k-mart - Wto 19 Lut, 2008 Chyba najprostszym rozwiazaniem to kupno dystansow pod negatyw, no ale skoro nie ma to sensu, nic nie trzeba kupowac Qukie - Pon 24 Sie, 2009 Dobra, odgrzewam kotleta
Podpatrzyłem w necie takie oto foto:
Jak widać, przednie koła mają tutaj duuuży negatyw. Ja wiem, że Japońce to mistrzowie ścigania się Civicami, ale czy to już nie jest przegięcie? Ja mam u siebie -2 stopnie na wszystkich czterech kołach i jeździ mi się bardzo dobrze, zwłaszcza w zakrętach, ale my nie o tym tu.
Jako, że wkrótce Civic będzie tylko zabawką na 'miłe wypady' to zastanawiam się nad zmianom kątów pochylenia kół. Podoba mi się to co mam, ale zastanawiam się nad małą zmianą na jakieś 2,5-3 stopnie na minusie z przodu 2 stopnie na minusie z tyłu. Przód trochę zbieżny, jakieś -0,10". Ma to prawo jeździć i skręcać?Loko - Śro 26 Sie, 2009 W zasadzie to kąt pochylenia koła dokładnie da się ustawić tylko z pyrometrem, ale 2,5 to na pewno nie będzie za dużo na tor, a i 3 powinno być jeszcze ok.
Co do zbieżności, to przód ustawia się raczej rozbierznie niż zbieżnie.Stf - Śro 26 Sie, 2009 na tor w fwd - minimum 2,5st. ale tylko jeśli jest szpera. bez szperunku max -1.k-mart - Śro 26 Sie, 2009 ze szpera to nawet -10°, tyle szpera daje!bizon - Śro 26 Sie, 2009
Stf napisał/a:
bez szperunku max -1.
hmm. ale to chyba nie jakis oblig? bo w takim razie zaczynam sie zastanawiac czy jest sens zebym do siebie wahacze regulowane kupowal...KarQ - Śro 26 Sie, 2009 Ustawienia głównie zależą od zachowania się auta. Jeśli jest podsterowne, to lepiej ustawic większy negatyw na przód niż tył. Tak myślę.Anonymous - Czw 27 Sie, 2009 Niedawno ustawiłem negatyw z przodu -2,2 st,i do tego minimalnie rozbierznie,ustawienia robione u Mielcarka i przez niego zaproponowane,auto duzo lepiej skręca ,niestety zaczęło duzo mocniej nosic go w koleinach.bizon - Czw 27 Sie, 2009 na zwyklych oponach moje niepoprawnie japonskie auto zdecdyowanie ma tendencje do podsterownosci. jezdzac ze slikami na przodzie bylo odwrotnie, ale mysle, ze to kwestia przyczepnosci gum tu mocno zawazyla. piorun wie jak to ustawic poki nie mam kompletu slikow...Anonymous - Czw 27 Sie, 2009 Nie To nie wina opon , po prostu Hąda nie skręca bizon - Czw 27 Sie, 2009
grifin010 napisał/a:
po prostu Hąda nie skręca
to ja wiem, dlatego wprowadzam ja w poslizgi M - Pią 28 Sie, 2009