To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - lustrzanka nikon d40

dzik - Czw 04 Wrz, 2008

Mozliwosc krecenia filmow nie wplywa w zaden sposob na jakosc zdjec, LV dziala tak samo a jest juz od jakiegos czasu w najdrozszych modelach rowniez.
GOKART - Czw 04 Wrz, 2008

no właśnie trochę się pospieszyłem i kupiłem tydzień temu cannoniera 450D.
A tu motyla noga D90 w takiej cenie i z fajnym "spacerowym" obiektywem.
Z drugiej strony to D90 podobnie jak D80 to już mała cegła jak dla mnie a canona mimo że wszyscy tradycyjnie zjechali za grip to mnie on odpowiada. Największy ból jest tylko z rozpiętością tonalną :/ W ciemnych partiach nie ma problemu ale jak przepalimy fotę to dowidzenia - nic się nie da wyciągnąc

Mick - Czw 04 Wrz, 2008

GOKART napisał/a:
no właśnie trochę się pospieszyłem i kupiłem tydzień temu cannoniera 450D.

kurcze...
a ja od jakiegoś czasu nie wiem co zrobić ze swoim Canonem 350D...

nie sądziłem, że ktoś kupuje jeszcze te proste lustrzanki....
dla mnie jest po prostu za mała, jak zaczałem robić zdjęcia 40D to już na 350D nawet nie chce mi się patrzyć...

a wracając do Video w lustrach to myśle, że wiecej firm wejdzie w ślady nikona

mi - Pią 05 Wrz, 2008

jesteście pewni ceny d90? o_O

Jeśli tak - chyba się z d70 rozstanę :faja:

Anonymous - Pią 05 Wrz, 2008

taką cenę d90 przybliżoną znalazłem na necie, pewnie w stanach będzie taniej,

ja się przymierzam do drugiego aparatu który bym nosił w kieszeni nikon p6000
całkiem fajny kompakcik jako drugi, tylko cena jeszcze bo to nowośc nie ostygła
na wiosnę chyba przymierzę się do takiego jak zejdzie w okolice 1000pln

dzik - Pią 05 Wrz, 2008

Ja czekam az mi w lapy wpadnie 50D do zabawy :)
Zobaczymy jak wycenia D90 w praktyce, narazie najlepszy stosunek jakosci do ceny ma 40D. Jak ktos siedzi w canonie to polecam, przesiadlem sie z 400D i jestem bardzo zadowolony.

106 - Pią 05 Wrz, 2008

ja pozostane wierny nikonowi i powoli mysle nad przesiadka na d300
mi - Pią 05 Wrz, 2008

d300 jest kozak, ale poczekam na porównanie d300 vs d90
Mick - Pią 05 Wrz, 2008

dzik napisał/a:
Ja czekam az mi w lapy wpadnie 50D do zabawy :)
Zobaczymy jak wycenia D90 w praktyce, narazie najlepszy stosunek jakosci do ceny ma 40D. Jak ktos siedzi w canonie to polecam, przesiadlem sie z 400D i jestem bardzo zadowolony.

gratuluję przejścia na 40D ;D

GOKART - Pią 05 Wrz, 2008

jak jestesmy w temacie fotograficznym to jeszcze pytanie do cannonierów.
Używa ktoś stałek ? Interseuje mnie portretówka i rozważam 2 obiektywy:

- Canon EFS 50 mm 1.4 (po cropie canona daje to odpowiednik 80 mm dla pełnej klatki)
Z jednej strony fajny po jasne światło ale w rzeczywistości podobno na 1.4 jest mydło. Mamy szeroki kąt ale żeby zrobić portret musimy siedzieć komuś na nosie z aparatem.
- Canon EFS 85 mm 1.8 (odpowiednik 135 mm na pełnej klatce) ostry jak poprzednik , światło 1.8 użyteczne, podobno bardzo ładny bokeh czy jak to tam się zwie.

Zależy mi na ładnym rozmywaniu tła przy portrecie a takze czy uda mi się ogarnąć jakieś wesele lub ceremonię ślubną od czasu do czasu.
Ktoś focił takimi słoikami, jakieś podpowiedzi ? :)

106 - Pią 05 Wrz, 2008

mi chyba cos takiego ma.... jak pamietam z gokartow
mi - Pią 05 Wrz, 2008

ja mam stałkę 50 1.8, ale to nikkor jest [ostry jak żyletka zresztą :faja: ]
dzik - Pią 05 Wrz, 2008

GOKART napisał/a:
- Canon EFS 85 mm 1.8 (odpowiednik 135 mm na pełnej klatce) ostry jak poprzednik , światło 1.8 użyteczne, podobno bardzo ładny bokeh czy jak to tam się zwie.

Do portretow 85.

50-tka na cropie daje jak dla mnie glupi kat, ani tele, ani szeroko.

50-tka jest ostra, ale jak sie podepnie do FF :)

A na spacery polecam cos szerokiego, swoj 17-85 lezy gleboko w szafie od momentu jak kupilem 10-22 :)

GOKART - Pią 05 Wrz, 2008

czyli pierwszy zakup to stałka 85 1.8

10-22 jest mega ale kosztuje masę siana :/

BTW. Wracając do korpusów - nie chciałem za bardzo brać dużego, ciezkiego i w sumie trochę profi korpusu. Bedzie to wyglądało że latam z profi lustrem a foty gorsze niż ze zwykłego kompaktu z Castoramy ;) Ważniejsze jest zdecydowanie się na jakiś system (Nikon, Cannon) bo puszkę zawsze można zmienić a szkiełka zostaną. Sam jeszcze nie wiem czy dobrze zrobiłem wchodząc w Canona. Nikon ma więcej fajnych obiektywów ze średniej i amatorskiej półki a w Canonie za L-ki trzeba bulić kosmiczne pieniądze. Myślałem żeby poczekać na 50D ale bez sensu... jako nowość słono za niego zaspiewają a czekanie aż stanieje to wogóle mija sie z celem. Lepiej przez ten czas pofocić słabszą puszką a ewntualnie za 2 latka przejść na coś większego albo nowszego.

Mick - Pią 05 Wrz, 2008

ale gokart, do Canona nie musisz kupować oryginalnych obiektywów, ja mam np obiektywy firmy SIGMA i je sobie chwale. Cena jest dużo niższa a jakoś naprawde zacna.
tak jak pisał wyżej dzik 40D to jakoś za rozsądną kase. 50D będzie sporo droższy...