To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - świecę!!!

dzik - Pią 07 Gru, 2007

eM napisał/a:
Lenny zakładasz to co producent okreslil dla twojego silnika i nic innego.
Koniec i kropka.

Dokladnie.
Jak zaczniejsz dmuchac powyzej 1 bara to pomyslimy, a teraz seryjne bez wynalazkow.

Stacho, gratuluje zakupu, wlasnie pogorszyles sprawe.

Stacho - Pią 07 Gru, 2007

Dlaczego pogorszyłem sprawe ?
Po zmianie na te świece odczuwam lepszą prace silnika...

Anonymous - Pią 07 Gru, 2007

Stacho_16V napisał/a:
Po zmianie na te świece odczuwam lepszą prace silnika...

Powiedz proszę jak się to objawia? ;)

jak stare były zużyte , to na nowych będzie poprawa .
Stacho - Pią 07 Gru, 2007

Po wymianie świec i kabli silnik zaczął równo chodzić nie ma "skoków obrotów" lepiej pali na zimnym silniku wcześniej zajmowało to troche więcej czasu jak rano odpalałem samochód.
FreeMan - Pią 07 Gru, 2007

Olek napisał/a:
jak stare były zużyte , to na nowych będzie poprawa .

Loko - Pią 07 Gru, 2007

Ja jutro zakładam ngk, bo właśnie się zbliża ksiażkowy przebieg do wymiany.
Teraz jest taki trend ze ngk są najlepsze bo sa uzywane w sporcie bla bla bla.. co prawda te ze sportu nie maja nic wspólnego z tymi seryjnymi ale co tam, dobry marketing. :D

Najlepsze są napis na platynowych ngk do foki, jest tam napisane, ze poprawiają osiągi, zmniejszają spalanie, i wydzielanie szkodliwych substancji taaa jasne :D
Kiedyś takimi magicznymi świecami które dawały zyski mocy były briski, teraz się zmieniło na ngk, a na prawde pewnie nie ma żadnej różnicy ;)

jak ngk było z japoni to brałem ngk, teraz mam denso, ale to wyłącznie kwestia pewnej ideologi ;)

btw. przerabiał ktoś temat tych świec w Mini JCW?

Loko - Pią 07 Gru, 2007

A teraz nie są z japonii? Na tych które kupiłem jest napisane made in japan. Nie wiem co to będzie japońska część we francuskim aucie :D
Gotti - Sob 08 Gru, 2007

nozder napisał/a:

btw. przerabiał ktoś temat tych świec w Mini JCW?

a jakiś konkretny powód zmiany?

Anonymous - Sob 08 Gru, 2007

Loko napisał/a:
jest napisane made in japan

są jeszcze na rynku, poza tym do niektorych aut robią w japoni, akurat moje miały by byc już bodajże od pepików... Absolutnie nie twierdze, że może wystąpić jakaś różnica jakościowa, czy coś w tym rodzaju... po prostu sushi z knedlami mnie nie pasuje ;)

Gotti napisał/a:
a jakiś konkretny powód zmiany?

eksploatacyjnie po 60k zmieniam na raz żeby był spokój, widać na nich pewne zużycie.
Świeca tak jak pisalem na poprzedniej stronie, jest w katalogu NGK, ale nikt nią w PL nie handluje, a u tych złodzieji z bmw 120zł/szt co jest przegięciem :(

Bart - Sob 08 Gru, 2007

ostatnio przerabiałem temat świec w mojej alfie - komplet oryginalnych świec w tanich sklepach internetowych kosztuje około 400-500zł, wybrałem zamienniki championa za jedyne 160zł.
Ciekawostka - świec mam tyle samo ile np. ferrari F430 :>

M - Sob 08 Gru, 2007

Loko napisał/a:
A teraz nie są z japonii? Na tych które kupiłem jest napisane made in japan. Nie wiem co to będzie japońska część we francuskim aucie :D

Chyba bedziesz musial popelnic sepuku :)
A tak na powaznie, ngk to porządne świece.

saxorulez - Śro 24 Cze, 2009

potrzebuję komplet świec do silnika w którym panują wysokie temperatury, zaczynam miec obiekcje czy seryjna świeca jest przeznaczona do silnika z takimi parametramii jak u mnie.

Chciał bym uniknąć przypadkowego zapłonu i poprawić odpalanie na zimnym silniku bo często po długim postoju (kilak dni) auto się męczy

Czy ktokolwiek wie jakich śiwec powinienem poszukac?

Zapewne jakeiś z miedziowym rdzeniem itp itd.. nie znam się

Anonymous - Pią 29 Sty, 2010

Krótkie pytanie: do xsi NGK czy Eyquem?

do XSi ngk są wieloelektrodowe, a Eyquem jedno. A że jestem tradycjonalistą to wolałbym te drugie :)