To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - TU5J4, a TU5JP4

polll - Wto 14 Lis, 2006

jutro udam sie do serwisu moze sie dowiem co mam hehe :) 118 czy 128 :D dziwny kolor jest wiec i koni moglo by byc 128 :D
strick - Wto 14 Lis, 2006

A sprawdzałeś sobie przyspieszenie, chocby stoperem?
Loko - Wto 14 Lis, 2006

To jak coś będą wiedzieli chociaż wątpie :D , to popytaj czym się różnią te silniki i takie tam.

A co z moim "pomógł" za objaśnienie tego? ;)
polll - Wto 14 Lis, 2006

strick, nie jeszcze nie sprawdzałem narazie lipa jest z przyczepnym asfaltem :) ale mam porownanie z 206 XS... cywilem i rajdowka... i odnosze wrazenia ze ta 106 jest naprawde szybka :)

bo to auto jest szybkie :) A cywil XS to sie moze schowac!
Dariano - Śro 15 Lis, 2006

polll napisał/a:
strick, nie jeszcze nie sprawdzałem narazie lipa jest z przyczepnym asfaltem :) ale mam porownanie z 206 XS... cywilem i rajdowka... i odnosze wrazenia ze ta 106 jest naprawde szybka :)

Wpadaj na spota skonfrontujemy szybkosc twojego puga ;)

saxorulez - Śro 15 Lis, 2006

strick napisał/a:
Podobno wyszła taka wersja 128km!

Panowie proszę oszczędźcie mi czytania takich głupot....

Nie było nigdy zadnej wersji 128KM itd itd... Zawsze było 118KM/120KM zależnie od normy według której mieżono moc.

Silnik w Saxo: TU5J4 120KM występował w dwóch wersjach do końca 2000 roku z jedną sondą lambda, komputerem z jedną wtyczką, bez EGR norma spalin EURO 3
następnie powstał ten sam silnik z nowym komputerem na 3 wtyczkach, dwie sondy lambda , EGR oraz EURO 4 - ponoć silniki z przełomu 99-01 najlepiej wypadają na hamowni, nie wiadomo z czego to wynika, moze stosowano już jakieś elelemnty z wersji EURO 4 w tej EURO 3 itd.

Silnik TU5JP4 206/Xsara/307/C2/C3 110KM oraz w C2 VTS 125KM
czym sie rózni od silnika w Saxo:
po pierwsze niższy stopień spreżania (uzyskany poprzez inny kształt komory spalania)
po drugie zupełnie inna głowica (darek taką ma - głowica ta ma większe zawory)
Tu5j4 dolot 28.75 mm
wydech 24.5 mm
Tu5jp4 dolot 30.75 mm
wydech 26.5 mm
Zawory te spowodowały zmianę kształtu tłoku - w JP4 są nacięcia na tłokach, w J4 tłok jest płaski
Kolejna sprawa to odcinka.. J4 kręci się zdecydowanie wyżej (wiem że J4 ma lepsze sprężynki zaworowe także polecam te z Saxo do dłubania w głowicy z 206)
Po dziesiąte są zupełnie inne kolektory ssące w 206 Xs plastikowy kolektor ma inny kształt niż w Saxo, oraz kolektor wydechowy oraz cały wydech.

Panowie Guttman to nie jest zadna specjalna wersja tylko poprostu niemiecka firma tuningowa robiąca Peugeoty, w szwajcarii jest firma Bemani która robiła Saxo Evolution z kompresorem, a w UK było Saxo EVO przygotowane przez firmę LAD motorsport i miało 160KM N/A

Natomiast w C2 VTS (oznaczenie silnika TU5JP4S) mamy kolektor ssący metalowy, głowicę jak z 206, zupełnie inny kolektor niż w 206 czy Saxo bo z wbudowanym katalizatorem, no i oczywiście w każdym silniku iny komputer.

Niemy - Śro 15 Lis, 2006

no to wszystko wyjasnione!

dziekujemy :)

poll dawaj mi pomógł bo usunę posta :D
polll - Śro 15 Lis, 2006

saxorulez, nie moge zapodac ci pomogł bo nie ja utworzylem watek hehe :D chyba ze jest jakas inna metoda wiec mow jak to zapodam hehe bo jak najbardziej sie nalezy hehe :D

pewnie przy pierwszej okazji porównam moje autko z deesowym :)

ps. mam jednak 87 kw :)

a no to Loko bo jak nie to ban...
pcs - Śro 15 Lis, 2006

Ten granatowy 106 s16 gutmann to moj niedoszly samochod (kupowalem go w sierpniu bodajze 2004 roku). Niestety jak zdazylem sprzedac saaba to 106 podkupil mi ten gosc co go niestety zagazowal. Ta wersja (130km) ro oczywiscie nie nowa wersja silnika tylko tuner - gutmann zrobil taka wersje, ale byla ona oferowane u dealerow Puga (pewnie na zasadzie ze w ASO motowali klocki przeslane z gutmanna, podejrzewam ze sam chip).
Loko - Śro 15 Lis, 2006

Cholera nie nawidze przymusu i lubie działać na przekór, ale ta odpowiedź mi pomogła i nie moge nie dać Ci tego pomógł :)

[ Dodano: Sro 15 Lis, 2006 ]
CZyli Dariano ma tez inne tłoki? Nacięte?

strick - Śro 15 Lis, 2006

Łukasz łowca pochwał :D Ale i tak dzik jest lepszy na krc, on tak ma duzooo więcej :D