Ćwiczcie z rozwagą. U mnie rozpoczął się 4-ty miesiąc w którym nadal czuję ból w okolicy ścięgna Achillesa. Nie biegam już prawie 3 miesiące i poprawy nie widać. Stosowałem już prawie wszystkie metody na wyleczenie tego dziadostwa i nic. Niedawno słyszałem, że może to trwać nawet rok
wspolczuje, moze kwestia zmiany specjalisty? dokładniejsze badania?Vlodarsky - Pon 17 Lis, 2014 I tu różnią się moje metody. Źle się czuję czy nie mam na to klimatu to siedzę w domu. Ile zrobiles km id poczatku roku ? Ja jakies 650-670 lacznie ze startami. Kontuzji brak- wyniki były.Anonymous - Pon 17 Lis, 2014 zefir, ostatnia sobota-22km- 19km w tempie ok 5.40 i ostatnie 3 km w trupa czyli tempo jakies 4,40.
Ja wiem ze wszyscy zalecaja robic wybiegania w spokojnym tempie,ja sie pytam dlaczego nie mozna go robic w tempie około startowym (np.5-10 sek/km wolniej)?Czy to nie lepiej oswoi organizm z wysiłkiem jaki spotka go na zawodach?
Vlodarsky,
+1
kilka dni temu przetruchtalismy z Tereską 13km w jakimś takim tempie 6.10-6.20,zajebiscie nudne to było i do tego bardzo męczące
Przem_106, przykra sprawa,zycze zeby szybko przeszło.jaka jest tego przyczyna-przetrenowanie,zadawniona kontuzja?zefir - Pon 17 Lis, 2014
Vlodarsky napisał/a:
I tu różnią się moje metody. Źle się czuję czy nie mam na to klimatu to siedzę w domu. Ile zrobiles km id poczatku roku ? Ja jakies 650-670 lacznie ze startami. Kontuzji brak- wyniki były.
ja tez zrobilem jakies 700km w tym roku ze startami. I mysle ze zrobilem ogromny progess czasowy.
Ale 3 osoby ktore zaczely ze mna biegac przez niedopasowani ambicji do mozliwosci, skonczyli przed wczesnie przygode z bieganiem.
Moze podchodze do tego inaczej bo kiedys przez swoje ambicje leczylem kolano 2 lata, bo myslalem ze organizm wszystko zniesie.
Pamietaj Marku ze inaczej sie biega przy Twojej wadze a co innego jak ja zaczynalem biegac wazylem 95 kg, teraz waze 84/85 kg i mi sie zdecydowanie lżej biega.zefir - Pon 17 Lis, 2014
rabarbar napisał/a:
zefir, ostatnia sobota-22km- 19km w tempie ok 5.40 i ostatnie 3 km w trupa czyli tempo jakies 4,40.
Ja wiem ze wszyscy zalecaja robic wybiegania w spokojnym tempie,ja sie pytam dlaczego nie mozna go robic w tempie około startowym (np.5-10 sek/km wolniej)?Czy to nie lepiej oswoi organizm z wysiłkiem jaki spotka go na zawodach?
Pewnie ze mozesz robic takim tempem jesli czujesz sie komfortowo, tylko wybiegania musza byc minimum 2h a nie dluzej niz 3h.Anonymous - Pon 17 Lis, 2014 wiem,wiem,od jakiegos miesiąca je robie,zacząłem od 16km i stopniowo zwiększam dystans
pogrzebałem i znalazłem ciekawe artykuły w temacie
http://www.magazynbiegani...o-trzydziestce/ http://www.magazynbiegani...ydziestce-cz-2/bizon - Pon 17 Lis, 2014 nie czytalem artow, moze tam jest cos na ten temat, ale w wolnych wybieganiach chodzi o to, ze trzeba biegac w zakresie aerobowym, bo to zwieksza wytrzymalosc organizmu,, to znaczy bedziesz w stanie wytrzymac dluzsze dystanse w tym samym tempie. zapierdala sie dopiero wtedy jak robisz wytrzymalosc tempowa, ale jest rownoznaczne z niszczeniem osiagniec z tego pierwszego, dlatego najpierw robi sie baze wytrzmalosciowa (najwiecej), potem wytrzymalosc tempowa (tego mniej) i balansuje tak, zeby wyszlo to co chcesz na start. oczywiscie pomijam to szereg innych rzeczy, jak sila biegowa, czy kontuzje.
aa, no i oczywiscie powtarzam to tylko za literatura, ktora czytalem, kardiologiem, z ktorym sie konsultowalem i paroma osobami, ktore cos tam robily. ja sam gowno wiem na ten temat. one tez mogly sie mylic. (chociaz ten kardiolog jest lekarzem od naszych roznych reprezentacji, miedzy innymi od Wloszczowskiej, wiec moze cos tam wie).
jesli tempo 5:40 to twoje tempo w progu aerobowym to jest gitarra.
no i jeszcze nalezy wziac pod uwage predyspozycje wrodzone, przeszlosc sportowa itp.
ja zaczalem niedlugo po zefirze, niby nie powinienem byc daleko za nim, a jednak jest miedzy nami przepasc. w tym czasie nabawilem sie juz paru kontuzji, a 2 proby przebiegniecia 20 km skonczyly sie dla mnie porazka, w tym raz wracalem z lasu w skarpetach, bo nie moglem isc w butach z bolu. a zefir fik fik i pyknal maraton z palcem.
niech kazdy slucha siebie i biega tak, zeby czul sie dobrze.Anonymous - Pon 17 Lis, 2014 No i to jest konkretna odpowiedz,a nie ze nie bo nie,dziekuje bardzo !!Anonymous - Wto 18 Lis, 2014 z drugiej strony na przykład w latach 50 dlugodystansowcy napierdalali interwały w obłędnych ilosciachVlodarsky - Wto 18 Lis, 2014
Cytat:
niech kazdy slucha siebie i biega tak, zeby czul sie dobrze.
+1 to właśnie uważamKamill - Wto 18 Lis, 2014 W razie jak by chłopcy rowerowy zechcieli pobiegać, to jest sposób na przechowywanie drogocennego bidonu.
Vlodarsky - Wto 18 Lis, 2014 kupuję !Kamill - Sob 22 Lis, 2014 http://night-runners-pl.b...a-chce.html?m=1Anonymous - Sob 22 Lis, 2014 A to kurwyVlodarsky - Sob 22 Lis, 2014
badania - zgadzam się
reszta - nie