropianem jej zycia nie przedluzy o_O

jezeli auto nie jest uzywane codziennie to postoi dłużnej z tak opakowanym aku :)

ps. Wkurwia mnie ten Twoj żółw ! xD

kubas - Pon 11 Sty, 2010

grifin010 napisał/a:
Barejka napisał/a:

jezeli auto nie jest uzywane codziennie to postoi dłużnej z tak opakowanym aku :)

ps. kurcze mnie ten Twoj żółw ! xD

a mjeee twoj jeckson

Jakarti - Pon 11 Sty, 2010

odnosnie kartanow i styropianow krotka moim zdaniem odpowiedz:

daje tyle ile ma dawac czyli nie ogrzewa ale nie wiem jak powoduje, ze temp otoczenia nie spada ponizej kilku stopni mrozowych :)

przyklad: na zime wystarczy, ze przykryjesz krzaki, drzewka otulina albo kilkoma galeziami i wtedy po prostu nie marzna..

Ziom bo krzaki zyja i chyba w jakis tam sposob wytwarzaja sobie odrobine ciepla. Moge pierd... bo z bilogii mialem zawsze 2 :] Aku chyba nie ma jak sobie ciepla wytworzyc, a stojacy 4dni w mrozie i tak sie schlodzi do temp otoczenia mimo kartonu.
Jakarti - Pon 11 Sty, 2010

nie wiem - kontrowersyjnie chcialem wyprowadzic wszystkich na manowce :D

a tak serio to to, ze nie wieje, nie ma tyle wilgoci itd wplywa na to, ze warunki sa "lżejsze" i wszystko dziala lepiej..

dzik - Pon 11 Sty, 2010

Barejka napisał/a:

Jest zajebiscie duzy sens, przyczyna jest prosta.
Z czasem od syfu umiera termostat od duzego obiegu, po co wymieniac skoro bez niego samochod tez dziala i przegrzewac sie nie bedzie. Co lepiej, nowy jak sie popsuje moze doprowadzic do przegrzania. Lepiej bez i 20PLN na wino zostaje.
Pojawia sie zima i jest problem z osiagnieciem 90 stopni, zakrywamy chlodnice.

Okladanie akumulatora styropianem jest ciekawe. Zdrowy akumulator nie zawiodl mnie nigdy nawet przy rekordach w 2005 czyli -35.

kamil - Pon 11 Sty, 2010

Rośliny nie wytwarzają ciepła, ciepło to można wytworzyć zroślin jak je się spali. Rośliny przeżywają mrozy bo przechodzą ze stanu wegetacji w stan uśpienia. Płode pędy i rośliny się otula słomą żeby nie zmarzły dorosłe rośliny obywają się bez tego.

zakładając w zimę na akumulator izolator skutkuje dłuższą jego zywotnością.

Walle - Wto 12 Sty, 2010

tylko na tym forum temat o tym czy grzać auto przed jazdą czy nie może zejść na botanikę i mieć 10 stron :rotfl: