Vlodarsky - Śro 12 Mar, 2008 rozumiem.. a ile waży takie Volvo ? i przepraszam za OT ale ciekawy jestem jak to jeździ.pcs - Śro 12 Mar, 2008
Vlodarsky napisał/a:
rozumiem.. a ile waży takie Volvo ? i przepraszam za OT ale ciekawy jestem jak to jeździ.
hehe no ja tez jestem ciekaw jak jezdzi, seryjnie mysle ze jezdzi sie wygodnie. Seryjnie chodzi chodzi jakies 8.8 do 100km/h przy wadze 1350-1410 zaleznie od zrodla i wyposazenia.
docelowo chcialbym uzyskac 1250kg (to mysle ze wkrotce) i 250km (to raczej za rok) i latac ok 5.5-6.5 do 100kmh.
ale temat o budzie. Faktycznie trax mi pasuje bo w warszawie, i kiedys cos mi zakladali w clio to pamietam ze mi sie tam podobalo bo chlopaki wygladali na pasonatow i pokazywali mi stojace tam lacie. Jeszcze kwestia wolnego terminu i ceny i zakresu prac. No i w sumie mechanika tez sie moga zajac a skoro robili saaba 99 turbo to i 240 nie bedzie problemem.
Jak rozumiem z biurokracji FIA, zalacznikow J itp im starsza homologacja tym mniej wymagan. Ogolnie jak Chrzanio pisal nie chce za bardzo rozbudowanej bo to ciezar a ja w lesie latac nie bede, przydalyby sie zastrzaly do kielichow bo .. i tu pytanie - wtedy juz mozna olac rozporki??CHRZANEK - Śro 12 Mar, 2008
Cytat:
przydalyby sie zastrzaly do kielichow bo .. i tu pytanie - wtedy juz mozna olac rozporki??
Hmmm kiedy pisałem te słowa to nawet nie wiedziałem że chodzi o Volvo 240 ...
Nie wiem jaki typ zawieszenia był w Volvo, ale na pewno "podciągnięcie" klatki do górnych mocowań przedniego zawieszenia (jakie by ono nie było) wpłynie pozytywnie.
Czy można olać rozpórkę ??
Zawsze coś daje, myślę że do takiego pojazdu można by było taką rozpórkę zrobić samodzielnie z prostej rurki.
(nie wiem czy wogóle występują rozpórki do Volvo )
pcs napisał/a:
Jak rozumiem z biurokracji FIA, zalacznikow J itp im starsza homologacja tym mniej wymagan.
Owszem, ale z wyjątkiem wyposażenia bezpieczeństwa.
Tu muszą być zawsze spełniane bieżące standardy.
A fajnie budując takie autko zrobić wszystko w zgodzie z przepisami, bo wtedy można by kiedyś tam polecieć takim kredensem w klasie historycznej w rajdach lub wyścigach...
Dodam jako offtop że 2 Volva 245 (z niemiec) jechały w którymś tam Rajdzie Warszawskim - to był ten sam rok w którym Bartek Czwartek zrolował swoje Saxo Janusz - Śro 12 Mar, 2008 nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w szwecji jest puchar volvo chyba:Di tam podobne kancioki startują:D nieźle musi wyglądać taki wielki klocek lego lecący bokiem:D wkazdym bądź razie nie wiem jakie tam maja homologacje, ale pewnie jest klatka itp...pcs - Śro 12 Mar, 2008 w szwecji jest chyba to ciagle najpopularniejssy puchar (volvo rwd 240, 740, 940) ale tam nie startuja turbo. Peter solberg to wogole na takim w 97 roku w norwegii wygral mistrzostwa kraju . Sprubuje poszukac o tych klatkach w pucharze.
240 turbo to chyba jednak jezdzilo tylko w wyscigach A grupie, ktora wygrywalo jakos 83-86.
co do rozporek to wszyscy zakladaja taka 3 czesciowa, poprzeczna OMP i 2 male po przekatnej niby custom ale szwedzi je tanio sprzedaja, tak jak na tym projekcie:
http://www.cardomain.com/ride/2324438Bad-i - Czw 13 Mar, 2008 rozporke to zrobia ci u nas w kraju. Ja za swoja do clio zaplacilem chyba 150 PLN na unibolach itd.....Anonymous - Czw 13 Mar, 2008 A moze mi ktos wyjasnic troche o obspawaniu nadwozia ?
rozumiem ze poprawia to sztywnosc budy ?
zmniejsza podatnosc na skrecanie czy cos ? i jakie skrecanie ? przeciazenia dzialajace na karoserie ?
bo ja zwykly szary zajac jestem i nie rozumiem ... CHRZANEK - Czw 13 Mar, 2008
Ja pierdziu... Na tych grafitowych felgach z "Rki" wygląda miodowo (chyba takie same były w Volvo w chlopaki nie płaczą - jak "laska" z ziomami jechali bunkrów szukać") po prostu super.
A ile miejsca pod machą to aż dziwne No i bardzo fajnie że silnik jest cofnięty do przegrody...ps - Pią 14 Mar, 2008 Wyglada na to, ze Pawel dobija wlasnie targu