To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

Techniczne - szpera

pit - Sob 29 Lis, 2008

Gdzie najlepiej kupić nową? Jakiej firmy?
CHRZANEK - Nie 30 Lis, 2008

W Polsce to szpery robi np Kałuża (Kielce) ale różne opinie słyszałem na ten temat...

Z zagranicznych to najlepsze to Quaife i Kaaz.
W zasadzie najłatwiej kupić w UK np na demontweaks mają olbrzymi wybór.

Nie wspominam o elementach Peugeot Sport i Citroen Sport bo niestety nie wiem jak jest z dostępnością...
To już prędzej Saxorulez będzie wiedział...

saxorulez - Nie 30 Lis, 2008

pit,

zależy do czego.

na ulicę to szpera taka jak Quaife albo Kaaz robi robotę. Praktycznie bezobsługowa i kit naprawczy jest tani. Wada to brak regulacji no ale to ma być na ulicę.

Do rajdów lepiej wybrać płytkową np. Tran-X badż produkty Citroen Sport lub Pug Sport (dwie ostatnie wymagają też mocniejszych półosi tychże producentów) - Tran-X jest płytkowy i daje stopniową regulację zeszperowania. Ma to znaczenie na rożnych nawierzchniach. Inaczej auto ma sie prowadzić na suchych asfaltach a inaczej na miękkim śniegu.

Jest jeszcze pewna włoska firma (nie pamiętam jak sie nazywają) facet ma żonę Polkę i co nieco po Polsku rozmawia. Też robi szpery głównie do FIATA ale myśle że i do PSA by sie coś znalazło.

W Polsce z racji na koszty i brak wiedzy jak ustawiać szperę wszyscy w rajdach stosują Quaife co moim zdaniem nie jest najlepszym rozwiązaniem.

pit - Nie 30 Lis, 2008

Na ulice ma być ;)
A jest jakiś przedstawiciel, czy sklep/hurtownia która to rozprowadza?
Kwestia jest tego typu iż potrzebuje zakup na fakture.

M - Nie 30 Lis, 2008

:rotfl:
pit - Nie 30 Lis, 2008

?? what?
Przem_106 - Nie 30 Lis, 2008

saxorulez napisał/a:
pit,

Jest jeszcze pewna włoska firma (nie pamiętam jak sie nazywają) facet ma żonę Polkę i co nieco po Polsku rozmawia. Też robi szpery głównie do FIATA ale myśle że i do PSA by sie coś znalazło.

Myślę że chodzi ci o Bacci
http://www.bacciromano.co...g&cat1=24&mar=6
Do 106/saxo jest naprawdę w czym wybierać

CHRZANEK - Nie 30 Lis, 2008

Przepraszam bardzo ale Bacci to ja sprzedaje...

www.bacci.pl

Pozder

saxorulez - Pon 01 Gru, 2008

pit napisał/a:
Na ulice ma być
A jest jakiś przedstawiciel, czy sklep/hurtownia która to rozprowadza?
Kwestia jest tego typu iż potrzebuje zakup na fakture.

www.quaife.co.uk - jak masz firme to napisz do nich maila, przeslij dane, oni wystawia CI fakture i dostaniesz rabat. Prościehj być nie może.