Kondziu, a Ty jakie argumenty przedstawiasz?
Masz jakieś osobiste doświadczenia? Bo argumenty z TVN czy Niezależnej przedstawiać bardzo łatwo.
jeśli o polityce mieliby rozmawiać tylko politycy i osoby zaangażowane w ten biznes to chyba nawet wybory nie miałyby sensu. wiesz coś więcej, znasz kulisy, piłeś ze Schetyną? podziel się.
moje argumenty? brak wolnego rynku, wysokie zadłużenie publiczne, kolejne podwyżki cen żywności. to mnie z grubsza interesuje. no i cała ta komunistyczna elita w rządzie. trochę koloryzuję ale faktem jest że osoby z przeszłością partyjną mnie wkurwiają i nie powinno ich być w polityce.anjas - Czw 25 Lis, 2010
KonradMK napisał/a:
jeśli o polityce mieliby rozmawiać tylko politycy i osoby zaangażowane w ten biznes to chyba nawet wybory nie miałyby sensu. wiesz coś więcej, znasz kulisy, piłeś ze Schetyną? podziel się.
zgadzam się, ale z mojej perspektywy inaczej wyglądają niektóre sprawy z bliska niż z mediów.
KonradMK napisał/a:
moje argumenty? brak wolnego rynku
??? że np. nie możesz sprzedawać karabinów?
KonradMK napisał/a:
wysokie zadłużenie publiczne
tu się zgadzam, powinny być oszczędności i zaciskanie pasa
KonradMK napisał/a:
kolejne podwyżki cen żywności.
to akurat średnio zależne od rządu w tej chwili.
KonradMK napisał/a:
faktem jest że osoby z przeszłością partyjną mnie wkurwiają i nie powinno ich być w polityce
to kto miałby być w polityce?Vlodarsky - Czw 25 Lis, 2010 Dobra - dzięki anjasowi znowu warto to wszystko czytać KonradMK - Czw 25 Lis, 2010
anjas napisał/a:
KonradMK napisał/a:
zgadzam się, ale z mojej perspektywy inaczej wyglądają niektóre sprawy z bliska niż z mediów.
nadal nikt nie zna tej twojej perspektywy.
anjas napisał/a:
KonradMK napisał/a:
moje argumenty? brak wolnego rynku
??? że np. nie możesz sprzedawać karabinów?
przeczytaj definicję wolnego rynku i wtedy możemy zacząć dyskutować.
anjas napisał/a:
KonradMK napisał/a:
kolejne podwyżki cen żywności.
to akurat średnio zależne od rządu w tej chwili.
Jeśli rząd podnosi VAT to jest zależne w 100%.
anjas napisał/a:
KonradMK napisał/a:
faktem jest że osoby z przeszłością partyjną mnie kurcze i nie powinno ich być w polityce
to kto miałby być w polityce?
mało jest polityków w tym kraju?dzik - Czw 25 Lis, 2010
KonradMK napisał/a:
moje argumenty? brak wolnego rynku, wysokie zadłużenie publiczne, kolejne podwyżki cen żywności.
...powodź i podobno srogą zimę też PO szykujeKonradMK - Czw 25 Lis, 2010
dzik napisał/a:
KonradMK napisał/a:
moje argumenty? brak wolnego rynku, wysokie zadłużenie publiczne, kolejne podwyżki cen żywności.
...powodź i podobno srogą zimę też PO szykuje
jeśli nie będzie kasy na odśnieżanie i sypanie piachu to bardzo możliwe.Janusz - Czw 25 Lis, 2010
KonradMK napisał/a:
jeśli nie będzie kasy na odśnieżanie i sypanie piachu to bardzo możliwe.
motyla noga... jak nie będą w tym roku sypać to głosuje na nich do końca swoich dni
ale tak chociaż odgarnąć trochę, to by mogli anjas - Czw 25 Lis, 2010
KonradMK napisał/a:
Dobrze, na jutro odrobię lekcje, obiecuję.
jeśli mogę panu psorowi coś zasugerować, to niedawno dyskutowaliśmy o wskaźnikach wolności gospodarczej, gdyby psor znalazł chwilę to polecam lekturę dla poszerzenia swoich i tak szerokich horyzontów
KonradMK napisał/a:
aaa, to o tą podwyżkę "żywności" chodzi... A policzyłeś ile więcej rocznie wydasz?
Gwarantuję, że jeden wytworny trunek miesięcznie mniej i jesteś na zero.
KonradMK napisał/a:
mało jest polityków w tym kraju?
demokracja od znienawidzonej komuny różni się właśnie tym, że to ludzie decydują kto jest wybierany. Trzeba wybierać tych "nieumoczonych" i już.
Problem w tym, że taki obrońca wolności i wolnego rynku jak Ty chciałby ograniczyć czyją wolność... A tego nie rozumiem, mało w tym logiki.M - Czw 25 Lis, 2010
anjas napisał/a:
jeśli mogę panu psorowi coś zasugerować, to niedawno dyskutowaliśmy o wskaźnikach wolności gospodarczej, gdyby psor znalazł chwilę to polecam lekturę dla poszerzenia swoich i tak szerokich horyzontów
Wskaźnik mówi że jesteśmy na 71 miejscu jako umiarkowanie wolny i bliżej nam do "w zasadzie bez wolności niż do "w zasadzie wolny"
aaa, to o tą podwyżkę "żywności" chodzi... A policzyłeś ile więcej rocznie wydasz?
W kampanii PO 2007 to był główny temat spotów wyborczych. Więc rozumiem że wtedy był problem a teraz już nie.KonradMK - Czw 25 Lis, 2010
anjas napisał/a:
KonradMK napisał/a:
Dobrze, na jutro odrobię lekcje, obiecuję.
nie pamiętam takiej dyskusji. i co? pewnie Polska to bananowa republika wśród krajów świata?
anjas napisał/a:
KonradMK napisał/a:
Gwarantuję że na bieżąco od roku to monitoruję. Obecnie miesięcznie wydaję na to samo ok 300 PLN więcej (zakupy w marketach). To wg ciebie mało? Dolicz do tego cenę beny, nowy VAT np ciuchy dla dzieci itd. Ale ja jestem biedakiem, dla mnie liczy się każdy grosz.
anjas napisał/a:
demokracja od znienawidzonej komuny różni się właśnie tym, że to ludzie decydują kto jest wybierany. Trzeba wybierać tych "nieumoczonych" i już.
Problem w tym, że taki obrońca wolności i wolnego rynku jak Ty chciałby ograniczyć czyją wolność... A tego nie rozumiem, mało w tym logiki.
głupio mi dyskutować na takim poziomie, ale niech ci będzie. nie głosujemy na ludzi tylko partie (inaczej trochę jest w wyborach samorządowych gdzie szanse mają bezpartyjni). jak mam np oddać głos na nieumoczonych jednocześnie popierając PO, SLD czy PSL?
czyją wolność ja chcę ograniczać? tych umoczonych? chuy z nimi. niech zgniją.anjas - Czw 25 Lis, 2010
M napisał/a:
Wskaźnik mówi że jesteśmy na 71 miejscu jako umiarkowanie wolny i bliżej nam do "w zasadzie bez wolności niż do "w zasadzie wolny"
chodziło mi raczej o to, że jest lepiej niż było kilka lat temu.
M napisał/a:
W kampanii PO 2007 to był główny temat spotów wyborczych. Więc rozumiem że wtedy był problem a teraz już nie.
podwyżka VAT była głównym tematem spotów? Czy podwyżka cen żywności, bo chciałbym zauważyć, że to rózne sprawy.
Chciałbym też zauwazyć, że przy zmianach VAT niektóre stawki na żywność są zmniejszane. Dlaczego o tym nie piszecie?M - Czw 25 Lis, 2010
anjas napisał/a:
podwyżka VAT była głównym tematem spotów? Czy podwyżka cen żywności, bo chciałbym zauważyć, że to rózne sprawy.
Chciałbym też zauwazyć, że przy zmianach VAT niektóre stawki na żywność są zmniejszane. Dlaczego o tym nie piszecie?
Podwyżka cen żywności sama z siebie czy jeszcze większa bzdura, i co z tego że żywność zdrożała jeszcze bardziej za po - nikt tego już nie sprawdza bo nie mówi się o tym w tv więc jest to orwellowski nie-argument.anjas - Czw 25 Lis, 2010
KonradMK napisał/a:
Gwarantuję że na bieżąco od roku to monitoruję. Obecnie miesięcznie wydaję na to samo ok 300 PLN więcej (zakupy w marketach).
Kondziu, ale VAT o którym pisałeś jeszcze nie wzrósł... a Ty już wydajesz 300zł miesięcznie więcej. Kurde...
KonradMK napisał/a:
głupio mi dyskutować na takim poziomie
mi też, bo każdesz mi doczytać jakieś rzeczy, o których wiem pewnie nie mniej niż Ty, a przy okazji sam piszesz bzdury. Sorry, ale dyskusja na takim pozio
KonradMK napisał/a:
czyją wolność ja chcę ograniczać? tych umoczonych? chuy z nimi. niech zgniją.
mie nie ma sensu.
właśnie o to chodzi... Kali ukraśc krowę dobrze, Kalemu ukraść krowę źle.
Ja ze swojej strony dziękuję.KonradMK - Czw 25 Lis, 2010
anjas napisał/a:
M napisał/a:
chodziło mi raczej o to, że jest lepiej niż było kilka lat temu.
hmmm, w jakim sensie? serio pytam bo nie pamiętam, żeby kiedyś było tak źle żeby teraz było lepiej.
anjas napisał/a:
M napisał/a:
W kampanii PO 2007 to był główny temat spotów wyborczych. Więc rozumiem że wtedy był problem a teraz już nie.
Chciałbym też zauwazyć, że przy zmianach VAT niektóre stawki na żywność są zmniejszane. Dlaczego o tym nie piszecie?
mnie interesuje koniec łańcucha pokarmowego. ja jako odbiorca płacę za wszsytko drożej i nie dlatego że ktoś sobie podniósł ceny bo wtedy działa prawo wolnego rynku i mogę kupić taniej u kogoś innego. rzecz w tym, że wszyscy mają drożej bo płącą wyższe podatki, więcej wydają na transport itd.anjas - Czw 25 Lis, 2010
KonradMK napisał/a:
hmmm, w jakim sensie? serio pytam bo nie pamiętam, żeby kiedyś było tak źle żeby teraz było lepiej.
to bądź łaskaw cofnąć się o kilka stron i poczytać. Dawałem nawet linka do wyjaśnienia czym są te wskaźniki i jak je się liczy.
KonradMK napisał/a:
mnie interesuje koniec łańcucha pokarmowego. ja jako odbiorca płacę za wszsytko drożej i nie dlatego że ktoś sobie podniósł ceny bo wtedy działa prawo wolnego rynku i mogę kupić taniej u kogoś innego. rzecz w tym, że wszyscy mają drożej bo płącą wyższe podatki, więcej wydają na transport itd.
a jakie podatki wzrosły? Jak na razie MA wzrosnąć VAT, ale to dopiero za jakiś czas...
Ta dyskusja naprawdę nie ma sensu.