To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - budowanie/burzenie - może ktoś się zna..

pcs - Wto 19 Lut, 2008

jako ze siedze aktualnie w budownictwie, i to nawet w budynku z podobnego okresu, to podwpowiem ze nie ma scian nosnych czy nienosnych o szerokosci 90cm :) )

Sciane nosna da sie czesciowo wybuzyc i to nawet bez stempla, tylko ze wzmocnieniem poziomym ze stali zwykle. Tyle tylko ze to nie jest sciana, ide o zaklad ze to albo szacht na rury wod-kan albo bardziej prawdopodobne kominy wentylacyjne albo do normalnej grawitacji albo po bylych kuchniach weglowych. Te drugie nawet daloby sie usunac bo pewnie nikt juz kuchni weglowej nie ma, ale trzeba by zrobib w calym bloku audyt kominiarski ..... praktycznie niewykonalne a juz na pewno nie przez Ciebie.

Ide o zaklad ze administrator budynku (spoldzielnia? ) ma stare plany.

carlose - Wto 19 Lut, 2008

pcs napisał/a:
szacht na rury wod-kan

nie ma podłączenia kanalizacyjnego i wodnego pod tą ścianę tylko jest jedna wielka rura w łazience :) - więc raczej nie to..
pcs napisał/a:
bardziej prawdopodobne kominy wentylacyjne

możliwe, ale musze sprawdzić na dachu co się dzieje, czy jest jakieś tam wyjście, napewno nie są to wentycje mieszkań, bo żadne z mieszkań w tej ścianie nie ma kratki (sprawdziłem w około 4 lokalach :D )
pcs napisał/a:
albo po bylych kuchniach weglowych.

z tego co mi wiadomo, nigdy nie było kuchni węglowych w tym budynku ... chociaż, moja wiedza idzie tylko na jakieś 25/30 lat wstecz... niewiadomo co było wcześniej :)

pcs, ogólnie troche mnie potwierdziłeś w moich rozmyśleniach, ponieważ również wydaje się mi że to nie może być ściana nośna... :wall: