Anonymous - Pią 16 Mar, 2007 Ten tłumiczek na koncu ma generalnie za zadanie obniżyc hałas na tyle aby auto przeszło Badanie Kontrolne na rajdzie czyli 98 db +/- 3 db i to przy 3500 rpm. Wiec jesli zapakujesz taki do twojego Cabrio to ogłuchniesz po 2 godzinach .
Mozesz dołożyć kat metalowy na przodzie (polskiej produkcji - super działaja) plus dwa przelotowe tłumiki. Ja tak zrobilem a Astrze , na 55 mm srednicy i bylem super zadowolony. Miała piękny, metaliczno - basowy dzwiek, chociaż powyzej 140 km/h bylo juz uciażliwie.Vlodarsky - Pią 16 Mar, 2007 No dobra. Na początek robię taką operacje (która lepiej)
Zamiast tej obsranej strumienicy :
a) rura
b) przelotowy z 307 2,0 16v
takie mam do wyboru opcje na dzień dzisiejszyNiemy - Pią 16 Mar, 2007 zapodaj rure, zawsze to mniejsza masa, a jak bedzie za glosno to wstawisz tlumikVlodarsky - Pią 16 Mar, 2007 czy jest jakaś różnica rura/przelotowy ? poza głośnością oczywiścienox - Pią 16 Mar, 2007 teoretycznie przelotowy tłumik przelotowy powinien troche hamować spaliny bo jak by niepatrzeć to niema on w środku gładkiej rury tylko perforowaną co jak by nie patrzeć powinno działać rozpręzająco zatem tak na chłopski rozum coś tam hamuje te spaliny ale czy az na tyle zeby było czuś sporą różnice to ci nie powiemVlodarsky - Pią 16 Mar, 2007
nox napisał/a:
teoretycznie przelotowy tłumik przelotowy powinien troche hamować spaliny bo jak by niepatrzeć to niema on w środku gładkiej rury tylko perforowaną co jak by nie patrzeć powinno działać rozpręzająco zatem tak na chłopski rozum coś tam hamuje te spaliny ale czy az na tyle zeby było czuś sporą różnice to ci nie powiem
zakładam rure czy tak czy tak to zakładam rure i zobaczymy co będzie.Loko - Pią 30 Mar, 2007 JA dziś załadowałem rurencje zamiast kata i środkowego, został tylko tłumik końcowy, jakiś zamiennik orginału.
Pierwsze wrażenia jeśli chodzi o głośnosc pozytywne, jak mam zamkniete szyby to praktycznei wcale go nie slychać, przy otwartych jest troche głośniej, ale ogólnie jest naprawde cicho. Nie ma zadnego problemu zęby spokojnei jezdzić.
Co do dźwięku to chyba faktycznie troche rezonuje, ale mi to pasuje, lubie jak auto wyje jak zażynana świnia,.Vlodarsky - Sob 31 Mar, 2007
Loko napisał/a:
lubie jak auto wyje jak zażynana świnia,.
hehe ja jeszcze mam środkowy przelotowy więc daleko mu do świni Dariano - Nie 01 Kwi, 2007 Moj tez niebawem bedzie mial rurke zamiast kata to tak w ramach moich przemyslen musze cos sprawdzic 206 Gti - Nie 01 Kwi, 2007 Ja mam Seryjny Katalizator i Potem juz dedykowany SuperSprint .. i jest Kiepsko .. To znaczy za cicho ...
Troche tam Buczy na wysokich ... ale cichutko .... Myślicie ze jak wywali Katalizator to coś da ?
:566: :566:Vlodarsky - Pon 02 Kwi, 2007 To Tobie chodzi o hałas ? ja chciałem żeby nie było za głośno. Zależało mi tylko na likwidacji strumienicy.saxorulez - Pon 02 Kwi, 2007
206 Gti napisał/a:
Troche tam Buczy na wysokich ... ale cichutko .... Myślicie ze jak wywali Katalizator to coś da ?
tak.. szczególnie przy pełnym otwarciu przepustnicy.polll - Pon 02 Kwi, 2007 pucharowa 206 jak jezdzi sie do 3500 obr to jest spoko nawet w codziennej jezdzie ale powyzej to juz masakra chociaz fajnie bylo by miec taki wydech z tego co sie dowiadywalem to pucharowy wydech mozna wyciszyc poprzez dodanie srodkowego 206 Gti - Pon 02 Kwi, 2007
Vlodarsky napisał/a:
To Tobie chodzi o hałas ? ja chciałem żeby nie było za głośno. Zależało mi tylko na likwidacji strumienicy.
nie nie chodzi mi o hałas tylko o ładny dzwięk auta .... Poporostu wydaje mi sie ze przez to ze jest cichy brak mu takiego hmm .. Tego czegoś ...
buczy :
Buuuuuuuuu buuuuuuuuuuu ........ i tyle zero w tym takiej furi ..... ....OSKAR - Pon 02 Kwi, 2007 to moze nie wydech tylko dolot załóż??
ja do saxiaka zalozylem i jest ladny dzwiek nie z rury tytko z pod maski.