Też ma.Loko - Czw 06 Wrz, 2007 Zgdza sie 3d type r tez ma belke, tylko japonski 4 drzwiowy typer ma wielowachacz.CHRZANEK - Czw 06 Wrz, 2007 Nie o wielowahaczu ale jak najbardziej o tylnej belce:
Francuzi odchodzą od drążków skrętnych - standardem staja sie klasyczne springi
(Super! ale dlaczego tak póżno?)
-Clio II
-Citroen C2GOKART - Pią 07 Wrz, 2007 Miałem auto z belką (Audi Coupe) jak i z wielowachaczem (obecnie Miniak)
Ja to widze tak :
- belka - prostsza konstrukcyjne / tańsza obniża koszt produkcji dlatego stosowana na masową skalę w tańszych modelach, niższych segmentach.
Wadą jest główne jest to że dupa auta wlecze się za przodem i dużo łatwiej "uślizguje" na zakręcie i każde koło nie "przywiera" tak dokładnie do nawierzchni.
Co do trwałości / żywotności tego rozwiązania to bywa różnie. Do zależy już od konkretnej implementacji przez producenta. W firmowym Berlingo rozsypała się dosyć szybko a te łożyska w belce nie są wcale takie tanie
- wielowachacz - jako bardziej złożone rozwiązanie a co za tym idzie droższe - kiedyś stosowana tylko w autach klasy premium (teraz to się zmienia) lub aspirujących do miana sportowych. Podwyższa komfort podróżowania oraz poprawia przyczepność tylnego zawieszenia.
Ja ze swojej strony mogę dodać że kiedy przesiadłem się z 12-sto letniej Audicy do kurdupla którym obecnie się poruszam zostałem baaardzo zaskoczony. Mimo że auto jest bardzo krótkie ze sportowo zestrojonym zawiasem na 17" feldzie i niskiej, twardej oponie (Bridgestone Potenza) zapewnia lepszy komfort niż większość osobowych aut z lat 90-tych. Rewelka !
Co do najnowszego civa w tym Type R. Podobno japończycy przeprowadzili badania rynku i wyszło że europejscy kierowcy najbardziej cenią sobie w tym segmencie duży bagażnik... :562:
Stąd pojawiła się belka. Na rynek japoński podobno mają wyjść wersje z wielowachaczem.k-mart - Pią 07 Wrz, 2007
saxorulez napisał/a:
Nie wierze że w Clio i R5 belka jest jak "perpetum mobile" musi sie w neij cos wymieinać
Wez jakies zwykle clio I 1.2 lub 1.4., pojezdzij troche po schodach, po lesie i po innych dziurach. Zaloze sie ze belce nie stanie sie nic.
Stwierdzam to, ze belki sa "prawie" niezniszczalne, bo mialem juz troche clio I chyba w kazdej wersji, w zadnym z tych samochodow nie mialem problemow z belka.