To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - Wydech tani...

Anonymous - Śro 20 Gru, 2006

saxorulez napisał/a:
moim zdaniem nie bardzo to pasuje stylem do 306 to pierwsze
a druga kwestia to kwestia tego że nie wiadomo czy coś doda/ujmie ten tłumik ponieważ każdy układ ma określoną pojemność i nie mozna zakłądać sobie tłumika od tak.. byle jakiego. Tłumiki końcowe bardzo różnia sie od siebie konstrukcją - wiem ze Renault buduje tłumiki o dużej pojemności a np. Toyota o mniejszej ale dokłąda większy środkowy. Teraz wymiana tylnego tłumika na taki uniwersalny moze spowodować np. poprawę osiągów przy zachowaniu wględnego hałasu.. lub poprawę osiągów okupioną rykiem tłumika.. lub poprawę osiągów i brzydki brzęczący polonezowy dzwięk. Albo pogorszenie i te efekty dzwiękowe które wymieniałem. Ja w swoim zyciu zaliczyłem już taką zabawę z uniwersalnymi i wiem ze już nie będę tego wiecej kupował. Wolę poczekać, odłożyć i zrobić to w taki sposób aby nigdy nie ząłować że wydałem pieniadze na coś z czego nie byłem zadowolony.

Ot takie moje przemyślenia.

hmm... :553: Pijany byłeś ? Tyle byków w 5 zdaniach to tylko na Allegro można znaleźć :D

Co do treści to się zgadzam w 100%... Jako ekspert od zakładania wszelkiej maści dorabianych układów wydechowych powiem tak: jeśli jest dedykowany układ dobrej firmy do danego modelu to należy w niego zainwestować. Koniec, kropka.

nox - Śro 20 Gru, 2006

eltec hmm no niby dobry ale bardziej to silników turbo albo łatwych N/A oni tam wogóle liczą?? ceny podobne do MG ja bym tam wolał MG :)

ale to tylko moja opinia i nikt z nią nie musi się zgadzać.

saxorulez - Śro 20 Gru, 2006

44FG napisał/a:
hmm... Pijany byłeś ? Tyle byków w 5 zdaniach to tylko na Allegro można znaleźć

:D spieszyłem się

Anonymous - Śro 20 Gru, 2006

Generalnie rzecz biorąc ważne jest to co napisał Łukasz, czyli pojemność układu wydechowego. To należy dokładnie policzyć dla każdego silnika. Dedykowane układy wydechowe: znaczy ktoś to kiedyś policzył dokładnie, zaprojektował i teraz tłucze. Te pieniądze jakie trzeba zapłacić to głównie za know-how i za pracę jaką wykonano przy projektowaniu. Ktoś kto dorabia tłumik po prostu odwala robotę spawalniczą i tyle, bez żadnego głębokiego zastanawiania się nad tematem pojemności. Coś takiego nic dobrego nie przyniesie, no chyba, że przez przypadek. Zdecydowanie nie polecam takich rozwiązań, chyba, że rozpadł ci się układ fabryczny, a na rynku nie ma dostępnego dedykowanego (tak jak do mojego Rallye). Ja mam w ciągu 2 lat już 4 kompletny wydech (pierwszy był mocno połatanym oryginałem - był najlepszy) i wciąż nie jestem w pełni zadowolony, weź to pod uwagę.
Bad-i - Sob 30 Gru, 2006

nie ma tanich wydechow sa tylko dobre kobiety
CHRZANEK - Wto 16 Sty, 2007

Widze że temat wydechów jest eksploatowany, to zapytam się bardziej doswiadczonych co by zrobili w mojej sytuacji:
Mam saxo vts.
Układ wydechowy oryginalny jest w opłakanej kondycji.
Wszystko od "plecionki" jest do wymiany w najblizszym czasie.
Kolektor ze wzgledów ekonomicznych pozostaje seryjny.
Mój koncept jest następujacy:
Za kolektorem rura np kwasówka o średnicy wylotu z kolektora + tłumik końcowy (jaki? Nie wiem, na pewno nie jakaś "rynna").

Proszę teraz o sprostowanie czy to ma sens, czy tez mam iśc do citroena i za krocie kupić oryginalny układ wydechowy ?

Nie szukam dodatkowych koni bo bez wymiany kolektora to chyba ich nie znajdę ;-)
Nie chcę pogorszyć tego co jest.

saxorulez - Wto 16 Sty, 2007

plecionka?? w saxo nie ma plecionki - więc już ktoś coś tam musiał dłubać.

Jaki masz budżet bo mogę cos fajnego do Saxo załatwić? Albo układ od kolektora albo sam końcowy tłumik?

CHRZANEK - Wto 16 Sty, 2007

No to czeka mnie długa droga ;-)
Tak jak wspominałem chyba "łacznik" od kolektora do tłumika zrobie gdzieś, a skupie się na samym tłumiku końcowym.
Tak jak wspominałem efekciarskie końcówki odpadaja - ma być klasycznie i blisko oryginału.

Niemy - Wto 16 Sty, 2007

jesli troche poczekasz to jak w koncu wrzuce mojego Magnexa, ktory czeka w piwnicy to moge Ci puscic moj seryjy wydech
Michał - Wto 16 Sty, 2007

bierz magnexa. Jak narazie duzo go osob kupiło a jeszcze nikt nie narzekał.
Łukasz je sprzedaje, sciaga, handluje, opyla ... nie wiem . Poporstu moze ci załatwić.
Ja mam od Łuka i jestem 110% zadowolony. Końcówka troche lipna, ale sie przyzwyczaiłem.

CHRZANEK - Śro 17 Sty, 2007

Chętnie bym się spotkał z jakimś "szczęśliwym posiadaczem" i obejrzał (posłuchał).
Rekomendacja jest odpowiednia, ale chętnie bym zobaczył to cudo w realu.

saxorulez - Śro 17 Sty, 2007

niech mu ktoś pokarze bo ja mogę być posądzony o nieobiektywizm :P
strick - Śro 17 Sty, 2007

Ja pokazywałem gdy byłem mały, teraz sie wstydze ;)
A zapomniałem, nie mam saxo ani magnexa :)

Jakarti - Czw 18 Sty, 2007

http://video.google.pl/vi...224&q=saxorulez

to chyba to , nie?

saxorulez - Czw 18 Sty, 2007

i to ..

http://video.google.pl/vi...0561&q=hothatch