polll - Wto 14 Lis, 2006 jutro udam sie do serwisu moze sie dowiem co mam hehe 118 czy 128 dziwny kolor jest wiec i koni moglo by byc 128 strick - Wto 14 Lis, 2006 A sprawdzałeś sobie przyspieszenie, chocby stoperem?Loko - Wto 14 Lis, 2006 To jak coś będą wiedzieli chociaż wątpie , to popytaj czym się różnią te silniki i takie tam.strick - Wto 14 Lis, 2006 A co z moim "pomógł" za objaśnienie tego? polll - Wto 14 Lis, 2006 strick, nie jeszcze nie sprawdzałem narazie lipa jest z przyczepnym asfaltem ale mam porownanie z 206 XS... cywilem i rajdowka... i odnosze wrazenia ze ta 106 jest naprawde szybka strick - Wto 14 Lis, 2006 bo to auto jest szybkie A cywil XS to sie moze schowac!Dariano - Śro 15 Lis, 2006
polll napisał/a:
strick, nie jeszcze nie sprawdzałem narazie lipa jest z przyczepnym asfaltem ale mam porownanie z 206 XS... cywilem i rajdowka... i odnosze wrazenia ze ta 106 jest naprawde szybka
Panowie proszę oszczędźcie mi czytania takich głupot....
Nie było nigdy zadnej wersji 128KM itd itd... Zawsze było 118KM/120KM zależnie od normy według której mieżono moc.
Silnik w Saxo: TU5J4 120KM występował w dwóch wersjach do końca 2000 roku z jedną sondą lambda, komputerem z jedną wtyczką, bez EGR norma spalin EURO 3
następnie powstał ten sam silnik z nowym komputerem na 3 wtyczkach, dwie sondy lambda , EGR oraz EURO 4 - ponoć silniki z przełomu 99-01 najlepiej wypadają na hamowni, nie wiadomo z czego to wynika, moze stosowano już jakieś elelemnty z wersji EURO 4 w tej EURO 3 itd.
Silnik TU5JP4 206/Xsara/307/C2/C3 110KM oraz w C2 VTS 125KM
czym sie rózni od silnika w Saxo:
po pierwsze niższy stopień spreżania (uzyskany poprzez inny kształt komory spalania)
po drugie zupełnie inna głowica (darek taką ma - głowica ta ma większe zawory)
Tu5j4 dolot 28.75 mm
wydech 24.5 mm
Tu5jp4 dolot 30.75 mm
wydech 26.5 mm
Zawory te spowodowały zmianę kształtu tłoku - w JP4 są nacięcia na tłokach, w J4 tłok jest płaski
Kolejna sprawa to odcinka.. J4 kręci się zdecydowanie wyżej (wiem że J4 ma lepsze sprężynki zaworowe także polecam te z Saxo do dłubania w głowicy z 206)
Po dziesiąte są zupełnie inne kolektory ssące w 206 Xs plastikowy kolektor ma inny kształt niż w Saxo, oraz kolektor wydechowy oraz cały wydech.
Panowie Guttman to nie jest zadna specjalna wersja tylko poprostu niemiecka firma tuningowa robiąca Peugeoty, w szwajcarii jest firma Bemani która robiła Saxo Evolution z kompresorem, a w UK było Saxo EVO przygotowane przez firmę LAD motorsport i miało 160KM N/A
Natomiast w C2 VTS (oznaczenie silnika TU5JP4S) mamy kolektor ssący metalowy, głowicę jak z 206, zupełnie inny kolektor niż w 206 czy Saxo bo z wbudowanym katalizatorem, no i oczywiście w każdym silniku iny komputer.Niemy - Śro 15 Lis, 2006 no to wszystko wyjasnione!
dziekujemy saxorulez - Śro 15 Lis, 2006 poll dawaj mi pomógł bo usunę posta polll - Śro 15 Lis, 2006 saxorulez, nie moge zapodac ci pomogł bo nie ja utworzylem watek hehe chyba ze jest jakas inna metoda wiec mow jak to zapodam hehe bo jak najbardziej sie nalezy hehe
pewnie przy pierwszej okazji porównam moje autko z deesowym
ps. mam jednak 87 kw saxorulez - Śro 15 Lis, 2006 a no to Loko bo jak nie to ban...pcs - Śro 15 Lis, 2006 Ten granatowy 106 s16 gutmann to moj niedoszly samochod (kupowalem go w sierpniu bodajze 2004 roku). Niestety jak zdazylem sprzedac saaba to 106 podkupil mi ten gosc co go niestety zagazowal. Ta wersja (130km) ro oczywiscie nie nowa wersja silnika tylko tuner - gutmann zrobil taka wersje, ale byla ona oferowane u dealerow Puga (pewnie na zasadzie ze w ASO motowali klocki przeslane z gutmanna, podejrzewam ze sam chip).Loko - Śro 15 Lis, 2006 Cholera nie nawidze przymusu i lubie działać na przekór, ale ta odpowiedź mi pomogła i nie moge nie dać Ci tego pomógł
[ Dodano: Sro 15 Lis, 2006 ]
CZyli Dariano ma tez inne tłoki? Nacięte?strick - Śro 15 Lis, 2006 Łukasz łowca pochwał Ale i tak dzik jest lepszy na krc, on tak ma duzooo więcej