To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

forum.hothatch.org
Witamy na forum Hothatch.Org

HydePark - Rejestrowanie samochodu

Bad-i - Pon 03 Mar, 2008

u mnie zero i ten na informacji tez nic nie wie.....

Ehh wypelnie ten PCC - 3, oplace rano i dopiero wroce na rejestracje ;)

CHRZANEK - Pon 03 Mar, 2008

Czytam i powiem wam że latwiej jest zarejestrowac fure ze szwajcarii :D :D :D
pcs - Pon 03 Mar, 2008

Hehe, ja tez dzisiaj rejestruje volvo na wawrze.

Nie zapomnij o gotowce za tablice i inne perdy w urzedzie.

PCC-3 juz robilem tydzien temu (nie zapomnij tam w opisie transakcji wpisac nr nadwozia, nr rejestracyjny obecny, rok prod), satwka podatku od cc 2%. Oplacic mozesz na poczcie pozniej. ALE NA ZLOZENIE I WPLATE PCC JEST 2 TYGODNIE A NIE MIESIAC JAK Z REJESTRACJA!!! Mam dziwne obawy ze sie z tym spozniles i to niestety oznacza WIELKIE problemy. Bedziesz musial zlozyc czynny zal, ale raczej nie pomoze bo taki chyba aktualnie prokaz i dostaniesz mandat karno skarbowy co najmniej w kwocie pewnie 100-500zl.

Oprocz odkreconych rejestracji trzeba tez spisac tajemniczy numer z naklejki na szybie (od wewnatrz) albo wogole ta naklejke im przyniesc.

Po rejestracji jedziesz ubezpieczyc (najlpepiej tego samego dnia)

Powodzenia!

Anonymous - Pon 03 Mar, 2008

pcs napisał/a:
!! Mam dziwne obawy ze sie z tym spozniles i to niestety oznacza WIELKIE problemy. Bedziesz musial zlozyc czynny zal, ale raczej nie pomoze bo taki chyba aktualnie prokaz i dostaniesz mandat karno skarbowy co najmniej w kwocie pewnie 100-500zl.

!

nigdy w zyciu mi sie to nie zdarzyło a zawsze opłącam PCC3 tuz przed rejstracja a zawsze czekam do końca tych 30dni ;) i teraz znowu nasuwa sie pytanie czy tak jest tylko w moim urzedzie ze nie robia roblemów ?? ostatnio za 106tke złozylem PCC3 a kasa juz była zamknieta i to było 16.11.2007 i mialem zrobic przelew i zapomnialem o tym oczywiscie :wall: jakies 2 tyg temu dostalem pismo z prosba o ujszczenie oplaty - pierwotnie była to kwota 160zł a odsetki karne to 8,50zł :faja:

pcs napisał/a:
Hehe, ja tez dzisiaj rejestruje volvo na wawrze.
trzeba tez spisac tajemniczy numer z naklejki na szybie (od wewnatrz) albo wogole ta naklejke im przyniesc.

!

WOW pierwsze słysze .... nigdy w zyciu tego nie robilem .... nr tej naklejki chyba jest ten sam co nr na tabliczy i karcie pojazdu - nr homologacyjny tzw.

Bad-i - Pon 03 Mar, 2008

pcs ja akurat bede skladal papier w US Wawer ale rejestruje w Wesolej.

Jezeli chodzi o mandaty to wszyscy moi znajomi oplacali tylko smiesznie niske odsetki ;) - mam nadzieje ze bedzie tak samo u mnie.

najlepsze ze ja w dowodzie mam tylko peugeot 106 :D - numer nadwozia od Rallye a silnik 16S :D

Greg - Pon 03 Mar, 2008

A co jeszcze trzeba załatwić przy rejestracji auta świeżo sprowadzonego (nie opłaconego)? :)

Edit:
"zaświadczenie wydane przez właściwy organ potwierdzające uiszczenie podatku od towarów i usług, jeżeli pojazd został sprowadzony z terytorium państwa należącego do UE (lub zaświadczenie potwierdzające brak tego obowiązku)"

Co to jest za podatek, gdzie się go płaci, czy trzeba, jakies druki?

Anonymous - Pon 03 Mar, 2008

jak nie masz wpisane ze rallye czy s16 to jej nie mow i 3maja sie ze 106tka to zaplacisz jak za seryjne ...

ja mialem na umowie Rallye i kwota za jaka kupilem czyli 6100zł a chciala mi dowalic od 10 800, powiedzialem jej ze nie ma opcji i powiedzialem,ze przebieg jest wysoki w okolicach 200tys km i nie ma kilku elementów w srodku i dlatego kupilem taniej wiec z bolem serca zgodzila sie na 8000zł xD

pcs - Pon 03 Mar, 2008

Bad-i napisał/a:
pcs ja akurat bede skladal papier w US Wawer ale rejestruje w Wesolej.

Jezeli chodzi o mandaty to wszyscy moi znajomi oplacali tylko smiesznie niske odsetki ;) - mam nadzieje ze bedzie tak samo u mnie.

najlepsze ze ja w dowodzie mam tylko peugeot 106 :D - numer nadwozia od Rallye a silnik 16S :D

Moj ziom raptem w grudniu 2007, zlozyl pcc z tygodniowym opoznieniem (wawa centrum albo zoli) i mial mega przechlapane, 3 wizyty w urzedzie, straszenie sprawa w sadzie karno skarbowym i na koniez dostal "tylko" mandat chyba 200zl. Ale nerwow go to kosztowalo i czasu duzo, wiec nie polecam ... Ja miewam czesem z US do czynienia i ogolnie nie polecam potyczek, szczegolnie o takie pierdy jak PCC. Bo jak za taki pierd zrobia Cie karanym ks (a maja prawo do tego) to rodzi to bardzo niemile konsekwence w innych sprawach.

W US wawer na mycielskiego kolejek nie ma do pcc, czynne do 15 chyba a w jakies dni dluzej.

W wawrze jak sie przemeldowywalem z clio kazali mi ten numer z szyby spisac, jest inny niz na tablicach widac.

Bad-i - Pon 03 Mar, 2008

Marcel 08 napisał/a:
jak nie masz wpisane ze rallye czy s16 to jej nie mow i 3maja sie ze 106tka to zaplacisz jak za seryjne ...

ja mialem na umowie Rallye i kwota za jaka kupilem czyli 6100zł a chciala mi dowalic od 10 800, powiedzialem jej ze nie ma opcji i powiedzialem,ze przebieg jest wysoki w okolicach 200tys km i nie ma kilku elementów w srodku i dlatego kupilem taniej wiec z bolem serca zgodzila sie na 8000zł xD

ja mam na umowie pug 106 i cena 5.000 (auto uszkodzone wpisalismy)

PCS - u mnie juz za pozno bo i tak jestem spozniony i tak. Moj ziom w zeszlym tygodniu rejestrowal umowe ktora spisal rok temu. Dostal tylko odestki

lenny - Pon 03 Mar, 2008

Jakarti napisał/a:
super gosc

Jakarti napisał/a:
zawsze bardzo, bardzo pomaga

uu.... Jaka.... :)

ale boli?

KonradMK - Pon 03 Mar, 2008

szczypie w otwór :D
Bad-i - Wto 04 Mar, 2008

a wiec po bolu,

rejestrowanie trwalo 2 godziny (łącznie z US). W Urzedzie nie naliczyli mi odsetek za pozniejsze zlozenie PCC-3. Jezeli chodzi o podatek do nie uznali mi kwoty 5.000 z umowy. Powiedzieli ze auto warte jest 10.000 i od takiej kwoty zaplacilem podatek. Moglem wziac rzeczoznawce za 200 pln co nie mialo sensu bo wtedy zaplacil bym 300 (100 podatek + 200 jego praca)

Rejestracja 30 min = 169,80 PLN

Anonymous - Wto 04 Mar, 2008

a poporsily panie w WK o potwierdzenie oplaty z US ?
Michał - Wto 04 Mar, 2008

troche sie przeraziłem ...
nie wiedziałem ze jest cos takiego jak pcc i nie zaplaciłem od czasu jak honde kupiłem ... czyli rok już będzie ...
pieknie ...
jak moge to ogarnąć? moze umowe podrobić z nową datą ( ale to juz jest hardcore :( )

Bad-i - Wto 04 Mar, 2008

Marcel 08 napisał/a:
a poporsily panie w WK o potwierdzenie oplaty z US ?

niee ;)

Michał, pojedzie do US i oplac to ci najwyzej odsetki dodadza (pewnie z 20 PLN)